ورود ممنوع؛ اینجا جای سهل انگاری نیست!
عامه مردم بارها پس از نوسان های شدید بازارهای مالی از دولت شکایت داشته اند که دولت در حال رفع مشکلات بودجه خود است. درصورت صحت این دیدگاه چیزی که بیشتر از هرچیزی مهم است آگاهی هرچه بیشتر مردم به رفتار بازارهای مالی و کسب علم و تجربه است
به گزارش اکونگار، به نقل از بورس نیوز، ظاهراً وقوع برخی رویدادها و چرخههای اقتصادی ناخوشایند در کشور ما، تبدیل به عادتی هر ساله شده و این موضوع ربطی به دولتها و رئیسجمهورهایی خاصی هم ندارد.
کنترل قیمت ارز باعرضه اوراق سپرده شدنی نیست
سالهاست به طور سنتی، نرخ دلار در ماهها و روزهای انتهایی سال به طرز نگرانکنندهای افزایش مییابد، بازار بورس و حمایت از برخی سهام معلومالحال به طرز مشکوکی تقویت میشود، دولت سکههای ضرب شده خود را باقیمتهای کذایی و شگفتآوری به مردم میفروشد، بازار انتشار اوراق با نرخهای تأملبرانگیز داغ میشود، از طرحهایی ابداعی نظیر پیشفروش خودروهای وارداتی رونمایی میگردد و موارد بسیاری که همهوهمه حکایت از یک موضوع دارد:
" دولت کسریهای شب عید را از جیب مردم تأمین میکند "
بعید میدانم کمتر کسی باور کند، دولتی که ۱۱ ماه قیمتهای دلار را در نرخهای ۵۰.۰۰۰ تومانی کنترل کرده است، نتواند از پس سرکوب آن در اسفند ماه بر بیاید. مضحک است که فکر کنیم، درست در آخرین ماه سال مسئولین اقتصادی کشور به فکر حمایت از بازار سرمایه و تلاش برای وضع قوانین عجیب و طنزگونهای نظیر تجدید ارزیابی داراییها و تهاتر با زیان انباشته خودرو سازان افتاده باشند.
احمقانه است که بپذیریم، کارشناسان و مدیران بانک مرکزی توانایی محاسبه صحیح نرخهای دلاری یک قطعه ربعسکه و یا نیمسکه را ندارند و آن را با دلارهای ۸۰ تا ۹۰ هزار تومانی به جای دلار ۴۲ هزار تومانی رسمی اعلامی به مردم همیشه در صحنه میفروشند.
سادهلوحانه است که باور کنیم حتی یک نفر از مسئولین اقتصادی کشور نتواند جلوی انتشار اوراق ۳۰ درصدی که میتواند اثرات بسیار مخربی بر بازار سرمایه، شرکتهای تولیدی، بانکها و تورم دارد، را بگیرد.
متأسفانه، علیرغم آنکه بسیاری از آحاد مردم به طور مدام در کوچه و بازار، تاکسی، مجالس خانگی و... دم از بیسوادی و ناآگاهی مسئولین و مدیران کشور میزنند، جیبهایشان بارهاوبارها و با روشهای مختلف توسط همین مسئولین بهاصطلاح کمسواد خالی میشود.
چند ماه بر سر افزایش حقوق ۲۰ یا ۲۵ درصدی مجادله میکنند، یقه پاره میکنند، افزایش دستمزدهایشان را با کشورهای دیگر نظیر ترکیه مقایسه میکنند، غافل از آنکه یک افزایش نرخ ۵۰ به ۶۰ هزار تومانی نرخ دلار، تمام افزایش حقوق هایشان را پوچ میکند.
روزها در مدح شرکتهای خودروسازی زیانده و لیدرهای مفلوک بازار سرمایه میخوانند و مینویسند، غافل از اینکه تنها با چهار نامه بیارزش منتشر شده، سهام همان شرکتها را در بالاترین قیمتهای سال و البته در صف خرید میخرند.
تمام طول سال، مصاحبههای روزانهای از مسئولین اقتصادی کشور، در خصوص حبابهای قیمتی سکه و مهم نبودن نرخ دلارهای تلگرامی میشنوند و میخوانند، ولی در انتهای سال، با التماس فراوان، هر ربعسکه را با دلار ۸۰ تا ۹۰ هزار تومانی را از همان مسئولین اقتصادی خریداری میکنند.
به نظر میرسد بر خلاف ادعای بسیاری از مردم کشور، بیشتر از آنکه مدیران و مسئولین اقتصادی کشور نیاز به مطالعه و آگاهی از سطوح اولیه علم اقتصاد داشته باشند، ارتقای سطح آگاهی مردم ضروری به نظر میرسد.
به نظر شما عجیب نیست، درحالیکه ۱۱ ماه از سال شاهد مصاحبههای غرور آفرین ریاست بانک مرکزی در خصوص کنترل قیمت ارز بودیم، در روزهای اخیر و در بی ارزش شدن ۲۰ درصدی پول ملی، خبری از ایشان نیست؟
به نظر شما نامههای متعدد از نهادهای مختلف و بعضاً بیربط در خصوص لزوم افزایش سرمایه شرکتهای ایرانخودرو و سایپا و حساسیت معنادار این نهادها در انتقال نمادهای این شرکتها به بازار پایه، اندکی شکبرانگیز نیست؟
نظرتان راجع به مصاحبههای معنادار وزیر اقتصاد در خصوص ارزندگی سهام شرکتهای فعال در بورس، آنهم پس از یک سال سکوت و همراهی با دولت در کاهش سود صنایع، چیست؟
اگر ارزندگی سهام صحت دارد و بسیاری از سهام بزرگ بازار با ۳۰ تا ۵۰ درصد ارزش واقعیشان در حال معامله میباشند، پس چرا بزرگترین فروشنده در نماد فولاد در روزهای مثبت سهام این شرکت، صندوق بازنشستگی کشوری میباشد؟ آیا مدیران این صندوق به ارزندگی سهام شرکتهای تحت مالکیتشان واقف نیستند؟
فروش ۳۰۰ میلیون سهم فولاد توسط صندوق بازنشستگی در روزهای اخیر
آنچه کاملاً واضح و شفاف است، عدم تغییر مواضع و سیاستهای دولت و مجلس انقلابی انتخاب شده در خصوص بازار سرمایه در ماهها و سالهای آتی است. مسئولین و مدیران کشور و طیف فکری نمایندگان مجلس فرقی نکرده که بخواهیم به تغییر سیاستها و نگرشها نسبت به بازار سرمایه خوشبین باشیم. کسریهای شب عید و کارشان با ما که تمام شود، روز از نو و روزی از نو.
پیشنهاد ما به شما مخاطبان گرامی، اتخاذ استراتژیهای محتاطانه در خرید سهام شرکتهای بزرگ است. دراینخصوص که باتوجهبه تورم خجالتآور و افزایش نرخ دلار، سهام برخی شرکتها (و نه بسیاری از شرکتها) در محدودههای قیمتی جذاب و ارزندهای قرار دارند، ما نیز با مسئولین کشور همنظریم، اما اینکه دولت به دلیل اوضاع وخیم نقدینگی، چه زمانی و چگونه از مواضع خود عقبنشینی نماید و یا با وضع قوانین غیرکارشناسی در چه صنایعی نقرهداغمان کند، مشخص نیست.
در خرید سهام حساس باشید، توصیههای هر شخصی را در هر موقعیتی نپذیرید، همواره در افزایش سطح آگاهی و مطالعه علوم تخصصی بازار سرمایه کوشا باشید تا بتوانید میزان ریسکهای سرمایهگذاری خود در بازار سرمایه را کاهش دهید.
یادتان باشد که اصل اول در بازار سرمایه حفظ سرمایه است و هیچ فرمانده باهوش و مقتدری، بدون سپاه، توان جنگیدن را ندارد.