دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری در گفت و گو با «اکونگار»:
واردات متوقف شد، قاچاق شدت گرفت/ هر روز با بخشنامههای دولت غافلگیر میشویم
دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری میگوید: از زمانی که واردات لوازم خانگی به کشور ممنوع شده قاچاق شدت بیشتری گرفته است.
به گزارش اکونگار، طبق آمار رسمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا، میزان قاچاق لوازم صوتی و تصویری در کشورمان سالانه حدود 1 میلیارد و 600 میلیون دلار است که این رقم معادل 50 هزار میلیارد تومان در سال میشود..
در سال 1401، میزان کشفیات لوازم صوتی و تصویری قاچاق توسط ماموران پلیس، حدود 1000 میلیارد تومان بوده است. این رقم نسبت به سال گذشته، 20 برابر افزایش داشته است.
فعالان این حوزه، یکی از مهمترین دلایل رشد قاچاق در بخش لوازم صوتی و تصویری را مسایل قیمتی میدانند. در حال حاضر قیمت لوازم صوتی و تصویری تولید داخل، بهویژه تلویزیون، نسبت به محصولات مشابه خارجی، بسیار بالاتر است. این امر، زمینه را برای قاچاق این محصولات فراهم کرده است.
بخشنامههای شبانه پاشنه آشیل صنایع
در این رابطه، دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری با بیان اینکه مشکل جدی که امروز تولیدکنندگان دارند عدم توان برنامه ریزی بلندمدت به علت تغییرمتعدد بخشنامه ها و قوانین است، تاکید کرد: هفته گذشته آئین نامهای ابلاغ شد که بر اساس آن مبنای تخصیص ارز تغییر کرد و میانگین دو سال قبل مبنا قرار گرفت. این تصمیم بدون آنکه با فعالان حوزه مشورتی شود گرفته و ابلاغ شد.
محمدرضا شهیدی با تاکید بر اینکه دولت تبدیل به کارخانه بخشنامه سازی شده است، عنوان کرد: تعدد بخشنامه، دستورالعمل و شیوهها بسیار افزایش یافته و این اتفاق باعث سردرگمی تولیدکنندگان شده است. تولیدکننده عملا قدرت برنامه ریزی خود را از دست داده و نمیداند بر اساس چه مقرراتی باید برای تولید ماههای آینده خود برنامه ریزی کند.
تغییر سیاستها با تغییر مدیران
شهیدی با اشاره به اینکه اولویت دولت باید ایجاد آرامش و فضای امن برای تولید باشد، ادامه داد: با همه تحریمها و گرفتاریها خودمان را وفق دادهایم مشروط بر آنکه هر روز از سوی دولت غافلگیر نشویم. عملا نمیدانیم تکلیفمان تا چهار ماه آینده چه خواهد بود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری، گفت: هر روز با بخشنامههای جدید گمرکی، مالیاتی و بانکی روبرو هستیم که شرایط کار را به طور کامل عوض میکند. مدیران هم که عوض میشوند این تغییرات با شدت بیشتری انجام میشود. مدیران جدید تصمیمات قبلیها را قبول ندارند و پیامدهای این آشفتگی در سیاستها دامن تولید را میگیرد.
واردات متوقف شد، قاچاق شدت گرفت
او در خصوص توقف ورود برندهای خارجی در اثر تحریمها، گفت: درست است که ورود قانونی برندهای خارجی متوقف شده، اما واردات قاچاق به شدت افزایش پیدا کرده و بخش مهمی از بازار لوازم خانگی را از آن خود کرده است.
شهیدی توضیح داد: نکته مهم اینکه 30 درصد قیمت تولیدات به دولت در قالب مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر سود، مالیات بر فروش و انواع عوارض پرداخت میشود. در حالی که قاچاقچی از عوارض گمرکی و مالیات و سایر پرداخت ها معاف است. شما میبینید که کالای قاچاق به راحتی خرید و فروش میشود و سهم بزرگی از بازار را در اختیار دارد. بنابراین در ظاهر جلوی واردات گرفته شده، اما در واقعیت کالای خارجی با امتیازات ویژه تری در بازار مورد معامله قرار میگیرد.
به گفته او خرید کالای قاچاق اگرچه از نظر قیمت ممکن است برای خریدار صرف بیشتری داشته باشد، اما این کالاها هیچ ضمانت اجرایی ندارد و بسیاری از آنها تقلبی هم هستند. به هر حال سهم بازار را از ما می گیرد.
شهیدی در خصوص چینی بودن اکثر برندها اذعان کرد: کارخانه تولید اکثر برندهای معروف در چین احداث شده و عملا چین سفارش تولید میگیرد. ممکن است صنایع های تک و نوآور در کشورهای مبدا باشد، اما دنیای الکترونیک امروز با محوریت چین و تایوان به تولید میپردازد.