پیامدهای سیستم تک نرخی شدن ارز چیست؟

عضو اتاق بازرگانی با حمایت از سیستم تک‌نرخی شدن ارز تأکید کرد که این موضوع می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کرده و دست فرصت‌طلبان را کوتاه کند.

به گزارش اکونگار به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، ابوالفضل روغنی، عضو اتاق بازرگانی درمورد حذف ارز نیمایی و سیستم تک‌نرخی شدن ارز بیان کرد: نظام ارزی کشور در گذشته باعث هدررفت منابع کشور شده است؛ به طوری‌که عملاً چوب حراج به منابع ارزی کشور زده شده و این سیستم‌هایی که الان برای جریان ارزی درنظر گرفته شده به این خاطر است که کشور به یک نظام تک‌نرخی ارز برسد و مسئولان مربوطه بتوانند قیمت ارز را بر اساس عرضه و تقاضا تعیین کنند؛ بنابراین سیستم تک‌نرخی شدن ارز، روش درستی است، اما در کوتاه مدت، به طور مشخص باعث افزایش و جهش قیمت‌ها خواهد شد و علتش این است که تعادلی در عرضه و تقاضا وجود ندارد ولی باید به این نکته هم، توجه کرد که در بلندمدت به نفع منافع ملی و اقتصاد کشور است.

زمان یکسان سازی نرخ ارز فرا رسیده است؟

عضو اتاق بازرگانی تصریح کرد: در حال حاضر، ما چندین نرخ ارز داریم که بسیاری از آنها ارز‌های رانتی هستند و برخی از افراد از آنها سوء استفاده می‌کنند و باعث فرصت‌طلبی آنها شده است. در نتیجه، اگر یک روزی به سمت نظام تک‌نرخی ارز حرکت کنیم قطعاً منابع و منافع ملی ما در این مسیر خواهد بود ولی باید بدانیم در کوتاه‌مدت و میان‌مدت، مردم دچار آسیب خواهند شد. زیرا شاهد جهش قیمت‌ها خواهیم بود؛ به طوری‌که همه قیمت‌ها افزایش پیدا خواهند کرد تا متعادل سازی در اقتصاد کشور به وجود بیاید.

روغنی مطرح کرد: اگر ارز‌های سراسر رانتی که در این چند سال استفاده شده‌اند مورد بررسی قرار گیرند و گفته شود چند درصد آنها به بهبود معیشت مردم کمک کرده‌اند اقدام خوبی است. زیرا به نظر بنده، این نوع ارز‌ها بسیار اندک برای سفره مردم کمک‌کننده بوده و اغلب، باعث شده‌اند که یک سری از افراد از این فرصت سوءاستفاده کنند و سود هنگفتی نصیبشان شود. به همین دلیل، با حذف ارز نیمایی و ایجاد سیستم مناسب برای جریان ارزی کشور موافق هستم.

عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: اگرچه باید به این مسئله توجه کرد که در هیچ جای دنیا تا این حد، ارز چند نرخی وجود ندارد و در کشور ما با وجود این که منابع محدودی داریم ولی برخی از افراد از این مسئله سوءاستفاده می‌کنند. در نتیجه، باید به سمت نظام تک‌نرخی ارز حرکت کنیم. اما باید به این مسئله مهم نیز توجه کرد که مردم در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به دلیل افزایش هزینه‌های ناشی از حذف ارز نیمایی و تک‌نرخی شدن دلار تحت فشار قرار می‌گیرند و به همین خاطر، حتماً دولت باید برنامه‌ها و تمهیداتی به منظور رفع این مشکلات داشته باشد تا قشر‌های محروم و متوسط جامعه از این جریان ارزی دچار آسیب شدیدی نشوند.

عضو اتاق بازرگانی یادآور شد: به طور ناگهانی نمی‌توان ارز نیمایی تخصیص داده شده به اقلام مهمی مثل دارو و... را حذف کرد و علتش این است که مردم دچار آسیب‌های متعددی خواهند شد و اگرچه بنده، طرفدار تک‌نرخی شدن نظام ارزی هستم ولی باید بستر‌ها برای این منظور فراهم شوند. آیا الان، بستر‌ها برای تک‌نرخی شدن ارز در کشور فراهم است؟ خیر، فراهم نیست و به همین خاطر، سازمان‌هایی مثل وزارت بهداشت و درمان و... باید بستر‌هایی را برای دسترسی راحت بیماران به ویژه بیماران خاص به دارو‌ها و کالا‌های موردنظر فراهم کند تا دست سوءاستفاده‌گران از این موضوع کوتاه شود و در حقیقت، روی نظام تک‌نرخی شدن ارز باید کنترل و مدیریت صورت بگیرد و امیدوارم رانت از اقتصاد و ارز برداشته شود.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه