گرمای تابستان صنایع را به خاموشی برد/ ناترازی انرژی بلای جان فولادیها
بر اساس اعلام رسمی اتاق بازرگانی ایران به دلیل ناترازی برق عدم النفع ۳میلیارد دلاری به صنایع تحمیل شده است.
به گزارش اکونگار، یکی از وعدههای اصلی دولت سیزدهم حل بحران ناترازی انرژی و حرکت به سمت مدیریت بازار انرژی بود. درحالی که دولت وعده داده بود، صنایع و شهرکهای صنعتی در تابستان خاموشی برق نخواهند داشت و مشکلی در تامین گاز مورد نیاز آنها در زمستان وجود ندارد، اما طی دو سال اخیر علاوه بر افزایش خاموشیها در تابستان، تیغ ناترازی انرژی بر گلوی تمامی صنایع نشسته است.
سنگ بزرگ قوانین دولتی پیش پای صنایع/ انتظار صنعتگران از دولت چهاردهم چیست؟
عدم النفع ۳ میلیارد دلاری فولادسازان از ناترازی برق
آمارهای وزارت نیرو حاکی از افزایش ظرفیت تولید برق به میزان ۸۵۳۸ مگاوات از ابتدای دولت سیزدهم تا کنون است، اما آمارهای اتاق بازرگانی ایران میگوید، عدم النفع ۳ میلیارد دلاری فولادی از قطعی برق رقم خورده است.
فاصله 30هزار مگاواتی ظرفیت اسمی تولید برق با برنامهریزیهای انجام شده
بر اساس آخرین مطالعات وزارت نیرو، میزان ناترازی که در ظرفیت برق کشور وجود دارد بین ۷ تا ۸ هزار مگاوات است بر اساس گزارشهای ارائه شده توسط مقامات مسئول، ظرفیتی اسمی تولید برق حدود ۹۰ هزار مگاوات است، اما آنچه مورد بهره برداری قرار میگیرد چیزی حدود ۶۳ یا ۶۴ هزار مگاوات است که نشان میدهد تا چه اندازه با ظرفیت مطلوب فاصله داریم.
صنایع قربانی مصرف بالای برق خانگی
درآخرین گزارشی که از سوی اتاق بازرگانی ایران درباره ناترازی انرژی در کشور منتشر شده نشان میدهد که صنایع قربانی برق خانگی شدهاند.
در این گزارش آمده است که زیان ناشی از قطعی برق در صنایع مختلفی همچون فولاد، پتروشیمی و سیمان متفاوت است، اما به طور میانگین عددی بالغ بر ۱.۵ تا ۲ یورو تخمین زده میشود.
عدمالنفع 1.2میلیارد دلاری صنایع از ناترازی انرژی
براساس بررسیهای صورت گرفته توسط پارلمان بخش خصوصی این عدد برای صنایع ایران متفاوت بوده و رقمی بالغ بر ۱.۲ یورو بوده است. در برخی موارد، میزان زیان قطعی برق صنایع در ایران به ازای هر کیلووات بعضاً از ۷ هزار تا ۶۳ هزار تومان میرسد. صنایع پتروشیمی، سیمان و فولاد هر یک نرخهای متفاوتی دارد.
با این وجود صنایع فولادی در دسته صنایعی قرار دارند که بیشترین آسیب را از ناترازی برق در تابستان دیدهاند. بر اساس آمار در حال حاضر عددی که صنایع پتروشیمی، فولادی و سیمانی استخراج کردهاند رقمی بالغ بر ۴ تا ۵ میلیارد دلار است، اما به طور خاص صنعت فولاد به دلیل قطعی برق با عدم النفع ۳ میلیارد دلاری همراه است.
درحالی که شعار اصلی سال جهش تولید با مشارکت مردم است، صنعت فولاد یکی از صنایع مهم و تاثیرگذار در رشد اقتصادی و حتی افزایش سهم اشتغالزایی و صادرات به شمار میرود. با این وجود بحران ناترازی انرژی منجر به کاهش سطح تولید و آسیب جدی بر عملکرد شرکتهای فولادی شده است.
سهم 7درصدی صنایع فولادی از مصرف انرژی
بر اساس آمارهایی که انجمن تولیدکنندگان فولاد منتشر کرده است، سهم صنعت فولاد از مصرف انرژی در زمان پیک آن حدود 7 درصد بوده، اما دولت برای مدیریت مصرف انرژی در گام نخست برای فولادسازان محدودیت انرژی اعمال میکند. به همین دلیل هم سالانه حدود 5 میلیون تن به ارزش 3 میلیارد دلار تولید در صنعت فولاد به دلیل بحران انرژی از دست میرود.
صنایع فولادی عامل ناترازی انرژی هستند؟
هدفگذاری ظرفیتسازی ۵۵ میلیون تنی در بخش فولاد در افق ۱۴۰۴ از جمله سیاستهای توسعه صنعتی کشور است. این در حالی است که توسعه صنعت نیروگاهی مطابق با توسعه صنعتی و رشد جمعیت رقم نخورده و این موضوع امروز بحرانساز شده است. البته سهم صنعت فولاد در مصرف انرژی برق در روز کمتر از ۸ درصد است و در مصرف گاز طبیعی کمتر از ۵ درصد است. در چنین شرایط نمیتواند ناترازی در زمینه انرژی را به فعالیت واحدهای فولادی ارتباط داد.
بار تامین انرژی بر دوش صنعتگران
بر اساس ماده ۴ قانون مانعزدایی صنعت برق، صنایع انرژیبر کشور مکلف به احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه شدند؛ صنایع بزرگ کشور نظیر فولادیها در راستای اجرایی کردن این مصوبه قانونی به احداث نیروگاه برق روی آوردهاند. تاکنون ۱۶۰۰ مگاوات نیروگاه برق صنایع کشور وارد مدار شده که بخشی از آن به مصرف صنایع رسیده و بخشی از چالش صنایع در زمینه انرژی را مرتفع میکند.
به این ترتیب باید اذعان کرد که بخشی از کاهش قطعی برق صنایع نتیجه سرمایهگذاری پیشین این بخش در صنعت نیروگاهی کشور رقم خورده و صنایع همچنان درصدد رفع چالش کمبود زیرساخت انرژی در کشور هستند.