گزارش«اکونگار» از ریشههای ریزش ۷هزار واحدی امروز شاخص کل
«گاز»، بازار را بهم ریخت / ادامه دردسرسازی سیاستهای هیجانی دولتیها
در پایان معاملات امروز شاخص کل با کاهش ۰.۳۵ درصدی قرمزپوش به تعطیلات رفت.
به گزارش اکونگار، در آخرین روز معاملاتی این هفته،شاخص کل با کاهش بیش از 7هزار واحد به 2میلیون و 038هزار واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز در پایان معاملات امروز با ثبات ماند و تغییری تجربه نکرد.
در جریان معاملات امروز، نمادهای ففارس، فولاد، وبملت، فملی،کگل و وغدیر در صدر منفی سازان بودند.
گروههای بانک، انبوهسازی و خودرو به ترتیب با ارزش معامله 431میلیارد تومان، 308میلیارد تومان و 268میلیارد تومان برترین صنایع امروز بودند که بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
ارزش معاملات خرد در بازار امروز به رقم 3971 میلیارد تومان رسید که از این مقدار ۲۲۰۰میلیارد تومان متعلق به بورس، ۱۳۰۰میلیارد تومان متعلق به بازار فرابورس و ۵۴۰میلیارد تومان متعلق به صندوقهای سهامی بوده است.
در روند معاملاتی امروز، تعداد نمادهای مثبت امروز 249 و تعداد نمادهای منفی 547بوده است.
یکی از مهمترین اتفاقات امروز در بازار سرمایه خروج پول توسط حقیقیها بود. حقیقیها در پایان معاملات امروز ۱۳۷ میلیارد تومان پول از بورس خارج کردند و سرانه خرید اشخاص حقیقی نیز در پایان معاملات به ۲۵ میلیون تومان و سرانه فروش آنها به ۲۰.۸ میلیون تومان رسید.
شاخص کل فرابورس نیز ۶۳واحد افت کرده و رقم ۲۴هزار و ۹۷۶واحد را به ثبت رساند. فعالان در این بازار ۱۸۹هزار معامله به ارزش بیش از ۳۴هزار و ۶۳۲میلیارد ریال انجام دادند.
لازم به ذکر است که پلیمر آریاساسول، ایران خودرو دیزل، پتروشیمی زاگرس، فولاد هرمزگان جنوب، گروه مالی صبا تامین، برق و انرژی پیوند گستر پارس و توسعه خدمات دریایی و بندری سینا از جمله نمادهایی بودند که بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس ایجاد کردند.
نمادهای وآتوس، چنویا، فنرژی، خفولا، شستان و ونوین بیشترین ارزش صف فروش را داشتند و نمادهای حفاری، وسدید، ثتران،غدشت،پلاست و کادو بیشترین صف خرید را داشتند.
در جریان معاملات امروز بیشترین ورود پول حقیقی مربوط به گروههای انبوهسازی، حمل و نقل و کانه فلزی بود و گروههای بانک، نفتی و سیمان بیشترین خروج پول را تجربه کردند. در جریان معاملات امروز گروه بانک وضعیت نامساعدی داشتند و درصد ارزش خرید حقیقی و حقوقی این گروه 40 به 60 بود.
در این رابطه محمد امیر زمانیها، کارشناس بازار سرمایه به اکونگار گفت: یکی از مهمترین دلایل سرخ پوشی بازار امروز اخبار منفی بانکی بود. روز گذشته وزیر اقتصاد گفت که بانکهای متخلف در حوزه اعطای تسهیلات مسکن جریمه میشوند، همین خبر یک سیگنال منفی به بانکها میدهد.
وی با اشاره به اینکه در دو روز گذشته هم وضعیت گروههای پتروشیمی خوب نبود، گفت: تعیین نرخ خوراک گاز به صورت مستقیم بر روی گروههای پتروشیمی، شیمیایی و پالایشی تاثیر میگذارد، این وضعیت نا به سامان سرمایههای مردم را دود میکند.
این کارشناس بازار سرمایه مهمترین عوامل ریزش بازار در سه روز اخیر را اینگونه بر شمرد: انتشار نرخ گاز برای ۶ ماهه اول سال که برخلاف خوش بینی شکل گرفته در هفته های قبل تر بود،اخذ جریمه از بانک هایی که قانون اعطای تسهیلات به طرح جهش ملی مسکن رو بطور کامل رعایت نکردهاند، نبود چشم انداز رشد دلار در کوتاه مدت، نرخ بهره بالای موجود در بازار، نبود حمایت و وجود برنامه حمایتی از بازارسرمایه ، عدم رشد قیمت های جهانی و رکود نسبی معاملات بورس کالا.
وی ادامه داد: اگر به موارد ذکر شده دقت داشته باشید، تمامی آنها تصمیمات دولتی است که به صورت مستقیم سرمایههای مردم را از بین برده و تمایل حقیقیها برای حضور در بازار را کمتر میکند.
زمانیان با تاکید بر اینکه، گزارش چند ماه پیش بانک ملت منجر به یک رونق در گروه بانک شده بود، اظهار داشت: امروز این نماد کاملا منفی بود. درحالی که در چند ماه اخیر توانسته بود سطح قابل توجهی از سرمایههای خرد را به خود جذب کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: تصمیمات هیجانی مدیران بورسی، اظهار نظرها و تصمیمات ضد و نقیض وزارت اقتصاد و وضعیت نامناسب اقتصاد کشور منجر به خروج بیشتر پول حقیقی از بورس میشود. تا زمانی که نرخ بهره موثر تامین مالی حوالی ۳۰ درصد باشد، دولت به سیاست تثبیت نرخ ارز خود پایبند بوده و سایه اعمال سیاست های تثبیت قیمتی و به اصطلاح دلارزدایی مطرح باشد؛ در کنار عدم همراهی قیمت های جهانی و عدم رشد ارزش معاملات نمی توان انتظار تشکیل روند صعودی پرقدرت را داشت.