گزارش «اکونگار» از آخرین وضعیت موسسات انحلالی
بانک سرمایه در یک قدمی انحلال / مجوز فعالیت دو موسسه اعتباری هم باطل میشود
بانک سرمایه به دلیل مشکلات در چند وقت اخیر در آستانه انحلال است و زمزمه انحلال دو موسسه دیگر هم به گوش می رسد.
به گزارش اکونگار،مدتی پیش وزارت اقتصاد در اطلاعیه ای اعلام کرد امسال سوای موسسه اعتباری توسعه منحل شده تا پایان سال دو موسسه و یک بانک هم دچار انخلال خواهند شد. پیگیری های اکونگار نشان می دهد بانک سرمایه، و موسسات اعتباری ملل و ثامن الائمه، ، فرجامی همانند موسسه اعتباری منحله توسعه خواهند داشت. یو باوجود داشتن مجوز از بانک مرکزی هستند اما، به دلیل عملکرد ضعیف طبق قانون تجارت باید منحل شوند.
بانک سرمایه که سابقه نامطلوبی در ارائه تسهیلات داشته و پرونده های قطوری در دادگاه دارد؛ در آخرین عملکرد مالی گزارش شده که مربوط به 29 اسفند 1401 است، کفایت سرمایه منفی 352 درصد ثبت کرده است. این در حالی ست که تمام موسسات اعتباری ملزم به کسب 8 درصد نسبت کفایت سرمایه هستند.
این بانک 10 هزار و 148 میلیارد تومان تسهیلات اعطایی دارد که 99.5 درصد آن مربوط به طبقه مشکوک الوصول است. هرچند در سال های گذشته تلاش هایی برای وصول مطالبات صورت گرفته اما هیچ یک از این اقدامات نتیجه بخش نبوده است.
زیان بانک به 121 برابر سرمایه رسید
بر اساس صورت های مالی 12 اسفند 1401، بانک سرمایه 38 هزار و 749 میلیارد تومان به بانک مرکزی بدهی دارد. زیان انباشته این بانک نیز بالغ بر 121 برابر سرمایه شده بنابراین بانک سرمایه مشمول مفاد ماده 141 اصلاحیه قانون تجارت شده است.
ماده 141 می گوید: « اگر بر اثر زیانهای وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور و رای واقع شود. هرگاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد باید در همانجلسه و با رعایت مقررات ماده ۶ این قانون سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهد.در صورتی که هیات مدیره برخلاف این ماده به دعوت مجمع عمومی فوقالعاده مبادرت ننماید و یا مجمعی که دعوت میشود نتواند مطابق مقررات قانونی منعقد گردد هر ذینفع میتواند انحلال شرکت را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند.»
بدهی ها 4 برابر دارایی ها
هزینه شناسایی شده بابت سود سپرده های بانک سرمایه 2 هزار و 700 میلیارد تومان بیشتر از درآمد تسهیلات بوده، همچنین سرمایه نظارتی بانک تا مبلغ منفی 48 هزار و 955 میلیارد تومان کاهش یافته است. سرمایه نظارتی بانک در سال قبل از آن 40 هزار و 737 میلیارد تومان بود.
خالص دارایی های ثابت به حقوق صاحبان سهام بیش از حدود مجاز مقرر یعنی 7.24 درصد رسیده و جمع بدهی ها بالغ بر 4 برابر دارایی های بانک است. در صورت های مالی این باک آمده: «وضعیت مالی بانک نشان می دهد که ابهامی با اهمیت وجود دارد که می تواند تردیدی عمده نسبت به توانایی بانک به ادامه فعالیت ایجاد کند.
آخرین وضعیت موسسات انحلالی
از بین موسساتی که قرار است منحل شوند موسسه توسعه منحل شده و موسسه ثامن الائمه نیز در بانک انصار ادغام شده است. به این ترتیب با انحلال موسسه ملل پرونده سه موسسه در دستور انحلال بسته می شود.
با توجه به اینکه صورت های مالی این موسسات در کدال وجود ندارد؛ اطلاع موثقی از عملکرد مالی آنها در دسترس نیست. اما شنیده ها حاکی ست این موسسات وضعیت مالی مطلوبی ندارند.
در ابتدای دهه 90 یعنی در دولت یازدهم بحث ساماندهی غیرمجازها مطرح شد و متعاقب آن از سال 1393 حدود 7 هزار موسسه مالی و اعتباری و صرافی غیرمجاز منحل شدند.
از مهم ترین موسسات منحل شده که سپرده گذاران آن تا مدت ها در خیابان ها تجمع می کردند، موسسه کاسپین و ثامن الحجج بود که نهایتا با مداخله بانک مرکزی و تخصیص خطوط اعتباری، تجمعات پایان یافت.
با بسته شدن پرونده غیرمجازها حالا در فاز بعدی ساماندهی موسسات این بار، مسئولان به سراغ بانک های ورشکسته مجاز رفته اند تا با ادغام آنها جلوی زیان سازی بیشتر آنها گرفته شود.
پیش از این و در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۹۷، بانکهای انصار، قوامین، حکمت ایرانیان، مهر اقتصاد و مؤسسه اعتباری کوثر در بانک سپه ادغام شدند.