بخش ساختمان در صدر حوادث شغلی/ کارگران ساختمانی بیمه نمیشوند
مطابق آمار تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۱ تعداد آسیبهای شغلی دارای کاهش ۱۱.۰ درصدی بوده است و در بین فعالیتهای اقتصادی فعالیت "ساختمان" بیشترین سهم آسیبهای شغلی منجر به فوت را داشته است.ت.

به گزارش اکونگار، مطابق آمار تأمین اجتماعی درسال ۱۴۰۱ حدود ۳۸۷۳۴ نفر دچارحادثه شغلی شدند از کل حادثه دیدگان گزارش شده توسط این سازمان ۹۴.۸ درصد (۳۶۷۱۹ نفر) مرد و ۵.۲ درصد (۲۰۱۵ نفر) زن است.
برخی آمارها در کشور حکایت از این دارد که اگر تعداد کل کارگران در کشور را حدود 20میلیون شاغل در نظر بگیریم حدود 2 میلیون نفر کارگرانی هستند که در قسمت ساختمان کار میکنند. وقتی تعداد کارگران ساختمانی را به نسبت کل کارگران کشور در نظر میگیریم، متوجه این موضوع میشویم که در بالاترین آمار، کارگران ساختمانی نهایتا 10درصد از جمعیت کارگری کشور را شامل میشوند. اما مطابق آمارها متأسفانه 50درصد از کل حوادث کار کشور به این قشر زحمت کش و ضعیف جامعه اختصاص دارد.
کاهش تعداد کارگران بیمه شده در تامین اجتماعی
به گزارش تسنیم، اطلاعات مندرج در آمارهای وزارت کار بیانگر این است که براساس آمار سازمان تامین اجتماعی در سال 1401 از کل بیمه شدگان در معرض حادثه شغلی 38734 نفر دچار حادثه شغلی شدهاند که این تعداد نسبت به سال1400 حدود 15.6 درصد کاهش داشته است.
از تعداد 38734 نفر حادثه دیدده شغلی حدود 455 مورد آن منجر به فوت و 36 مورد آن منجر به از کار افتادگی کلی شده است. از کل حادثه دیدگان گزارش شده توسط این سازمان 94.8 درصد (36719 نفر) مرد و 5.2 درصد (2015 نفر) زن می باشند.
چند نفر در حوادث شغلی جان خود را از دست میدهند؟
طبق آمار سازمان پزشکی قانونی در سال1401 حدود 26074 مورد از معاینات پزشکی مربوط به معاینات مصدومین ناشی از حوادث کار بوده است. این تعداد نسبت به سال 1400 دارای کاهش 7.3 درصدی بوده است. از کل معاینات مصدومین ناشی از حوادث کار ارجاعی به مراکز پزشکی حدود 95.0 درصد مربوط به مردان و 5.0 درصد مربوط به زنان بوده است. همچنین تعداد متوفیان حوادث شغلی گزارش شده توسط این سازمان 1900نفر بوده است.
کارگران ساختمانی در معرض خطر
بنابر این گزارش، با توجه به بازرسی های انجام گرفته در کارگاه های مشمول قانون کار توسط بازرسان کل وزارت کار در سال 1401 تعداد آسیب های شغلی ثبت شده مشمولین قانون کار(براساس آمار مقدماتی) 7950نفر حادثه بوده است که نسبت به سال قبل (8931نفر-حادثه) دارای کاهش 11.0 درصدی بوده است. از کل آسیب های شغلی 711 مورد منجر به فوت شده است. در بین فعالیت های اقتصادی فعالیت "ساختمان" بیشترین سهم آسیب های شغلی منجر به فوت را داشته است.
درسال 1401 تعداد بازرسی های انجام شده در کارگاه ها در کل کشور416983مورد بوده است که از این تعداد 263966 مورد بازرسی ادواری و 153017 مورد بازرسی موردی بوده است. همچنین تعداد بازرسان کار 852نفر بوده است که نسبت به سال تغییری نداشته است. از این تعداد 86.9 درصد مرد و 13.1 درصد زن می باشد. تعداد کارگاه های بازرسی شده 386332 کارگاه بوده که بیشترین تعداد آن به ترتیب مربوط به فعالیت های "صنعت" و"سایر فعالیت های خدمات عمومی و اجتماعی و شخصی" و"ساختمان" بوده است.
به گزارش اکونگار، طبق بند ۸ ماده ۲ قانون تأمین اجتماعی"حادثه" اتفاقی پیشبینی نشده است که تحت تأثیر عامل یا عوامل خارجی در اثر اتفاقی ناگهانی رخ داده و موجب بروز صدماتی بر جسم یا روان بیمه شده میشود.
در ماده ۶۰ قانون تأمین اجتماعی نیز حوادث ناشی از کار به حوادثی گفته میشود که در حین انجام وظیفه و مواقعی اتفاق بیفتد که بیمه شده در کارگاه یا ساختمان و محوطه آن مشغول انجام کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه، ماموریتی را برعهده گیرد.
سهم بالای کارگران ساختمانی و معدنی از حوادث شغلی
برابر گزارشها بیشترین آمار و اعداد مربوط به حوادث ناشی از کار متعلق به فعالیتهای بخش ساختمان و پس از آن معدن است به نحوی که ۴۰ درصد حوادث کار کشور در میان کارگران ساختمان رخ میدهد.
براساس اعلام وزارت کار در کارگاههای زیر ۲۰ نفر به ویژه کارگاههای ساختمانی بیشترین نرخ حوادث ناشی از کار دیده میشود و در بازرسیهای انجام گرفته از کارگاههای مشمول قانون کار نیز، فعالیت ساختمان در بین فعالیتهای اقتصادی بیشترین سهم آسیبهای شغلی منجر به فوت را داشته است چنانچه علی حسین رعیتی فرد - معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این رابطه گفته بود«عمده حوادث در حوزه کارگری ساختمانی است و بیش از ۳۷ درصد از حوادث ناشی از کار کشور و همچنین فوتی های ناشی از کار در کارگاههای ساختمانی اتفاق میافتد.»