عبور نصف واردات و صادرات از مسیر قرمز گمرکی در ۱۴۰۲+جدول
با توجه به داده های گمرک ایران، حدود نیمی از کالاها چه در حوزه واردات و چه در حوزه صادرات در سال ۱۴۰۲ از مسیر قرمز گمرکی عبور کرده اند که مشمول ارزیابی فیزیکی کالا و بررسی اسناد اظهارنامه می شوند.
به گزارش اکونگار به نقل از تسنیم، با توجه به داده های گمرک ایران، حدود نیمی از کالاها چه در حوزه واردات و چه در حوزه صادرات در سال ۱۴۰۲ از مسیر قرمز گمرکی عبور کرده اند که مشمول ارزیابی فیزیکی کالا و بررسی اسناد اظهارنامه می شوند.
براساس گزارش گمرک ایران، فرآیندهای ترخیص کالا در گمرک ایران به صورت «مسیر» و در سه رنگ ،قرمز، زرد و سبز تعریف میشود. پرریسک ترین اظهارنامه ها به مسیر قرمز، اظهار نامه های با ریسک متوسط به مسیر زرد و اظهارنامه های با ریسک کم به مسیر سبز هدایت میشوند که در جدول ذیل مراحل انجام تشریفات از جمله احراز هویت صاحب کالا، کارگزار و اظهار کننده ارزیابی فیزیکی کالا بررسی اسناد و مدارک پیوست ،اظهار نامه پرداخت حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده اخذ کلیه مجوزها و نظارت بر خروج کالا برای محموله های گمرکی و تفاوتها در سه مسیر فوق بیان شده است.
برگزاری 12500 نفرساعت جلسه برای تهیه پیوست بروز نشده از سال 1398
در سال 1402 شیوه نامۀ فعالیت کمیته های مدیریت مخاطره ریسک گمرک ایران که در دو سطح کمیته راهبردی و کمیته های اجرایی تشکیل میشود و از سال 1398 به روز آوری نشده بود مورد بررسی و بازنگری مجدد قرار گرفت (نسخه پیوست) و آخرین نسخهٔ آن در اختیار کلیه دفاتر ،ستادی گمرکات اجرایی و ذی نفعان گمرک قرار گرفت.
سهم ۲۵ درصدی واردات کالای قاچاق از مبادی رسمی/ رتبه عجیب ایران در شاخص تجارت فرامزی
بر اساس این شیوه نامه جلسات کمیته راهبردی مدیریت مخاطره ریسک میبایست هر دو ماه یک بار و در گمرکات اجرائی هر 20 روز یکبار برگزار شود که نتیجه برگزاری جلسات در سال جاری مطابق با جدول ذیل میباشد:
نصف واردات و صادرات در مسیر قرمز گمرکی
دبیرخانه کمیته راهبردی مدیریت مخاطره در این مدت علاوه بر گردآوری بررسی و نیاز سنجی پیشنهادات وصولی به کمیته وظیفه به روز آوری ضوابط مصوب کمیته را در سامانه جامع امور گمرکی نیز به عهده داشته است. اعمال محدودیت برای شرکتهای متخلف و مظنون به جرائم سازمان یافته و رفع محدودیت از شرکتهای صادراتی که تعهدات ارزی خود را پرداخت نموده اند به صورت روزانه از جمله این موارد است. تجزیه و تحلیل داده های تجاری شناسایی فاکتورهای مرتبط با ریسکهای سازمان ارائه تمهیدات و راهکارها برای مقابله با مخاطرات پیش رو تهیه گزارشات تفصیلی در زمینه مدیریت ریسک و تأثیر آنها بر فرآیندهای ترخیص کالا (مسیرها و زمان سنجی اظهارنامه های واردات و صادرات) از دیگر وظایف اصلی دبیرخانه بوده است.
بر این اساس، خروجی تصمیمات کمیته راهبردی و اعمال ضوابط مصوب در سامانه مدیریت ریسک سازمان به شرح جدول ذیل می باشد: