زعفران ایرانی به نام طالبان / بازارهای صادراتی طلای سرخ از دست می‌رود؟

به گفته نایب رییس انجمن ملی زعفران، تولید زعفران در کشور روند کاهشی در پیش گرفته است.

به گزارش اکونگار به نقل از تجارت نیوز، در بازارهای بین‌المللی، زعفران و فرش یعنی ایران. با این حال دولت نه‌تنها برنامه‌ای برای توسعه تولید و بازار این محصولات ندارد، بلکه با سیاست‌گذاری‌های نادرست خود هر بار تیری بر پیکر آن‌ها شلیک می‌کند. پس از جمع‌آوری مرکز ملی فرش ایران، حالا آن‌طور که تولیدکنندگان زعفران ایرانی می‌گویند، این محصول پس از قاچاق به افغانستان با برند طالبان عرضه می‌شود.

البته این برای اولین بار نیست که زعفران ایرانی با برندهای خارجی سر از بازارهای بین‌المللی و مراکز فروش منطقه درمی‌آورد؛ پیش از این نیز کشورهای نظیر اسپانیا از برندهای خود برای محصولات ایران استفاده کرده بودند. در حالی که کالاهایی که با نام ایران پیوند خورده‌اند در حال ایجاد درآمد برای سایر کشورها هستند، اما مسئولان در ایران به جای توسعه صنایع ایران، به فکر تعزیل و انتصابات بی‌پایان خود هستند.

غلامرضا میری، نایب رئیس انجمن ملی زعفران گفت:رداشت زعفران آغاز شده و تاکنون کار برداشت یک‌سوم مزارع به اتمام رسیده است، اما می‌توان حدس زد که نسبت به سال گذشته کاهش تولید اتفاق افتاده باشد. کم‌آبی، خشک‌شدن قنات‌ها و چاه‌ها، گرمای شدید باعث شد که امسال تولید کاهش یابد. مهم‌ترین مسئله کمبود آب است که خراسان جنوبی بشدت درگیر آن شد. خشک‌شدن قنات‌ها و چاه‌ها باعث شده که آبیاری مزارع با تانکر انجام شود که با توجه به سطحی بودن آب، حجم کمتری از مزارع آبیاری می‌شود.

وی افزود: ایران عملا بازار چهار کشور چین، هند، عربستان و آمریکا را از دست داده و معمولا با واسطه تاجران افغانستانی زعفران صادر می‌شود. بر همین اساس تولید زعفران افغانستان بین هفت تا ۱۲ تن است، اما آن‌ها ۶۹ تن صادرات انجام می‌دهند.

وی ادامه داد:به دلیل مسائل سیاسی فعلاً امکان صادرات زعفران به آمریکا و عربستان وجود ندارد. برای صادرات به چین نیز باید ۱۲ درصد تعرفه پرداخت کرد. البته این رقم به‌تازگی کاهش داشته و ۲۰ سال تعرفه صادرات زعفران ایران به این کشور ۳۸ درصد بود. اما با پیگیری‌ها و مکاتبات فراوان سرانجام در سفری که ما به همراه معاون وزیر خارجه به این کشور داشتیم، توانستیم آن‌ها را متقاعد کنیم که تعرفه را به ۱۲ درصد برسانند. هند نیز تعرفه ۳۷ درصدی برای ایران وضع کرده اما زعفران افغانستان از تمام این عوارض‌ها معاف است.

وی تاکید کرد:در نهایت زعفران ایران به افغانستان می‌رود و از آنجا به اسم زعفران افغانستان صادر می‌شود. برای بازارهای عربستان نیز زعفران به صورت قاچاق از بندرهای بوشهر به این کشور می‌رسد و سپس سر از امارات درمی‌آورد. برای امریکا نیز امارات و اسپانیا واسطه می‌شوند.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه