پژوهشگر صنعتی در گفت‌وگو با«اکونگار»:

تخصیص یک میلیارد دلار به شرکت دوسال تاسیس/ کام شیرین بزک تولید از رانت‌های ارزی

محمد بحرینیان، پژوهشگر صنعتی معتقد است که عده‌ای از شرکت‌ها با دریافت ارز به نام تولید برای خارجی‌ها اشتغالزایی می‌کنند.

به گزارش اکونگار، در سال‌های اخیر پرده‌برداری از رانت‌های ارزی به یک سریال تبدیل شده است. از دریافت ارز برای واردات چای تا پرونده‌های کلان واردات خودرو، باعث از بین رفتن منابع ارزی کشور شده است. 

یکی از آثار و تبعات رشد رانت‌های ارزی، از دست رفتن منابع و تشدید مشکلات معیشتی مردم است. از آنجایی که ارزهای دولتی باید به واردات مواد اولیه و تامین نیازهای کالاهای اساسی اختصاص یابند، هرچه میزان تخلف در تخصیص ارز بالاتر می‌رود، یک بحران تورمی کشور را در برمی‌گیرد. 

مجلس یازدهم ۶.۵ همت بودجه گرفت / عملکرد غیرشفاف با حق سفره و سفر نمایندگان انقلابی + جدول

از زمانی که ارز به صورت چند نرخی درآمد، ایجاد اختلاف قیمت ارز در بازار آزاد با ارز دولتی برای عده‌ای جذابیت بسیاری پیدا کرد و همین موضوع به افزایش تخلف‌های ارزی دامن زد. درحالی که بیشتر این منابع ارزی به نام تولید صرف اشتغالزایی برای کشورهای خارجی مانند چین شده است. 

برای مثال قبضه بازار خودرو ایران در سه سال اخیر توسط شرکت‌های چینی یکی از مورادی است که نشان می‌دهد، شریک ایرانی شرکت چینی به نام تولید مبلغ قابل توجهی ارز از دولت دریافت کرده است. بررسی پرونده‌های ارزی نشان می‌دهد که منابع ارزی به نام تولید و به کام اشتغالزایی شرکت‌های خارجی است. 

محمد بحرینیان، پژوهشگر صنعتی در این رابطه به «اکونگار» گفت:در لیست اعلامی گمرک در رابطه با تخصیص ارز به شرکت‌ها، نام خودروسازی‌هایی را می‌توان مشاهده کرد که مبالغ کلانی ارز دریافت کرده اند. البته آمار بسیار قابل تامل تری در بخش‌های دیگر هم وجود دارد که نشانه هایی از علل توسعه نیافتگی کشور را در آن دید.

وی افزود:ر این کشور بازی واژه‌ها به زیباترین شکل انجام می‌شود برای اینکه اغواگری کنند و خواسته‌های خود را از این طریق پیش ببرند. به طور مثال صحبت از بخش خصوصی می کنند و در قالب حمایت از بخش خصوصی به جالی حمایت از تولید از برخی مونتاژکاران حمایت می شود.

این پژوهشگر صنعتی کشورمان تاکید کرد: به طور مثال در لیست اعلامی یک شرکت حدود یک میلیارد دلار در سال 1402 ارز دریافت کرده و یکی از شرکت های وابسته به آن نیز بالغ بر 600 میلیون دلار ارز واردات دریافت کرده است. جالب اینکه وقتی نام این شرکت را در اینترنت جستجو می کنید هیچ نام و نشانی از ان نمی بینید و هیچ سایتی برای آن تعریف نشده است. تنها از روی اطلاعات ثبت متوجه می شوید که این شرکت تنها ۲ سال است که تاسیس شده است.

وی تصریح کرد: چطور شرکتی که دو سال از تاسیس آن می‌گذرد و هیچ گونه امکاناتی هم ندارد، در سال 1401 حدود 402 میلیون دلار و در سال 1402 بیش از 600 میلیون دلار ارز گرفته است. که این عدد را با ارز شرکت مادر جمع می کنیم می بینیم یک میلیارد و 600 میلیون دلار ارز به آنها تخصیص پیدا کرده است.

مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید. 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه