روایت وزارت کار از آمار اشتغال و بیکاری در کشور
معاون وزیر کار: چالش اصلی بازار کار نرخ بیکاری فارغ التحصیلان است
معاون اشتغال وزارت کار با تاکید بر اینکه مرکز آمار مطابق سازمان بین المللی کار (ilo) گزارشگیری میکند گفت: در حال حاضر اصلی ترین چالش بازار کار در حال حاضر نرخ بیکاری فارغ التحصیلان است. یک کمیته برای هم افزایی تمام دستگاه های دولت تحت عنوان اشتغال فارغ التحصیلان شکل گرفته است.

به گزارش اکونگار، آخرین آماری که از مشکلات نیروی کار در کشور منتشر شده با تابستان سال گذشته باز میگردد. بر اساس این گزارش تعداد کل بیکاران کشور در تابستان سال گذشته ۲ میلیون و ۴۹۶ هزار نفر برآورد شده است. بررسیها نشان میدهد ۳۷.۵ درصد از کسانی که در تابستان سال گذشته بیکار بودند، تابستان امسال شاغل شدهاند؛ یعنی تعداد ۹۳۶ هزار نفر. همچنین ۳۴ درصد از جمعیت بیکارِ تابستان ۱۴۰۰، در تابستان امسال نیز همچنان بیکار ماندهاند و نتوانستهاند برای خود شغلی دست و پا کنند. البته این موضوع بدین معنا نیست که این افراد از تابستان سال گذشته تا کنون بیکار ماندهاند، بلکه ممکن است در مقطعی شاغل شده و دوباره شغل خود را از دست داده باشند. جمعیت این گروه ۸۴۵ هزار نفر تخمین زده شده است.
بررسیها نشان میدهد حدود ۷۱۱ هزار نفر از کسانی که تابستان پارسال بیکار بودهاند، در تابستان سال جاری از جمعیت فعال اقتصادی خارج شدهاند و دیگر جویای شغل نیستند. به عبارت دیگر ۲۸.۵ درصد از بیکاران تابستان سال گذشته، در تابستان ۱۴۰۱ از پیدا کردن شغل ناامید شدهاند یا به هر دلیل دیگری متقاضی پیدا کردن شغل نیستند.
به گزارش تسنیم، محمود کریمی بیرانوند، معاون اشتغال وزارت کار درباره اینکه عده ای در قالب اقتصاددان گزارشهای آماری اشتغالزایی و بیکاری دولت را نقد می کنند گفت: مرکز آمار مطابق سازمان بین المللی کار (ilo) گزارش گیری میکند,در سال های گذشته هم همینطور بوده است. بنابراین نباید مرجعیت آمار رسمی را در هیچ دولتی زیرسوال ببریم. اگر مرجعیت زیرسوال برود نمی توانیم سیاست گذاری کنیم. عده ای آمار مرکز آمار را زیرسوال می برند در حالی که خودشان با همین آمار گزارش می دادند این رفتار نه حرفه ای و نه اخلاقی است.
کریمی بیرانوند گفت: براساس آمار مرکز آمار ایران، از تابستان 1401 تا تابستان 1402، نرخ بیکاری 1 درصد نسبت به سال آماری گذشته، کاهش داشته است. خالص اشتغالی ایجادی 907 هزار فرصت شغلی یا شغل جدید، نرخ بیکاری کاهش پیداکرده و نرخ مشارکت اقتصادی افزایش داشته است.
وی گفت: نرخ بیکاری جوانان 2.9 درصد کاهش و نرخ بیکاری فارغ التحصیلان 1.2 درصد کاهش، اشتغال ناقص یا اشتغال پاره وقت، 1.3 درصد کاهش و سهم اشتغال فارغ التحصیلان 0.3 درصد افزایش داشته است. همچنین اشتغال تمام وقت، 31درصد افزایش داشتته و نرخ مشارکت اقتصادی زنان 0.9 درصد افزایش و نرخ بیکاری زنان هم 1.8 درصد کاهش و اشتغال زنان 1 درصد افزایش داشته است.
معاون اشتغال وزارت کار گفت: این آمارها نشان می دهد که بازار به سمت رونق در حرکت کرده است. در حوزه های اشتغالی، بخش خدمات 482 هزار نفر به صورت خالص، در بخش صنعت 6 درصد بوده و مابقی سهم دیگر بخش ها بوده است . 529 هزار مربوط به مردان 387 هزار ایجاد فرصت شغلی جدید برای زنان بوده است.
بیرانوند گفت: تفاوت اساسی ساختار اقتصادی کشورهای دیگر با ساختار اقتصادی در کشور ما این است که اقتصادمان منطبق بر کارخانه های بزرگ و زنجیره های بزرگ نیست. و این مساله اصلا به این معنا نیست که مطلوب نیست ، تقریبا 80 درصد از ایجاد اشتغالی ما در کسب و کارهای خرد است، ساختار اقتصادی غرب منطبق بر کاپیتالیست که سرمایهگزاری است مسلتزم این است که همه مردم را به مثابه یک ابزار در کارخانه های بزرگ قرار بگیرند و عملا به عنوان یک ابزار هستند نه مولد.
معاون اشتغال بیان کرد: توزیع اشتغال و توزیع پیشرفت های اقتصادی در کشور ما متوازن نیست و این مساله به دلیل یک عملکرد 40 ساله در دولت های مختلف ما بوده است. ما در دولت سیزدهم برای اولین بار در حوزه بازار کار ویژه استانهای محروم و مرزی تمهیدی اندیشیدیم که پیش از پایان سال، محابسه می کنیم که هر استانی برای اینکه یک نرخ بیکاری معقول در سال آینده داشته باشد چه مقدار شغل باید ایجاد شود تا توازن حوزه بازار کار انجام شود.
وی افزود: اصلیترین چالش بازار کار در حال حاضر نرخ بیکاری فارغ التحصیلان است. یک کمیته برای هم افزایی تمام دستگاه های دولت تحت عنوان اشتغال فارغ التحصیلان شکل گرفته است. در طی این مدت دو اتفاق خیلی خوب افتاده است، سازمان فنی و حرفه ای در داخل دانشگاه ها مراکز فنی و حرفه ای ایجاد می کند که دانشجو در کنار تحصیل مهارت مورد نظر بازار کار یاد بگیرد. دوم اینکه بسیاری از رشته ها و سرفصل های درسی که بازار کار ندارند توسط وزارت علوم حذف شده است و بورس تحصیلی بخش خصوصی را در خیلی از استان ها فعال کردیم.
معاون اشتغال وزارت کار درباره اینکه چرا نرخ مشارکت اقتصادی زنان در کشور پایین است گفت: مطابق استاندارد بین المللی زنان خانه دار و آن دسته از افرادی که بیان می کنند نمی خواهیم کسب درآمد بیرون از خانه داشته باشیم,در جمعیت غیرفعالیت قراردارد.
وی ادامه داد: ممکن است زنان تولیدات خانگی به معنی فروش نداشته باشند. کشور ما خانوادهمحور است. لذا باید مطابق استاندارد بین المللی باشیم اما در تحلیل دچار خطا نشویم.