ایران فارما، دوای درد داروسازان؟
هشتمین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته ۵ تا ۷ مهر ۱۴۰۲ در مصلای امام خمینی (ره) تهران برگزار شد. تولیدکنندگان دارویی کشور این نمایشگاه را فرصتی برای دیدار و تعامل فعالان صنعت با یکدیگر برشمردند.
به گزارش اکونگار، بر اساس اعلام کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی ایران 709 شرکت داخلی و خارجی در نمایشگاه ایران فارما حضور داشتند تا فرصتی برای تعامل و ارتباطات بیشتر برای آنها مهیا شود. «اکونگار» به سراغ غرفههای حاضر در نمایشگاه رفت و از آنها راجع به مهمترین چالشهای خود در مواجه با سیاستگذاریهای دولتی و چشمانداز آنها در این صنعت پرسید که در ادامه میخوانید.
تعامل بخش خصوصی با یکدیگر
آکین آکسکیلی فعال بخش خصوصی صنعت دارو در رابطه با این نمایشگاه میگوید«این نمایشگاه فرصت خوبی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و ابتکارات است و نیز موقعیت خوبی است که ایران به عنوان یک فرصت سرمایهگذاری معرفی شود. ما امسال نیز مانند تمامی دورههای قبلی در نمایشگاه شرکت کردهایم.»
امکان انتقال دانش فنی و سرمایهگذاری شرکتهای خارجی
محمد عبده زاده رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در رابطه با نمایشگاه ایران فارما گفت: شرکتها میتوانند در خصوص انتقال دانش فنی و سرمایهگذاری مشترک با شرکای تجاری خارجی خود در این نمایشگاه تعامل و همکاری کنند.
به شرط سیاستگذاریهای صحیح ظرفیت وجود دارد
دکتر فرنوش علی پور، مدیرعامل شرکت شیمیایی و دارویی باران در گفتگو با اکونگار به مشکلات اساسی این صنعت اشاره کرد: ما در ضمینه تولید ماده اولیه دارویی کار میکنیم و مهمترین چالش شرکتهای دارویی در این سالها بحث تامین نقدینگی و ارز بوده است. به خاطر تغییرات ناگهانی در بازار ارز ما شاهد آشفتگیهای زیادی در بازار داخلی بودیم. این بزرگترین مشکلی است که صنایع دارویی در حال حاضر دارند؛ البته ممکن است این مشکل در صنایع دیگر هم باشد.
او همچنین افزود: چشمانداز ما در صنعت داروسازی با توجه به دانشجویان، فارغ التحصیلان و استادان در کشور روشن است به شرط آن که سیاستگذاریهای دولت هم درست باشد. تمرکزی که در حال حاضر بر روی تولید است به سیاستگذاریهای درست از سوی دولت و تامین نقدینگی نیاز دارد تا بتواند چرخ صنعت را در چرخش نگه دارد.
علی پور در پایان اضافه کرد: لازم است بزرگان صنعت و دولتمردان نگاهی تازه به این صنعت داشته باشند و با استفاده از تجربهی فعالان این صنعت به رشد و رونق صنعت داروسازی داخلی کمک بیشتری کنند.
جای خالی رازی در برنامه هفتم توسعه
دکتر مرتضی اکبریان، مدیر حوزه ریاست موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در گفتگو با اکونگار به بزرگترین چالش این شرکت اشاره کرد: مهمترین موضوعی که ما هم در دولت و هم در مجلس شورای اسلامی در برنامه هفتم توسعه پیگیری کردیم این بود که GMP شرکتهای بزرگ دولتی مثل رازی و پاستور را در لایحه قرار بگیرد.
اکبریان ادامه داد: پیگیریهای بسیار زیادی را هم در بدنه دولت و هم در بدنه مجلس انجام دادیم اما تا به امروز نتوانستیم به آنچه مدنظرمان است برسیم. ما اعتقاد داریم GMP باید در برنامه هفتم توسعه آورده میشد تا شرکتهایی مثل رازی به اهداف خود در رشد و توسعه برسند.
او اضافه کرد: با پیگیریهای شرکت رازی و حمایتهای وزرات جهاد کشاورزی ما در حال حاضر آمادگی لازم برای افتتاح ساختمان تولید پروتئینهای نوترکیب را داریم؛ که این موضوع می تواند حد واسطی باشد تا ما را به تولید واکسن های جدیدتر برساند.
روند کند در قیمتگذاریها
دکتر فریبرز سلیمان نژاد، رئیس هیئت مدیره شرکت داروسازی خرمان در گفتگو با اکونگار از مشکلات شرکتهای دارویی گفت: در بحث قیمتگذاری مشکلات بزرگی برای ما وجود دارد؛ در واقع روند آن به کندی انجام میشود. در حال حاضر که نیمی از سال گذشته است ما تنها توانستیم در هفته گذشته افزایش قیمت یک محصول را نهایی کنیم؛ در صورتی که ما در مواد اولیه خود 7 تا 10 برابر افزایش قیمت داشتیم و همچنین نیروی انسانی و دستمزدها هم چندین برابر شده است.
او همچنین اضافه کرد: امروزه دنیا به سمت گیاهان دارویی میرود. گیاهان دارویی در رویه سلامت رو به جلو حرکت میکنند. همچنین کشورهای اروپایی و آمریکایی هم در حال پیوستن به این رویه درمانی هستند. ما جزء اولینها در سی سال گذشته بودیم و به آینده این صنعت بسیار امیدوار هستیم.