یک بام و دوهوای مدیریت فضای مجازی/ خرید و فروش فیلتر شکن جرم است؟
درحالی که شورای عالی فضای مجازی استفاده از فیلتر شکن را جرم شناخته است، وزیر ارتباطات میگوید این مصوبه به وزارت ارتباطات ابلاغ نشده است.
به گزارش اکونگار، در روزهای اخیر شورای عالی فضای مجازی مصوبهای تحت عنوان «بررسی راهکارهای افزایش میزان سهم ترافیک داخلی و مقابله با پالایششکنها» داشت که در یکی از بندهای آن استفاده از فیلترشکن جرم تلقی میشد. این مصوبه از سوی فعالان اقتصادی و کارشناسان فضای مجازی و مردم با واکنشهای جدی و منتقدانهای رو به رو شد.
فیلترینگ نتیجهای جز رشد مافیای فیلتر شکن ندارد/ وزارت ارتباطات باید پاسخگو باشد
گزارشهای غیررسمی نشان میدهد که بیش از ۸۰درصد کاربران اینترنت از فیلترشکن استفاده میکنند، بسیاری از کارشناسان در واکنش به مصوبه جنجالی شورای عالی فضای مجازی و اجبار مردم در استفاده از فیلتر شکن میگویند: دولت خود متولی و فروشنده اصلی فیلتر شکن در کشور است، چطور کسانی که از فیلتر شکن استفاده میکنند، مجرم هستند.
بازار سیاه فیلترشکن دلالان را فربه میکند
در آذرماه سال 1402، اللهوردی دهقانی، نماینده مجلس در نطق میان دستور با انتقاد از وضعیت نا به سامان اینترنت در کشور در جمع نمایندگان گفت: بازار سیاهی درست شده و فیلترشکن به قیمت غیرواقعی فروخته میشود. سود عمده آن هم به جیب دلالان و افراد رانتخوار میرود.
گردش مالی 25تا 30هزار میلیاردی فیلترشکن در کشور
ماه گذشته، یکتانت هم در گزارش مستقلی به افزایش میزان استفاده از ویپیان در میان مردم اشاره و اعلام کرد که گردش مالی سالانه خرید و فروش ویپیان در سال گذشته بین ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. بر اساس این گزارش، ۶۳ درصد از کاربران ایرانی با تحصیلات ابتدایی از ویپیان استفاده میکنند؛ یعنی از هر سه کاربر، دو نفر از فیلترشکنها استفاده میکنند. گزارش سالانه تاکید میکند که گردش مالی ویپیان در سال گذشته تا ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است و ۸۰ درصد مردم در گروههای سنی و تحصیلی مختلف در سال ۱۴۰۱ برای ورود به شبکههای اجتماعی و پیامرسانها از ویپیان استفاده کردند.
برخورد با مافیای فروشندگان فیلترشکن بر عهده کیست؟
درحالی که اعداد و ارقام قابل تاملی در رابطه با گردش مالی بازار فیلترشکن در کشور منتشر میشود، بسیاری از کارشناسان مقابله با بازار سیاه و مافیای فیلترشکن را الزامی میدانند. طبق اعلام وزارت ارتباطات برخورد با مافیای فروشندگان فیلترشکن بر عهده دستگاههای امنیتی و قضایی است. البته طبق نظر این دستگاهها برای این برخورد خلأ قانونی وجود دارد و این کار با ورود مجلس شورای اسلامی قابل حل است.
زارعپور: جرم بودن استفاده از فیلتر شکن را از صدا و سیما شنیدم
با وجود اینکه بازار فروش فیلترشکن همچنان در کشور داغ است و مصوبه شورای عالی فضای مجازی به یکی از مباحث جدی فعالان فضای مجازی تبدیل شده است، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه جرم بودن استفاده از فیلترشکنها را از صدا و سیما شنیدهام، گفت: این موضوع به صورت رسمی به ما ابلاغ نشده است.
عیسی زارعپور افزود: مرجع تصویب این موضوع شورای عالی فضای مجازی است و دبیر محترم شورا این موضوع را تبیین کردهاند.