قرق بازار لوازم خانگی با برندهای ناشناخته
بازار لوازم خانگی در حالی که به دلیل کاهش قدرت خرید مردم با رکود مواجه است، انبوهی از برندهای ناشناخته هم در بازار عرضه شده که عیار بسیاری از آنها مشخص نیست، به همین دلیل برندهای داخلی بزرگ تحت تاثیر عرضه قاچاق و ناشناخته ها قرار گرفته اند و مصرف کنندگان برای جلوگیری از خسارت ناشی از خرید کالاهای بی کیفیت تنها به فروشندگان معتبر و شناخته شده پناه برده اند.
به گزارش اکونگار و به نقل از اقتصاد 100، بازار لوازم خانگی بعد از خروج شرکت های خارجی با مشکل عرضه مواجه شد و وزارت صنعت، معدن و تجارت با استقبال از ورود شرکت های جدید برای تولید لوازم خانگی به دنبال ایجاد تعادل در بازار رفت، اما شرط کیفیت و ... در صدور مجوزها جایی نداشت و همین موضوع باعث شده تا در شرایط کنونی در بازار لوازم خانگی برند های ایرانی مختلفی وجود داشته باشد و مصرف کنندگان هم اطلاعی از سطح کیفی این محصولات ندارند و سردرگمی در بازار افزایش یافته و برخی مصرف کنندگان برای کاهش ریسک خرید برندهای جدید تنها از فروشگاه های مورد وثوق خرید می کنند.
از طرف دیگر یک جریان در بازار شکل گرفته که برخی شرکت ها محصولات قاچاق چینی را با تغییر برند و بسته بندی جدید وارد بازار می کنند به همین دلیل خرید برندهای جدید ریسک قاچاق بودن را هم دارد، به همین دلیل مصرف کنندگان با احتیاط اقدام به خرید می کنند و از آنجایی که قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده به دنبال خرید محصولات ارزانتر هستند، از این رو احتمال فروش محصولات قاچاق به دلیل قیمت پایین تر بیشتر شده است.
مسأله دیگری که خرید لوازم خانگی از برندهای بزرگ را تحت تاثیر قرار داده کاهش تخصیص ارز برای واردات قطعات مورد نیاز است و برخی شرکت ها مدعی هستند که با تغییرات نرخ ارز در چند ماه گذشته ارز کافی تخصیص نشده و قطعات وارداتی چند ماه در گمرک دپو مانده به همین دلیل تولید آنها را به شدت کاهش داده است و این موضوع جولان برندهای ناشناخته و احتمالا قاچاق را بیشتر کرده است.
به طور قطع افزایش تعداد برندهای لوازم خانگی در بازار منجر به رقابت پذیری بیشتر می شود اما این موضوع در شرایطی اتفاق می افتد که برندها هم سطح باشند یا حداقل اختلاف چندانی از نظر تولید و کیفیت نداشته باشند اما در شرایط کنونی صنعت لوازم خانگی ایران در چنین موقعیتی قرار ندارد زیرا برخی از برندهای داخلی کوچک کاملا مونتاژ کار هستند و مشخص نیست سطح کیفیت قطعاتی که استفاده می کنند چقدر است.
در روند طبیعی برندها بعد از اینکه از طریق تبلیغات به مصرف کنندگان معرفی می شوند سهمی از بازار کسب می کنند و در صورتی که مزیت قیمتی یا کیفیتی داشته باشند از طریق تبلیغات زبان به زبان می توانند سهم بازار خود را افزایش دهند در غیر این صورت احتمالاً در همان سطح باقی می مانند یا حتی سهم خود را از دست می دهند که در بازار کنونی لوازم خانگی ایران هنوز به این سطح نرسیده، به همین دلیل به زودی شاهد این خواهیم بود که برخی برندها بعد از مدتی که توسط خریداران مصرف و معرفی می شوند در بازار افزایش یا کاهش فروش خواهند داشت.
بنابراین در حال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی نظارت بر بازار باید رتبه بندی شرکت های تولیدکننده لوازم خانگی و همچنین مونتاژ کار را در دستور کار قرار دهد تا مصرف کنندگان نسبت کیفیت محصولی که می خرند مطلع شوند.