سوء تعبیرها از مقاوم سازی اقتصاد / کشور به تجارت خارجی نیاز دارد
رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی معتقد است که کشورمان به ارتباطات بینالمللی نیاز جدی دارد و نباید به بهانه مقاوم سازی اقتصاد تجارت خارجی را محدود کنیم.

به گزارش اکونگار، در سالهای اخیر تحریمهای بینالمللی و چالشهای ارزی منجر به ایجاد محدودیت در زمینه واردات شده است. البته گزارشها نشان میدهند که واردات برخی کالاها مانند گذشته انجام میشود؛ اما برخی کالاهای اساسی و مورد نیاز با چالش جدی در زمینه واردات رو به رو هستند. محمد حسین روشنک، رئیس کانون کارآفرینان خراسان رضوی میگوید« متاسفانه در بسیاری از موارد سوء تعبیرها از سیاست گذاریهای درست پیشی میگیرد. برای مثال میگویند باید اقتصاد مقاومی داشته باشیم، پس واردات ممنوع. درحالی که ممنوعیت واردات کالا هیچ کمکی به مدیریت بازارها و کنترل قیمتها نمیکند.
عضو اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینکه مقاوم سازی اقتصاد، بهانهای برای سودجویی عده خاصی شده است، اظهار داشت: اقتصاد مقاومتی به معنای بستن درها و ممانعت از تجارت خارجی نیست؛ میتوان گفت اقتصاد مقاومتی با تجارت خارجی هیچ تضادی ندارد.
محمد حسین روشنک، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی مشهد در رابطه با مشکلات تجارت خارجی برای کارآفرینان گفت: بسیاری معتقدند که باید در راستای اقتصاد مقاومتی میزان تجارت خارجی را کمتر کرد.شاید قرابت و نزدیکی اقتصاد مقاومتی با تجارت خارجی برای عدهای عجیب باشد؛ اما اقتصاد مقاومتی رابطه تنگاتنگی با میزان مراودات خارجی دارد. تا زمانی که واردات ممنوع باشد تولیدکننده هیچ تمایلی به ارتقاء محصولات و ایحاد یک فضای رقابتی ندارد.
ممنوعیتها منجر به انزوا میشود
وی افزود: کسانی که به این اصل اعتقاد دارند که با ممنوعیت تجارت خارجی و کاهش میزان مراودات خارجی میتوانیم صرفه جویی اقتصادی کنیم و اقتصاد مقاومتری داشته باشیم، در مسیر انزوای اقتصاد کشور قدم برمیدارند. این افراد داشتن اقتصادی مقاوم را با انزوای اقتصادی اشتباه گرفتهاند.
روشنک با اشاره به اینکه، مقاوم بودن اقتصاد به معنای منزوی بودن آن نیست بلکه اقتصادی مقاوم است که تجارت خارجی خود را نه تنها کم نکرده بلکه میزان آن را نسبت به گذشته بیشتر کرده باشد، اظهار داشت: هر کشوری بسته به میزان ظرفیتها و پتانسیلهای خود هم به صادرات نیاز دارد و هم به واردات. در نتیجه باید نگاهی برون گرایانه در اقتصاد آن کشور حاکم شود.
وی ادامه داد: اگر در یک کشور رشد و شکوفایی اقتصادی اهمیت داشته باشد، صادرات محور بودن کالا به عنوان اولویتهای اقتصادی در نظر گرفته میشود. هیمشه نمیتوان در الگوهای اقتصاد مقاومتی به صادرات تکیه کرد. در برخی مواقع باید برخی از محصولات که امکان تولید آن در کشور وجود ندارد، واردات انجام شود. بسیاری از تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه، تجهیزات و امکانات و ماشینآلات با مشکل رو به رو هستند. تا زمانی که درهای تجارت خارجی بسته باشد اقتصاد کشورمان روز به روز ضعیفتر میؤود.
تولید به هر قیمتی به صرفه نیست
وی تاکید کرد: در برخی کشورها مواد اولیه و حتی مواد معدنی مانند به صورت خام صادر میشود چون شرایط اقلیمی اجازه فرآوری این مواد را نمیدهد. میتوان مواد معدنی را وارد و آن را به یک محصول نهایی تبدیل کرد. البته این موضوع در بسیاری از محصولات دیگر هم صدق میکند.در این صورت است که می توان به نقش و جایگاه تجارت خارجی چه از منظر واردات و چه از منظر صادرات پی برد. ما فقط به دنبال تاکید بر روی کلید واژه تولید داخل هستیم. تولید هر محصولی در کشور توجیه محیطزیستی و اقتصادی ندارد. اینجاست که ما با دستهای خودمان اقتصاد کشور را غیر مقاوم کردهایم.
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه، از منظر فعالان اقتصادی حذف واردات واقعیتی غیر قابل انکار است، اظهار داشت: بر خلاف تصور برخی اقتصاد مقاومتی را به معنای انزوای اقتصادی و تجاری تفسیر میکنند. شکلگیری اقتصاد مقاومتی بدون شکلدهی به زنجیرهای فعال از ارتباطات اقتصادی، منطقهای و بینالمللی امکانپذیر نیست.
بازار رقابتی با تنوع محصولات مفهوم دارد
وی در ادامه تصریح کرد: وقتی به دنبال شکوفایی اقتصادی هستیم باید به فکر بازار رقابتی هم باشیم. در یک بازار رقابتی تولید محصول معنا مییابد و تولیدکنندگان به دنبال ارایه محصولات کیفی هستند. تولید داخل معنایش حصار کشیدن دور خود و فقط انجام یک کار تدافعی نیست. جهان فرا رقابتی امروز، شاهد افزایش روز افزون حجم تعاملات اقتصادی در سطح منطقهای و بینالمللی است؛ بهگونهای که بسیاری از کارشناسان رونق تجارت خارجی کشورها را موتور محرکه توسعه اقتصادی آنها دانستهاند.
عضو اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: برپایه این باور ضروری است، بسترهای لازم از طریق بهبود فضای کسب و کار و رقابتی کردن تولید و تجارت فراهم شود.
دست از انزوای اقتصادی بکشیم
روشنک با تاکید بر اینکه در جهان امروز کشورها از جهات مختلف اقتصادی به یکدیگر وابسته شدهاند، عنوان کرد: البته این وابستگی از جهت مفهومی متفاوت با وابستگی مطلق است که در گذشته شاهد آن بودیم. از همین رو، بسته و منزوی بودن یک اقتصاد در دنیای امروز نه تنها به معنای استقلال بیشتر اقتصادی نیست، بلکه به معنای نبود وابستگی اقتصادی سایر کشورها به چنین اقتصادی ارزیابی میشود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: از آنجا یی که در اقتصاد مقاومتی، توسعه و تقویت بنیانهای تولید ملی بهعنوان محور برنامهها مورد توجه است، باید بگوییم که اقتصاد مقاومتی مبتنی بر ورود و بومیسازی دانش فنی و تکنولوژی تولید است. موضوعی که دروازه ورود به آن گسترش تبادلات تجاری بینالمللی است.