موضع دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری درباره واردات
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری گفت: اگر از واردات سوءاستفاده نشود، با واردات قانونی لوازم خانگی مشکلی نداریم.
به گزارش اکونگار به نقل از دنیای اقتصاد؛ محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری ابتدا در خصوص آخرین وضعیت تخصیص ارز به صنعت لوازمخانگی گفت: بانک مرکزی در طول ماههای گذشته تخصیص ارز به صنعت لوازم خانگی را به صورت قطره چکانی انجام میداد که این موضوع سبب نارضایتیهایی در بین تولیدکنندگان این حوزه شده بود چرا که برای خرید مواداولیه با مشکلات و چالشهای بزرگی مواجه شده بودند. اما ظاهرا این وضعیت در حال تغییر است.
او افزود: خوشبختانه در این خصوص اتفاقهای مثبتی درحال رخ دادن است. ذخایر مواداولیه ما رو به کاهش رفته و به همین دلیل مجبور شدیم کنترل شدیدتری در مورد میزان تولید داشته باشیم تا خطوط ما تعطیل نشود. اما حالا به نظر میرسد این شرایط بزودی تغییر کرده و میزان تخصیص ارز افزایش خواهد داشت. اما چالش دیگر این صنعت کاهش خرید از سوی مردم به دلیل کم شدن قدرت خرید است. در حالی بازار در رکود قرار دارد که معمولا ماههای محرم و صفر نیز شاهد خرید کمتری از سوی مردم هستیم و این وضعیت رکود را تشدید میکند. بنابراین کاهش تولید بازار را با چالش مواجه نکرد.
شهیدی با اشاره به پیشنهاد اخیر ترمیم و افزایش دستمزد کارگران و اثر آن برای بهبود شرایط بازار گفت: یکی از دلایل رکود بازار این است که درآمد مردم نسبت به تورم پایینتر است. این روش در حقیقت یک تیغ دو لبه است. از سویی اگر این افزایش اعمال نشود قدرت خرید در سطح پایین نگه داشته میشود و از سوی دیگر افزایش دستمزدها معمولا منجر به افزایش تورم میشود. به نظر میرسد اگر اختیار را به کارگران بدهیم، به شرط اینکه تورم ثابت باشد، حاضر هستند که افزایش حقوق نیز نداشته باشند. در حال حاضر تورم کالاهای عمومی ۳۰ درصد و در موادغذایی و خوراکی این عدد بالاتر است. البته تورم لوازم خانگی به مراتب پایینتر است و این عدد در ۶ ماهه اول سال برای این لوازم ۱۰ تا ۱۵ درصد بوده است. بنابراین دولت باید موضوع کنترل نقدینگی که عامل بزرگ افزایش تورم است را جدیتر از قبل دنبال کند تا شرایط بازارها بابت رکود بهتر شود. امیدواریم با توجه به اینکه کشور به وضعیت بهتری از نظر صادرات نفت رسیده، این اتفاق به موضوع کسری بودجه کمک کرده تا کارخانه چاپ پول را متوقف کند؛ چرا که مادامی که این موضوع وجود دارد اثر منفی آن برای تولیدکننده و مصرفکننده وجود خواهد داشت.
دبیر انجمن لوازم صوتی و تصویری به موضوع ممنوعیت واردات لوازم خانگی پرداخت و افزود: اگر از واردات سوءاستفاده نشود و موضوع قاچاق کالا افزایش پیدا نکند، با واردات قانونی لوازم خانگی مشکلی نداریم. در حقیقت مشکل تولیدکنندگان داخلی در این خصوص این است که وقتی اختیار واردات داده میشود، برخی با سوءاستفاده از آن اقدام به قاچاق میکنند. بنابراین موافق واردات به شکل قانونی هستیم چرا که بازار رقابتی خواهد شد. اگر یک تلویزیون ۱۰میلیون فروخته شود، ۷میلیون آن سهم تولیدکننده خواهد بود و ۳میلیون دیگر را دولت در قالب مالیات ارزش افزوده، گمرکی، بیمه، هلال احمر و... دریافت میکند. در حالیکه قاچاقچی هیچکدام از این ارقام را پرداخت نمیکند.
او در خصوص اهمیت برند در این صنعت گفت: در سالهای اخیر که رشد خوبی در تولید لوازمخانگی به دست آوردیم، باعث شده که برندهای ایرانی در بازار شرایط بهتری داشته باشند. به این ترتیب مردم به برندهای داخلی اعتماد کردند و مشاهده میکنیم وقتی کالایی از یک برند خریداری میشود کالای بعدی نیز معمولا از همان خرید خواهد شد و وفاداری ایجاد میشود. البته برندسازی ما در صنعت لوازمخانگی پیش از این قدرت فعلی را نداشت. ولی اینکه این برندها بتوانند شرایط صادراتی داشته باشند و در حد جهانی شناخته شوند راه بسیار درازی در پیش دارند.
شهیدی ادامه داد: برای حضور و استفاده از دانشبنیانها در تولید لوازمخانگی در ایران، ما فراخوانهای زیادی داشتیم اما دانشبنیان باید بنیانی هم داشته باشد که به نظر میرسد در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان ما قدرت کافی را ندارند! در نظر داشته باشید که فاصله دانشگاههای ما با صنعت دو خط موازی هستند که یکدیگر را قطع نمیکنند. بهعنوان مثال مهندس الکترونیک که از دانشگاههای معتبر ما وارد فضای کار و تولید میشود، متاسفانه اطلاعات خوبی از این صنعت ندارد. آنها دروسی را مطالعه کردند که برای صنعت عملیاتی و کارآمد نیست. لذا اگر میخواهیم از دانشبنیانها در صنعت استفاده بهینه داشته باشیم باید یک بازنگری کلی برای آن در نظر بگیریم.