تاثیر قیمت فولاد در گرانی خودرو و لوازم خانگی

صنعت فولاد تحت هر شرایطی به خصوص تحریم‌ها توانسته مقاومت کند و تاب‌آوری داشته باشد، گفت: حاکمیت باید برای رفع بحران انرژی این بخش چاره‌ای بیندیشد.

به گزارش اکونگار به نقل از آهام ایران، جعفری طهرانی، تحلیلگر ارشد صنعت فولاد با تاکید بر اینکه صنعت فولاد تحت هر شرایطی به خصوص تحریم‌ها توانسته مقاومت کند و تاب‌آوری داشته باشد، گفت: حاکمیت باید برای رفع بحران انرژی این بخش چاره‌ای بیندیشد. در حالی که صنعت فولاد ایران در جایگاه دهم تولید جهان قرار دارد، این صنعت نیز مانند صنایع دیگر درگیر یکسری چالش‌ها و مسائل خاص خود است.

صنعت فولاد کشور با تمام کم و کاستی‌های موجود سنگ تمام گذاشته است. به این معنا که شرایط تحریم شرایطی بوده که ظرف دهه گذشته (به استثنای دوره برجام که چندان نیز کمک نکرد و بعد از بازگشت تحریم‌ها شدیدتر از قبل شد) به صورت خاص صنعت فولاد کشور را تحت تاثیر مستقیم قرار داده است. به عبارت دیگر در حالی که بسیاری از صنایع دیگر به طور غیر مستقیم تحت تحریم قرار گرفت اما شاهد بودیم که صنعت فولاد از همان ابتدا جزو لیست تحریم‌های اعمالی در آگوست و نوامبر ۲۰۱۸ بوده است. از سوی دیگر در طول سه سال گذشته نیز شاهد بودیم که صنعت فولاد کشور شدیدا با بحران قطع برق و گاز مواجه بوده اما توانسته در این شرایط هم تاب‌آوری کند و مقاومت کند.

او افزود: افزایش قیمت وحشتناکی که در مورد لوازم خانگی و خودرو اتفاق افتاده به شرایط اقتصادی کشور، تورمی که وجود دارد و یکسری عوامل دیگر ارتباط دارد و افزایش نرخ فولاد تاثیر جزئی در این گرانی‌ها دارد.

به عبارت دیگر، در حالی که همه بخش‌های این صنعت با محدودیت‌هایی مواجه بودند، توانسته‌اند مقاومت کنند و برنامه‌ای که در رابطه با طرح جامع فولاد تدوین شده است را توانسته‌اند پیش ببرند. هرچند که این برنامه نیاز به بازنگری دارد اما کلا نسبت به کشورهای منطقه و همچنین دیگر کشورهای جهان جایگاه مناسبی در صنعت فولاد داریم. با این وجود تنها نگرانی که داریم این است که آیا می توانیم همچنان جایگاه خود را در جهان حفظ کنیم و حتی ترقی بدهیم یا خیر.

درست است که در مورد لوازم خانگی «ورق گرم» جزو محصولاتی است که در زمینه ساخت و تولید یخچال، ماشین لباسشویی، کولر آبی و خیلی از محصولات دیگر استفاده می‌شود اما این افزایش قیمت وحشتناکی که اتفاق افتاده به شرایط اقتصادی کشور، تورمی که وجود دارد و افزایش قیمت محصولات خارجی بر می گردد که به تبع باعث شده که قیمت محصولات داخلی هم به همان نسبت افزایش پیدا کند. به طوری که در مورد صنعت خودرو هم شاهد هستیم که وقتی قیمت محصولات داخلی گران شد قیمت محصولات و خودروهای خارجی نیز گران می شود و وقتی خارجی‌ها گران می‌شود به علت افزایش نرخ گمرک و هزینه های دیگر، قیمت محصولات داخلی هم به همان نسبت افزایش پیدا می کند.

البته که درصد استفاده از ورق گرم در محصولات و لوازم خانگی از نظر وزنی قابل توجه است اما فقط آن را شامل نمی شود و عوامل بسیاری در گرانی لوازم خانگی دخیل هستند.

تکنولوژی فولادی که در کشور استفاده می شود تکنولوژی نسبتا به روزی است؛ به این معنا که ۸۰ تا ۸۵ درصد صنعت فولاد کشور با تکنولوژی «کوره قوس الکتریکی» است بقیه ۱۵ تا ۲۰ درصد هم «کوره بلند و کوره القایی» است. اما کلا تکنولوژی روز است که البته این تکنولوژی ها مربوط به ۱۰ تا ۲۰ سال پیش است.

این تحلیلگر ارشد صنعت فولاد ادامه داد: اگرچه تکنولوژی فولادی کشور نسبتا به روز است اما اگر قرار باشد روزی برای سبز کردن صنعت فولاد کشور اقدام کنیم طبیعتا باید از تکنولوژی های به روزتر استفاده کنیم

با این وجود این تکنولوژی به تدریج و با توجه به نیاز جهانی به «سبز شدن و عاری از کربن شدن» صنعت فولاد رو به جلو نرفته است و شاهد هستیم که همه کشورها تکنولوژی‌های روز را با هدف سبز شدن صنعت فولاد دنبال می کنند. بنابراین طبیعتا اگر قرار باشد ما نیز روزی به این نیاز برسیم و برای سبز کردن صنعت فولاد کشور اقدام کنیم که البته مسیر طولانی تا آن زمان داریم، طبیعتا باید از تکنولوژی‌های بسیار به روزتر استفاده کنیم. درست همانطور که کشورهای منطقه در طرح های توسعه ای که دارند از تکنولوژی های به روزتر استفاده می کنند و شاهد هستیم تمام کشورهای اطراف از همسایه جنوب شرقی ما یعنی پاکستان گرفته تا همسایه های جنوبی و حاشیه خلیج فارس مثل عمان، امارات، قطر و عربستان سعودی همه از تکنولوژی های نوین استفاده می کنند که در فرایند کاهش سوخت های فسیلی است. لذا این کشورها اگر قرار باشد صنعت فولاد را سبز کنند مسیر بسیار کوتاه تری از ما پیش رو خواهند داشت.

باید یک فکر اساسی برای رفع بحران انرژی این صنعت نماید تا این صنعت بتواند در هر شرایطی تاب‌آوری کند و پایدار بماند. باز هم تاکید می کنم که صنعت فولاد کشور با همه محدودیت هایی که در طول چند سال گذشته از جمله تحریم‌ها داشته مقاومت کرده و توانسته است جایگاه خود را به عنوان دهمین تولید کننده فولاد جهان در سه سال گذشته ثبت کند. این در شرایطی است که شانس ترقی این رده بندی و کاهش از رتبه دهم نیز وجود دارد اگر بتواند به اهداف افق ۱۴۰۴ دست پیدا کند. به هر حال حاکمیت نقش مهمی در حمایت از صنعت فولاد دارد و باید کمک کند که این صنعت پایدار بماند و نقش بخش خصوصی هم در این زمینه بسیار پررنگ است.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه