«اکونگار» از چالشهای جامعه پرستاری گزارش میدهد
پرستاران در برزخ پرهیاهو/ وعدههای دولت کی عملی میشود؟
باتوجه به ادامه اعتراضات صنفی و قانونی پرستارها در سالهای اخیر و با وجود حساسیتی که این شغل در جامعه دارند ولی هنوز نتوانستند به خواستههای صنفی خود دست پیدا کنند. مدیران، مسوولان، دولت و مجلس اما هر باری با وعدههای امیدوار کننده به اعتراضات پاسخ میدهد.
بهگزارش اکونگار: اعتراضات صنفی و قانونی برای رسیدن به عدالت شغلی از سوی پرستاران در سالهای اخیر باتوجه به اینکه هنوز محقق نشده است ولی باید بگوییم که تاکنون توانسته مصوبات امیدوارکنندهای را بهدست آورد همچنان ادامه دارد ولی بنا به گفته فعالان صنفی حوزه پرستاری هنوز برای رسیدن به مقصد فاصله زیادی داریم. در این مورد باید بگوییم که هرچند دولت و مجلس و بهخصوص وزارت بهداشت با وعدههای امیدوار کننده به اعتراضات پرستاران واکنش نشان میدهند ولی در آنسو و در کف بیمارستانها، درمانگاهها و سایر مراکز درمانی این روند میتواند ابعاد دیگری را رقم بزند باتوجه به کمبود نیروی کار در این حوزه و مهاجرت اعتراضی پرستارها به کشورهای اروپایی و منطقهای آنچه اضافهکار نام دارد با واقعیتها زمین تا آسمان تفاوت دارد. در این مورد یکی از فعالان صنفی به خبرنگار ما گفته بود که سازمان مدیریت و برنامهریزی و وزارت بهداشت باید به تعهدات و تکالیف خود عمل کنند ولی گویا هنوز تحرک خاصی انجام ندادهاند. در این مورد به آخرین تحولات این صنف خواهیم پرداخت.
منتظر ابلاغ اضافهکار عادلانه هستیم
«احمد نجاتیان»، رییس کل سازمان نظام پرستاری در مورد آخرین وضعیت پرستاران که اعتراضات صنفیشان همچنان ادامه دارد گفت: «بهدلیل نیاز فوری بیمارستانها به نیرو، بیشتر پرستاران مجبور به اضافهکار اجباری هستند و باید متناسب با آن برای پرستاران جبران خدمت شود. روز پرستار، اعلام شد که مبلغ اضافه کاری پرستاران افزایش پیدا کرده است. اما افزایشی که اتفاق افتاد و عددی که توسط شورای حقوق و دستمزد اعلام شد، با بررسی کارشناسی که در سطح جامعه انجام داده بودیم اختلاف داشت. طبق پیشنهاد سازمان نظام پرستاری که به تایید وزارت بهداشت هم رسیده بود، عدد اضافه کار باید به متوسط ۱۰۰ هزار تومان برسد که بتوان از پرستاران درخواست داشت که شیفتهای اضافه کار را بیایند و کمبود پرستار جبران شود. مصوبه پیشین شورای حقوق و دستمزد این عدد را محقق نکرد. مجدد درخواست کردیم جلسه این شورا برگزار شود و مطلع هستم که وزیر بهداشت و دولت هم در این حوزه در حال پیگیری جدی هستند. منتظر هستیم شورای حقوق و دستمزد که جلسات آن در هفتههای گذشته بهدلیل تعطیلیهای پیش آمده به تعویق افتاد در این هفته برگزار شود. بهطور مشخص منتظر آن هستیم که بر اساس پیشنهاد و اعلامی که ریاست سازمان اداری و استخدامی و وزیر بهداشت کردند که عدد اضافه کار به متوسط ۸۰ هزار تومان برسد، ابلاغ شود.»
اعتراضات پرستاری در شهرستانها
همچنین در همین مورد روز گذشته «پرستاران طبس» در استان خراسان جنوبی در تماس با خبرگزاری کار ایران، از شرایط شغلی و مزدی خود انتقاد کردند و مقابل شبکه بهداشت و درمان این شهرستان تجمع صنفی و قانونی برگزار کردهاند خواستار بهبود معیشتی و صنفی شدند. به گفته آنها معیشت پرستار برابر با سلامتی بیمار است. یکی از فعالان صنفی با بیان اینکه معوقات تعرفهگذاری و اضافهکار ما پرداخت نشده گفت: «سیستم تعرفهگذاری ناعادلانه است اما با این حال همین تعرفههای ناعادلانه نیز به حساب پرستاران واریز نمیشود. اضافهکار اجباری نیز با تاخیر بسیار پرداخت میشود.
پرستارها در شرایط بحرانی هستند
«محمدصالح جوکار»، رییس کمیسیون شوراهای مجلس در پاسخ به این سوال که چرا با وجود پیگیریهای مجلس برای نظارت بر قانون ولی همچنان شاهد اعتراضات صنفی پرستارها در برخی شهرهای هستیم، بهخبرنگار «اکونگار» میگوید: «پرستاران قشر زحمتکش جامعه هستند و دشواری کار آنها بر کسی پوشیده نیست. آنها در بحرانیترین وضعیت امنیت و آرمشِ روانی را برای بیماران و خانوادهها به ارمغان میآورند. این قشر باید مورد توجه قرار بگیرند و حقوحقوقی که قانون مشخص کرده باید تماما به آنها تعلق بگیرد. اینکه تاکنون به وضعیت آنها رسیدگی نشده مورد انتقاد است.»
این نماینده مجلس در همین مورد و با اشاره به تاکیدات مسوولان بلندپایه برای بهبود وضعیت معیشتی این صنف، ادامه میدهد: «مقام معظم رهبری در 2سال متوالی بحث تعرفهگذاری حقوق پرستاران را اعلام کردند. باتوجه به این تاکیدات باید بگوییم یک جای کار ایراد دارد که باعث شده رهبری وارد شوند. قانون تعرفهگذاری بهخوبی اجرایی نشده است و دولتها باید این قانون را اجرایی کنند. مجلس در این مورد از اهرامهای نظارتی خود استفاده میکند.»(مشروح گفتوگو را اینجا بخوانید)