شرکت‌های زیان‌ده در تجارت غلات

شرکت‌های دولتی خریدار غلات، سیلو برای نگهداری کالاها ندارند.

به گزارش اکونگار به نقل از دنیای‌اقتصاد؛ با توجه به اهمیت غلات در سبد غذایی ایرانیان و نقش آن در اقتصاد کشور، شناخت دقیق از جایگاه ایران در بازارهای جهانی و شناسایی نقاط قوت و ضعف صنعت غلات کشور، از اهمیت ویژه‌‌ای برخوردار است. در این خصوص نشستی با حضور شریف نظام‌‌‌مافی رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران- سوئیس و مدیر اجرایی این کنفرانس، علیرضا کریمی‌وثیق رئیس کانون هماهنگی زنجیره گندم، حسین یزدجردی رئیس کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران و محمدرضا مرتضوی دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران برگزار شد.

شرط خودکفایی پایدار ایران در حوزه غلات

در این نشست علیرضا کریمی‌وثیق، رئیس کانون هماهنگی زنجیره گندم، آرد و نان در این باره اظهار کرد: در سال‌های اخیر، بحث خودکفایی در حوزه گندم به عنوان یکی از دغدغه‌‌‌‌های اصلی سیاستگذاران و فعالان بخش کشاورزی مطرح شده است. اگرچه دستیابی به خودکفایی در تولید گندم یک دستاورد مهم است، اما پایداری این خودکفایی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است.

او گفت: خودکفایی پایدار در تولید گندم زمانی محقق می‌شود که تمامی مراحل زنجیره تولید از کاشت تا برداشت به صورت یکپارچه و با برنامه‌ریزی دقیق انجام شود. قبل از هرگونه بحث درباره خودکفایی، باید به این نکته اساسی توجه کنیم که خودکفایی نیازمند زیرساخت‌‌‌‌های مناسب است. در همین رابطه قبل از هر چیز دولتمردان ما باید ضرورت بازنگری در زیرساخت‌ها را درک کنند. یکی از مهم‌ترین وظایف دولت، سرمایه‌‌‌‌گذاری در بخش کشاورزی و بهبود زیرساخت‌‌‌‌هاست. دولت باید با تدوین برنامه‌‌‌‌های بلندمدت و اختصاص بودجه‌‌‌‌های کافی، به توسعه زیرساخت‌‌‌‌های کشاورزی در مناطق مختلف کشور بپردازد.

کریمی‌وثیق با تاکید بر اهمیت نان در سبد غذایی ایرانیان اظهار کرد: نان، به عنوان غذای اصلی مردم ایران، نقشی محوری در امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند. متاسفانه در سال‌های اخیر، شاهد افزایش قیمت نان و کاهش کیفیت آن بوده‌‌‌‌ایم. این مساله نه‌تنها به اقتصاد خانوار آسیب زده است، بلکه سلامت جامعه را نیز به خطر انداخته است.

بخش خصوصی آمادگی کامل برای مدیریت حوزه غلات را دارد

محمدرضا مرتضوی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز در این نشست گفت: با توجه به اهمیت غلات در سبد غذایی ایرانیان و نقش آن در اقتصاد کشور، شناخت دقیق از جایگاه ایران در بازارهای جهانی و شناسایی نقاط قوت و ضعف صنعت غلات کشور، از اهمیت ویژه‌‌‌‌ای برخوردار است.

عضو انجمن صنفی آرد‌سازان ایران با بیان اینکه سالانه بین ۱۷ تا ۱۸ میلیون تن غلات وارد کشور می‌شود، گفت: با توجه به نوسان اقلیمی و شرایط داخلی در بخش خودکفایی کالاهای اساسی، این عدد می‌تواند به حداقل برسد. بنابراین ساماندهی این بازار و هزینه‌کرد حداقل ارز با آگاهی از روند جهانی بازار غلات شدنی است.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: آمار واردات غلات توسط بخش خصوصی، آمار ظرفیت سیلوهای استاندارد ساخته شده توسط بخش خصوصی و همچنین زیان بالای شرکت‌های دولتی در بحث تجارت غلات همگی گواه این است که دولت باید کار مردم را به مردم واگذار کند و مدیریت حوزه غلات را به بخش خصوصی بسپارد.

مرتضوی با تاکید بر اهمیت آگاهی از نوسانات بازار جهانی غلات گفت: همان ‌‌‌طور که می‌‌‌‌دانیم، بازارهای جهانی غلات همواره در معرض نوسانات قیمتی قرار دارند. بررسی دقیق قیمت‌های قله و دره غلات در سال‌‌‌‌های گذشته نشان می‌دهد که تفاوت بسیار زیادی بین بالاترین و پایین‌‌‌‌ترین قیمت‌‌‌‌ها وجود دارد. این نوسانات قیمتی فرصت‌‌‌‌های بی‌نظیری را برای فعالان این صنعت ایجاد می‌کند. با آگاهی از این نوسانات و برنامه‌‌‌‌ریزی دقیق، می‌توان در زمان مناسب اقدام به خرید و فروش غلات کرد و از این طریق سود قابل‌توجهی کسب کرد.

او افزود: به عنوان مثال، زمانی که قیمت غلات در بازار جهانی به پایین‌‌‌‌ترین سطح خود می‌‌‌‌رسد، این فرصت مناسبی برای خرید و ذخیره‌‌‌‌سازی غلات است. با این کار می‌توان از نوسانات قیمتی آینده سود برد و در زمانی که قیمت‌‌‌‌ها افزایش می‌‌‌‌یابد، غلات ذخیره‌شده را با قیمت بالاتر به فروش رساند. همچنین، می‌توان در زمان کمبود غلات در کشورهای همسایه، غلات ذخیره‌‌‌‌شده را به آنها صادر کرد و از این طریق ارزآوری برای کشور ایجاد کرد.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران خاطرنشان کرد: علاوه بر این، با تحلیل دقیق داده‌‌‌‌های بازار و استفاده از ابزارهای پیش‌‌‌‌بینی، می‌توان به پیش‌‌‌‌بینی روند آینده قیمت‌‌‌‌ها پرداخت. این امر به فعالان این صنعت کمک می‌کند تا تصمیمات سرمایه‌‌‌‌گذاری بهتری اتخاذ کنند و ریسک‌‌‌‌های ناشی از نوسانات قیمتی را کاهش دهند.

نظام‌‌‌مافی رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران- سوئیس نیز در این نشست با اشاره به چالش‌‌‌‌های ناشی از تحریم‌های گسترده آمریکا علیه ایران اظهار کرد: حدود ۵ سال پیش، با تشدید تحریم‌‌‌‌ها، حضور متخصصان و کارشناسان ایرانی در کنفرانس‌‌‌‌های بین‌المللی غلات که عمدتا در مراکز مهمی چون دبی و ترکیه برگزار می‌‌‌‌شدند، با موانع جدی روبه‌رو شد بنابراین تصمیم گرفتیم تا با برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی بر اساس استانداردهای جهانی در تهران، ضمن ایجاد بستری مناسب برای تبادل دانش و تجربیات، ظرفیت‌‌‌‌های عظیم صنعت غلات کشور را به نمایش بگذاریم.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه