عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با «اکونگار»:

تشدید بحران ناترازی برق در زمستان/ بازنده رقابت دولت با بخش خصوصی کیست؟

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت:علت اصلی کمبود برق در زمستان نبود بخش خصوصی در جریان تولید برق است.

به گزارش اکونگار، براساس آمارهای رسمی در تابستان ۱۴۰۳ ناترازی برق در کشورمان به بیش از ۱۸هزار مگاوات رسیده بود. 

درحالی که به نظر می‌رسید بحران کمبود برق در زمستان برطرف شده و فقط کشور در تامین گاز با مشکل رو به رو شود، اما قطعی برق خانگی آژیر خطر ناترازی برق در زمستان را هم به صدا درآورد. 

کاهش ۲۰تا۸۰درصدی فعالیت شرکت‌های فولادی در شش ماهه نخست سال/ بلای ناترازی انرژی بر جان فولادسازان

براساس پیش‌بینی‌ها طبق شرایط موجود و حذف بخش خصوصی از جریان تولید برق و انحصارگری دولت در این زمینه، امکان دارد که ناترازی برق در زمستان ۱۴۰۳ به بیش از ۲۴هزار مگاوات هم برسد. 

اختلاف میان تقاضای پیک و قدرت تأمین شده در لحظه پیک ظرفیت اسمی نیروگاه های کشور در سال ۱۴۰۲ برابر ۹۲۳۵۱ مگاوات و ناترازی در این سال ۱۲۴۰۰ مگاوات بوده است و در سال ۱۴۰۳ ناترازی به ۱۶ هزار مگاوات افزایش پیدا کرد. البته طبق گفته کارشناسان ناترازی برق از سال ۱۳۹۲ آغاز و در سال ۱۴۰۰ شدت گرفت. با این وجود دولت‌ها برنامه خاصی برای حل این بحران ارایه نکردند و دست به دامان قطع برق خانگی و سهمیه‌بندی برق صنایع شدند. 

رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در خصوص مشکلات صنعت برق و عدم‌بکارگیری دولت از ظرفیت بخش خصوصی در این حوزه، به «اکونگار» گفت: از همان ابتدایی که آقای محرابیان، وزیر نیروی دولت سیزدهم برای رای اعتماد به مجلس آمد گفت من حدود 40 هزار مگابایت برق در طول چهار سال به ظرفیت تولید برق کشور افزوده می‌کنم.

وی افزود: این 40 هزار شامل انرژی‌های نو و تجدیدپذیر و اصلاح شبکه و احداث نیروگاه و... بود که به نظر هر کدام 10 هزار مگابایت را دربرمی‌گرفت.

عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: نه در بخش صنعت برق، بلکه در همه بخش‌های کشور به خصوص بخش‌های صنعتی و فنی این بخش خصوصی است که می‌تواند کشور را نجات دهد، منتهی باید امنیت ایجاد کرده و شرایط خوبی را فراهم کنیم تا صاحبان این شرکت‌ها، با فراغ بال به میدان بیایند. از این‌رو باید مطالبات بخش خصوصی صنعت برق را پرداخت کنیم و طلب‌هایی که آن‌ها از گذشته داشتند را بدهیم.

نماینده گرگان اظهار داشت: باید بگویم بخش خصوصی صنعت برق، چیزی حدود 250 هزار پرسنل دارد و آن‌ها هم باید بتوانند حقوق کارمندان‌شان را پرداخت کنند تا به تبع آن، مشکلات‌شان رفع شود. پس یادمان باشد که بخش خصوصی صنعت برق می‌تواند کلی از مشکلات کشور در این حوزه را برطرف کند، اگر حمایت‌های دولتی واقعی و به موقع باشد.

وی در پاسخ به دلایل عقب‌افتادگی کشور در تولید برق گفت: بخشی از عقب‌ماندگی ما در این حوزه، به دلیل وارد میدان نشدن بخش خصوصی است. باید به بخش خصوصی تضمین دهیم و از او خرید کنیم. مثلاً بگوییم آب را شیرین کند و به ما بدهد و در صورتی که این کار را بکند، تضمین کنیم که فلان مبلغ از تو می‌خریم یا مثلاً از او بخواهیم که از انرژی‌های تجدیدپذیر مثل زباله و نورخورشید و باد، برق تولید کند و بعد دولت باید از آن‌ها خریداری کند.  

عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: اصل 44 قانون اساسی این است که کار را به بخش‌های خصوصی واگذار کنید، آن هم به بخش‌های خصوصی قابل اعتماد که توانایی حرکت و توسعه دارند. از این‌رو مهم این است که اول زیرساخت‌ها برایشان ایجاد شود تا بتوانند با اطمینان خاطر سرمایه‌گذاری کنند. باید سود ببرند و بازگشت سرمایه داشته باشند و این بازگشت سرمایه هم نباید درازمدت باشد که تاب‌آوری آن‌ها افزایش پیدا کند.متاسفانه حضور بخش خصوصی در این صنعت بسیار کمرنگ است.

وی تاکید کرد: بخش خصوصی در این صنعت با مشکل تامین حقوق و دستمزد دست وپنجه نرم می‌کند، دیگر توانی برای نوآوری و توسعه ندارد.

سنگدوینی در پایان خاطرنشان کرد: در این سال‌ها و ماه‌ها، هم زیرساخت‌ها خیلی برای کار کردن بخش خصوصی در صنعت برق مهیا نبوده است و هم دولت، نگاهش به بخش خصوصی در مواقعی، در قالب رقیب است. از این‌رو، دولت باید نگاه حاکمیتی و منافع ملی و پیشبرد اهداف را در این باره پیگیری کند.

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه