مدیر ارشد تولید فولاد مبارکه:
فولاد مبارکه در مسیر درست "جهش تولید" است
امسال اگرچه سال تولید؛ دانشبنیان و اشتغالآفرین نامگذاری شده، اما بسیاری از تولیدکنندگان صنایع معدنی و به خصوص فولادسازان از مدتها قبل به این مهم توجه ویژهای داشتند.
به گزارش اکونگار و به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد؛ تولیدکنندگان و در صدر آنها شرکت فولاد مبارکه، توانسته از ابتدای سال ۱۴۰۱ در حوزه تولید رکوردهای جدیدی را به ثبت برساند که ارزشآفرینی بسیار بالایی را برای این تولیدکنندگان بزرگ فولادی کشور رقم زده است. از سوی دیگر به موازات افزایش تولید، رشد کیفی نیز صورت گرفته و شاید بخش عمدهای از آن، مدیون شرکتهای دانشبنیانی است که شانه به شانه کارگران و مهندسان در خطوط تولیدی توانستهاند در تولید محصولات جدید در کنار فولاد مبارکه حرکت کنند.
غلامرضا سلیمی، مدیر ارشد تولید فولاد مبارکه در گفتوگویی از نقش شرکتهای فولادی در تحقق شعار سال و همچنین برنامههای سال ۱۴۰۱ میگوید.
برنامههای مبارکه در سال جاری که به عنوان تولید؛ دانشبنیان و اشتغالآفرین نامگذاری شده است، چیست؟
در فولاد مبارکه طی سالهای گذشته با تمرکزی که روی مجموعه اقدامات مبتنی بر فعالیت شرکتهای دانشبنیان در این مجموعه بزرگ صنعتی صورت گرفته، گامهای بسیار مناسبی برای بهرهگیری از توان شرکتهای دانشبنیان برداشته شده و ما در شرکت فولادمبارکه از نامگذاری امسال به نام «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» خوشحال هستیم؛ چراکه اعتقاد داریم اگر رویکرد و نگرش شخص اول مملکت به تولید باشد، تمامی نگاهها و توجهها به سمت تولید خواهد بود و این امر، کار را برای حرکت رو به جلوی تولیدکنندگان تسهیل خواهد کرد. اعتقاد ما بر این است که چاره بسیاری از مشکلات کشور نیز تولید است که در شاخههای صنعتی، معدنی، کشاورزی و حتی تولید علم میتواند راهکار مناسبی برای رفع مشکلات و چالشهای اقتصادی و سیاسی به شمار آید.
به این معنا که اگر تمرکز و محور فعالیت تمامی بخشهای کشور بر تولید باشد، هر آنچه فکر میکنیم نیاز کشور است، برای تولید آن گام برخواهیم داشت و با کمک دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان، میتوان گامهای رو به جلو برداشت.
شرکت فولادمبارکه از آنجا که یک بنگاه کاملا تولیدی است، هم در سنوات گذشته با نامگذاریها و نگرشهای مقام معظم رهبری در نامگذاریهای سنواتی، دغدغه اصلی خود را بر تولید کیفی و دانشپایه قرار داده و هم از حیث تمرکز بر حوزه بهکارگیری توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان گامهای خوبی برداشته است. در سال ۹۹، برنامه تولید ما ۶/ ۶ میلیون تن در سال بود و نوروز ۹۹ که مقام معظم رهبری سال را به نام «جهش تولید» نامگذاری کردند، به تمامی مجموعههای پشتیبانی اعلام شد که امسال باید فراتر از برنامه از پیش تعیینشده عمل کرده و ۷ میلیون تن را هدفگذاری و از مرز تولید آن عبور کنیم؛ چراکه باید جهش تولید را عملیاتی کنیم. در این رابطه جلسات مختلفی برگزار شد تا منابع انرژی و مواد اولیه به موقع تامین شوند و برنامهریزی به نوعی صورت گیرد که کارهایی که تاکنون به ثمر ننشسته بود، به ثمر بنشیند و در کنار هم، جهش تولید را برای مجموعه فولاد مبارکه رقم زند.
آن زمان ظرفیت تولید ۷ میلیون تن بود و هنوز هم هست و یک برنامهریزی ایمنی برای خود گذاشته بودیم که در آن سال با نامگذاری صورت گرفته تصمیم گرفتیم که جهش تولید را به معنای واقعی در خطوط تولیدی عملیاتی و محقق کنیم. این اتفاق رخ داد و سال ۹۹ فولاد مبارکه به ۷ میلیون تن تولید رسید.
امسال نیز با توجه به نامگذاری صورت گرفته تلاش داریم ظرفیت تولید را با بهکارگیری روشهای دانشبنیان از ۷ میلیون تن حرکت داده و به ظرفیتی برسانیم که بیش از این رقم را محقق کنیم؛ ولی بایدها و نبایدهای آن نیز از سوی سازمانهای مختلف مورد پشتیبانی قرار گیرد تا این اتفاق رخ دهد. اگر تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین باشد که دغدغه اصلی مقام معظم رهبری است، به طور قطع میتواند برای اقتصاد ایران موثرتر عمل کند. در این میان شرکت فولاد مبارکه یک صنعت صنعتساز است و محصولات آن روانه صنایع پاییندستی میشود، بنابراین اگر ما تولید بیشتری داشته باشیم و بتوانیم خوراک صنایع پاییندست را به موقع تامین کنیم، بهطور مستقیم به اشتغالزایی منتهی خواهد شد و افراد بیشتری میتوانند در شیفتهای کاری بیشتری کار کرده و اشتغالزایی بیشتری رخ دهد. در نتیجه، شعار سال محقق میشود.
شرکتهای دانشبنیان در سالهای گذشته کنار ما بودهاند و کارهای فوقالعادهای را کنار آنها انجام دادیم؛ به نحوی که تختال ۳۰۰ را سال ۹۹ تولید کرده و گریدهای فولادی API که در صنعت نفت و گاز تماما تا قبل از سال ۹۹ وارداتی بود را با کمک همین شرکتها داخلیسازی کرده و تولید کردیم. تختال موردنیاز پروژه ملی گوره به جاسک را که انتقال نفت ترش از گوره به جاسک را انجام میدهد فولاد مبارکه تولید کرد و شرکتهای دانشبنیان نیز کنار ما بودند و تجهیزات مورد نیاز تولید را در این پروژه با کمک آنها تولید کردیم.
با توجه به نامگذاری امسال، ابتدای سال نیز مدیرعامل فولاد مبارکه در اولین جلسه کاری، نشستی با شهرک تحقیقاتی اصفهان برگزار کردند، این شهرک این پیام را دادند که بنا داریم بحث استفاده از شرکتهای دانشبنیان را بیشتر از آنچه تا به حال بوده است به کار بندیم. بنابراین عزم ما بر این است که هم تولید را از آنچه تا به حال بوده است، ارتقا دهیم و به تبع آن رشد اشتغالزایی را هم باور داریم که باید محقق شود و به کمک شرکتهای دانشبنیان مسیر را هموار خواهیم کرد. نکتهای که همواره مهم بوده این است که اگر تولید را افزایش دهیم، سایر پارامترها همچون اشتغالزایی نیز ارتقا می یابد که این دغدغه ما است و افزایش کمیت تولید را که نیاز کشور است، محقق کنیم؛ چراکه برای کشور ما این کمیت تولید حیاتی است.
آیا رشد کمی همزمان با رشد کیفی هم بوده است؟
در این مدتی که رشد تولید را شاهد هستیم، کیفیت نیز بهبود مستمر داشته است و البته نمیتوان تولید کمی را رشد داد، ولی کیفیت را ارتقا نداد؛ به این معنا که رشد کمی باید همراه با رشد کیفی باشد تا بتوان در بازار ماندگار شد. بنابراین این دو موضوع قرین هم هستند؛ ضمن اینکه ایمنی را نیز در خطوط تولیدی رعایت خواهیم کرد و همواره برای ما ارزشمند بوده است.
سال گذشته مطابق با گزارشهای رسمی، در تمامی فولادسازان دنیا در موضوع ایمنی بنچ مارک شدیم و به لحاظ شدت تکرار حوادث و سایر پارامترهای ایمنی نیز در جایگاه اول قرار داریم؛ ضمن اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۱ ما چند رکورد خوب را ثبت کردیم که در بخش ذوب، ۱۶۰ تن محقق شده است که تحقق آن معنای بزرگی به لحاظ اراده و تصمیم و خواست پرسنل و انگیزه مدیران دارد. در آهنسازی نیز روزانه ۴ رکورد را به ثبت رساندهایم. در حوزه فولاد صبا، امیرکبیر، هرمزگان، سپیددشت، شروع توفانی فولاد مبارکه در حوزه تولید در سال جدید بوده است. نکته حائز اهمیت آن است که شاید لازم باشد شرکتهای بزرگ فولادی، به فکر خودتامینی در حوزه مواد اولیه و انرژی باشند؛ چراکه تجربه نشان داده در چند سال اخیر، گریزی جز این نیست و خوشبختانه حرکتهای خوبی نیز انجام شده است که امیدواریم صنایع دیگر نیز به این سمت و سو حرکت کنند.
قطع آب، برق و گاز تولیدکنندگان برای کشور هزینهزا است و ما نیز باید شرایطی را فراهم کنیم که خسارات ناشی از عدم تولید در اثر بیبرقی، بیگازی و بیآبی به حداقل برسد؛ بنابراین باید بحث تامین این سه حامل انرژی را در دستور کار جدی قرار داد.
با توجه به چالش انرژی، فولاد مبارکه چه برنامهای در این حوزه دارد و آیا میتوان از توانمندی شرکتهای دانشبنیان برای این حوزه استفاده کرد؟
همانطور که میدانید از توانمندی شرکتهای دانشبنیان در حوزههای مختلفی میتوان بهره گرفت؛ مثلا در حوزه گاز نیاز داریم که از دانش و توانمندی شرکتهای دانشبنیان استفاده کنیم و باید به شکلی، گاز را از زمانی که مصرف کم است به زمانی که مصرف زیاد است منتقل کنیم و توان شرکتهای دانشبنیان در این حوزه میتواند گرهگشا باشد. در حوزه تامین برق نیز برای احداث نیروگاه سیکلترکیبی و استفاده از انرژیهای پاک گامهای موثری برداشته شده و حتی زمینهها نیز شناسایی شده است که در حال برداشتن گامهای موثری در این حوزه هستیم. توربینهای گازی نیز در فولاد مبارکه مستقر شدهاند؛ اما تامین برق از آنها به امسال نمیرسد.
در حوزه آب نیز ما به شدت مصرف را کاهش دادهایم و الان بسیار بالاتر از سطح استانداردهای جهانی کار را پیش بردهایم و مصرف آب تازه نیز به شدت کاهش یافته است؛ البته فولاد مبارکه نیز برای بازچرخانی و تصفیه فاضلاب شهرهای اطراف و تصفیه آب در خود مجموعه فولاد مبارکه کارهای خوبی انجام داده و همچنان در حال خرید فاضلابهای شهرهای اطراف هستیم و تلاش داریم که استفاده از آب تازه را به صفر برسانیم که در حوزه تصفیه آب و به خصوص در حوزه آب دمی و ذرات معلق نیز گامهای جدی برداریم. هر سه حوزه میتوانند از سوی شرکتهای دانشبنیان مورد بررسی قرار گرفته و به ما کمک داده شود. برداشت من این است که امسال نیز در حوزه انرژی و قطعی برق، مشابه سال قبل حرکت خواهیم کرد و در تامین برق مشکل خواهیم داشت و باور این سخت است که امسال خاموشی نخواهیم داشت.
فولاد مبارکه تلاش دارد تولید خود را تنظیم کرده و در ماههای فروردین، اردیبهشت و مهر و آبان، تولید را به حداکثر برساند و در تیر و مرداد یا دی و بهمن که قطعی برق و گاز داریم، تجهیزات خود را سرپا نگاه دارد و اورهال را به آن زمان موکول کنیم تا در زمانی که محدودیت نداریم، با ظرفیت کامل تولید کنیم.
برنامه تولید در ماههای آتی به چه نحوی هدفگذاری شده است؟
سال گذشته ما حدود ۸/ ۶ میلیون تن فولاد تولید کردیم که حدود ۲۰۰ هزار تن از برنامه هدفگذاریشده کمتر بود، اما امسال برنامه تولید ۹/ ۶میلیون تنی فولاد را داریم که امیدواریم این میزان فولاد خام تولید کنیم؛ اما سال جاری پیشبینی میکنیم تا پایان فروردین امسال و نیز اردیبهشت ، هر ماه ۷۵۰ هزارتن تولید کنیم و در مهر و آبان نیز که وضعیت بهتر خواهد بود، نسبت به زمان مشابه سال قبل بیشتر تولید خواهیم کرد و این برنامهای است که امسال داریم؛ اما در حوزه ورقها تلاش خواهیم کرد که ذخیرهسازی فولاد خام را صورت داده و نورد ما متوجه محدودیتهای انرژی نشود؛ بنابراین بازار هم متلاطم نخواهد شد؛ چراکه اگر بازار متوجه این محدودیتها شود، به راحتی قیمتها نوسان خواهد داشت و با توجه به اینکه فولاد مبارکه بزرگترین تولیدکننده ورق کشور است، رسالت خود را بر تامین به موقع بازار قرار دادهایم.
سالهای قبل بخش عمدهای از فولاد خام را صادر کردیم؛ بنابراین درصد صادرات فولاد خام را امسال کمتر خواهیم کرد و اگر مازاد وجود داشته باشد، آنگاه به سمت صادرات خواهیم رفت؛ چراکه اولویت اول نیاز بازار و دوم تامین اولویتهای خودمان است؛ ضمن اینکه در ماههای محدودیت انرژی، ما تلاش خواهیم کرد که به سمت اورهال و تعمیرات پیش رویم. در این میان باید توجه داشت که موضوع آب را باید برای مردم بیشتر اطلاعرسانی کرد؛ چراکه ذهنیت این است که صنایع فولادی کشور، آب منطقه را مصرف میکنند؛ در حالیکه درصد جزئی از آب در این حوزه مصرف میشود. ضمن اینکه در حوزه تامین مواد اولیه نیز باید زمینه را به نحوی پیش برد که مواد اولیه مثل کنسانتره صادر نشود؛ چراکه وقتی صنایع کشور نیاز دارند، صادرات آنها قابل توجیه نیست و باید مراقبت لازم را در این حوزه انجام داد. نکته بعدی این است که وزارت صمت و ایمیدرو باید حمایتهای لازم را از کارخانهها صورت دهند.