مُهرتایید مجمع تشخیص به قانون جدید بانک مرکزی/ افزایش اختیارات رییس کل
مجمع تشخیص مصلحت نظام قانون بانک مرکزی را تصویب کرد.
به گزارش اکونگار، قانون بانک مرکزی ۱۲مهرماه سال جاری به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. پس از بازنگری شورای نگهبان، این قانون برای تصویب نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
به گفته نمایندگان مجلس، تغییرات صورت گرفته در قانون بانک مرکزی در راستای بهبود عملکرد و ایجاد شفافیت بیشتر در نظام بانکی کشورمان است.
مهمترین تغییرات صورت گرفته در قانون بانک مرکزی
در مصوبه مجلس، اولین موضوعی که در قانون بانک مرکزی تغییر یافته بود، تغییر در ترکیب شورای پول و اعتبار است. در قانون جدید، ترکیب شورای پول و اعتبار از 9 عضو به 11 عضو افزایش یافته است. 6 عضو این شورا از سوی رئیس جمهور و 5 عضو دیگر توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتخاب میشوند.
در قانون جدید بانک مرکزی تغییر اساسی در اختیارات بانک مرکزی صورت گرفته است.در این قانون، استقلال بانک مرکزی در تعیین نرخ بهره تقویت شده است. همچنین، بانک مرکزی مجاز شده است تا در راستای سیاستهای پولی خود، از ابزارهای مالی جدید استفاده کند.
همچنین بانک مرکزی در قانون جدید مکلف شده است تا اطلاعات بیشتری در مورد عملکرد بانکهای کشور منتشر کند. همچنین، بانک مرکزی مجاز شده است تا در صورت لزوم، از بانک های کشور بازرسی کند.
به گزارش تسنیم، در جلسه عصر دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح قانون بانک مرکزی به تصویب رسید. درعینحال مجمع به افزایش اختیارات رییس کل بانک مرکزی نیز رأی داد.
طرح قانون بانک مرکزی درحالی به تایید مجمع تشخیص رسیده است که در سالهای گذشته و دولتهای قبل ( دولت نهم و دهم) تلاشهایی برای اصلاح قانون بانک مرکزی انجام شده بود ولی هیچ کدام به سرانجام نرسیده بود.
در مجلس یازدهم، در اردیبهشت ماه سال 1400 کلیات این طرح تصویب شد و بیش از یک سال بعد و در اواخر تابستان سال 1401 طرح قانون بانک مرکزی به صحن علنی مجلس رسید و در چندین نوبت بالاخره مفاد طرح 67 مادهای بررسی و تصویب شد.
شورای نگهبان اما ایراداتی به این طرح داشت که درنهایت طی چند نوبت رفت و برگشت طرح بین مجلس و شورای نگهبان از تعداد ایرادات کاسته شد و نهایتا طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.
سرانجام و بعد از برگزاری چندین جلسه در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی موارد اختلافی مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در طرح قانون بانک مرکزی این طرح به قانون تبدیل شد.