«اکونگار» از اعتراضات کارگران پارس جنوبی گزارش می‌دهد

دوازدهمین سه‌شنبه اعتراضی کارگران پیمانکاری پارس جنوبی/درخواست کارگرها چیست؟

اعتراضات کارگران حوزه نفت و گاز و پتروشیمی برای هفته‌ای متوالی در حال برگزار شدن است و امروز دوازهمین سه‌شنبه اعتراضی را پشت سر گذاشتند. آنها می‌خواهند به مطالباتش در زمینه مزد، بیمه، حقوق، ایمنی و ... رسیدگی شود. این کارگران همچنین به عدم نظارت جدی و بی‌عدالتی اعتراض دارند.

به‌گزارش اکونگار: مطابق همه سه‌شنبه‌ها صبح امروز، یکم آبان ماه، «کارگران پیمانکاری پالایشگاه‌های گاز پارس جنوبی» برای دوازدهمین هفته متوالی تجمع کردند. آنها به مطالباتی مانند «دستمزد»، «قرارداد»، «بیمه»، «ایمنی» و «ناعدالتی» اعتراض دارند همچنین این کارگران به عدم نظارت دقیق دستگاه‌های نظارتی همواره انتقاد داشته‌اند و معتقدند صدایشان شنیده نمی‌شود. یکی از مطالبات این کارگران بازگشت به کار «حجت رضایی»، نماینده اخراجی کارگران که همچنان پابرجا مانده است.

ادامه اعتراضات کارگران نفت و گاز و پتروشیمی/ واکنش مدیران چیست؟

کارگران حوزه نفت و گاز پتروشیمی شامل «کارگران قرارداد موقت مستقیم»، «کارگران پیمانکاریِ کارهای ماهیت دائم» و «کارگران پیمانکاریِ پروژه‌ای مشترک» هستند. در این بیاد به این موضوع اشاره کنیم که «کارگران پروژه‌ای پیمانکاری» وضعیتِ در نامناسب‌تری نسبت به دیگر کارگران به‌سر می‌برند. در ادامه این گزارش به 6 ابرچالش این کارگران اشاره خواهیم کرد.

دستمزد

یکی از مهم‌ترین‌ مطالبات کارگران اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل است. طبق قانون، دستمزد کارگران در کارگاه‌های بالای 50 نفر باید مطابق با «طرح طبقه‌بندی مشاغل» تعیین شود و طرحِ اجرا شده نیز باید همان طرحِ شرکت مادر باشد. یکی از دلایلِ اعتراض کارگران ارکان ثالث، حجمی و قرارداد موقت در «شرکت‌های نفت‌وگاز و پتروشیمی» عدم اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل است.  

ابهام در لیست بیمه

طبق شنیده‌ها پیمانکاران در این حوزه(همانند بسیاری از حوزه‌های دیگر) برای خیلی از کارگران عنوان کارگر ساده رد می‌کنند. طرح طبقه‌بندی مشاغل اجرا نمی‌شود و رتبه و گروهی برای کارگران تعیین نشده است.

در این صورت پیمانکار هیچ الزامی برای رد کردن عنوان درست شغلی نمی‌بیند و کارگرِ متخصص را به‌عنوان کارگر ساده معرفی می‌شود و  بیمه او را هم حداقلی رد می‌کند. این موضوع هم برای کارگر در دوران بازنشستگی مشکل ایجاد می‌کند و هم برای سازمان تأمین اجتماعی؛

وضعیتِ کارگرانِ پروژه‌ای

کارگرانی که به‌عنوان نیروهای پروژه‌ای در این حوزه فعالیت می‌کنند در صنعت نفت و گاز و پتروشیمی تعداد بسیار زیادی هستند و نظارتی برعملکرد پیمانکاران در قبال این کارگران بسیار محدود است. این کارگران بیشترین کار را می‌کنند و کم‌ترین حقوق را می‌گیرند و متاسفانه حتی خیلی اوقات همین کمترین حقوق را با تاخیر بسیارِ چند ماهه دریافت می‌کنند و تاسف‌بارتر آنکه گاهی با رفتنِ پیمانکار، همین حقوقِ کم را هم نمی‌گیرند و راهی هم برای اعتراض ندارند.

عدمِ افزایش حقوق

شرکت‌های مختلفی امسال حقوق نیروهای خود را افزایش نداده‌اند و این موضوع باعث اعتراض کارگران شد. طبق گفته فعالان کارگری که در تجمعات با خبرنگاران گفت‌وگو می‌کنند کارفرماهای این صنف حقوق را افزایش نمی‌دهند، قانون را رعایت نمی‌کنند، دستمزد کارگر را یا دیر می‌دهند و یا اصلا پرداخت نمی‌‎کنند، خیلی اوقات مزایا و سنوات و عیدی کارگر را پرداخت نمی‌کنند، و در مقابلِ این بی‌قانونی کسی پاسخگو نیست.

ناایمنی در کارگاه‌ها

سودجوییِ بیش از حد پیمانکاران و عدم رعایت ایمنی، و عدم نظارت بر عملکرد کارفرمایان، سبب کاهش ایمنی شغلی شده و متاسفانه کارگران در نبودِ ایمنی جانشان به خطر می‌افتد.

تفاوت حقوق بین کارگران رسمی و غیررسمی

یکی از اصلی‌ترین مطالبات کارگران نفت و گاز و پتروشیمی این است که برای کار یکسان باید حقوق یکسان گرفت اما در این صنعت بین حقوق و مزایای کارگر رسمی و غیر رسمی فاصله‌ی بسیاری وجود دارد. چرا یک کارگر باید زیر کولر کار کند و در خوابگاه تمیز استراحت کند اما کارگر دیگر با وجود کار طولانی مدتیِ 12 ساعته در بدترین شرایط، و زندگی در خوابگاه‌های کثیف، حقوق ناچیزی بگیرد؟

یکی از خواسته‌های همه کارگران این است که همان حقوق و مزایایی که برای کارگران رسمی پرداخت می‌شود به کارگران پیمانکاری هم پرداخت شود. طبق قانون برای کار یکسان باید مزدی یکسان دریافت کرد. فاصله‌ی حقوق و مزایای کارگر رسمی با پیمانکاری بسیار زیاد است. به‌طوریکه کارگران پیمانکاری حتی گاهی  مجبورند هزینه پتو و بالشت و کفش کار را از جیبِ خود بپردازند! چرا باید تا این حد بین کارگران فرق باشد؟

کارگران کدام شرکت‌‌ها در صف اعتراضات هستند؟

کارگران نفت و گاز و پتروشیمی طی ماه‌های اخیر تجمعاتِ زیادی داشته‌اند. از جمله‌ می‌توان به تجمع «کارگران شرکت فرآب در پتروشیمی اصفهان»، «کارگران پیمانکاری پتروشیمی شرکت ارغوان‌گستر ایلام»، «کارگران پتروشیمی دماوند»، «کارگران نفت و گاز گچساران»، «کارگران پروژه‌ای سایت‌های 1 و 2 و 3 پتروپالایش»، «کارگران شرکت‌های  پایندان»، «اکسیر صنعت و IPMI در فاز ۱۴ کنگان»، «کارگران پیمانکاری شرکت کیان‌سازه»، «کارگران پیمانکاری پارس جنوبی» و  برخی دیگر از کارگران نفت و گاز و پتروشیمی اشاره کرد.

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه