رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در گفت‌وگو با «اکونگار»:

فروش بیشتر از ۳.۵ نان به هر نفر را تخلف اعلام کرده‌‌اند / سهمیه آرد یارانه‌ای نانوایی‌ها را کاهش داده اند

رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفت: همزمان با کاهش آرد سهمیه‌ای نانوایان، فروش بیشتر از ۳.۵ نان به هر نفر را تخلف اعلام کرده‌‌اند.

به گزارش اکونگار، در هفته های گذشته حدود 30 درصد نانوایان کشور کاهش سهمیه آرد داشته ‌اند و سهمیه ۱۰ درصد نیز ثابت بوده است. اما با رایزنی ها صورت گرفته بازگشت سهمیه آنها وعده داده شده است.

فاطمه نظری، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در گفت‌وگو با «اکونگار» سازوکار تخصیص آرد به نانوایان را بررسی کرد و گفت: «کاهش و توقف سهمیه آرد بسیاری از نانوایی‌ها طی دو دهه اخیر اتفاق افتاده و پیگیری‌های لازم در این خصوص صورت گرفته است. به‌طوری که مسئولان مربوطه قول تامین و بازگشت 80 درصدی این کسری سهمیه‌ها را داده‌اند و در حال حاضر کاهش سهمیه تعدادی از نانوایی‌ها برطرفر شده است. در این سازو‌کار دو سامانه به ‌نام‌های «جی فلور» و «نانی نو» وجود دارد که اولی برای تخصیص آرد و دومی برای محاسبه طبخ نان مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

مشکل نانوایان در تخصیص سهمیه ها چیست مگر سهمیه ها در سامانه ها مشخص نمی شود؟

بررسی‌های صورت گرفته در اتحادیه‌های نانوایان استان‌های مختلف نشان می‌دهد که دو سامانه آرد  و نان به نام های «جی فلور» برای تخصیص آرد و «نانی نو» برای محاسبه طبخ نان با یکدیگر هم‌پوشانی ندارند و همین موضوع باعث کسر سهمیه نانوایان شده است. به ‌طوری که بررسی‌ها و محاسبه‌هایی که در دو سامانه «جی فلور» و «نانی نو» صورت می‌گیرد، اغلب مبنای تاریخی یکسانی ندارند و هر یک دوره زمانی متفاوتی را بررسی کرده و در چنین شرایطی، محاسبات بدست آمده را با یکدیگر مقایسه می‌کنند که این اتفاق چیزی جز کاهش سهمیه آرد نانوایان را به دنبال ندارد. البته طی جلسات متعدد در خصوص چنین ایراداتی تذکر داده شده است. اما برخلاف اینکه چنین اتفاقی کسر سهمیه آرد نانوایان را به دنبال داشته و آنها را با مشکلات متعددی روبه‌رو کرده، عوامل سامانه «نانی نو» این موضوع را قبول نکرده و زیر بار آن نمی‌روند.

چه مشکلاتی تولید نانوایان را تهدید می کند؟

 مشکلات متعددی در صنف نانوایان وجود دارد اما مهمترین آنها به نرخ فروش نان باز می‌گردد. درواقع، آخرین نرخی که به نانوایان ابلاغ شده برای سال 1399 بوده که آن هم در سال 1400 به آنها اعلام شده است. به این معنا که حدود سه سال است نرخ ابلاغ شده به نانوایان ثابت است. علاوه‌براین، در پایین نرخ نامه‌ای که برای سال 1400 در نظر داشتیم نیز نوشته شده ملاک عمل تا زمانی خواهد بود که هزینه‌های تولید افزایش پیدا نکند. در چنین شرایطی علی‌رغم پیگیری‌های مداوم صورت گرفته توسط اتحادیه نانوایان تغییری در این روند صورت نگرفته است. این در حالی است که تمام هزینه‌های تولید نان شامل حامل‌های انرژی، خمیر مایه، هزینه کرایه محل نانوایی و سایر هزینه‌ها برای نانوایان افزایش یافته که نهایتا هزینه تولید را برای آنها تصاعدی کرده است اما با این حال، حتی با پرداخت کمک هزینه 40 درصدی از میزان فروش روزانه نانوایان که به صورت روزانه به نانوایان واریز می‌شود، دخل و خرج آنها همچنان با هم هم‌پوشانی ندارد. علاوه‌براین، با در نظر گرفتن تورم رسمی سه سال اخیر که در حدود 140 درصد اعلام شده حتی اگر 40 درصد کمک هزینه هم به طور کامل به نانوایان واریز ‌شود، باز هم هزینه تولید آنها را پوشش نمی‌دهد. این در حالی است که اگر در بخش تولید نان هم همانند سایر اصناف نرخ‌گذاری به صورت سالانه انجام شود، بسیاری از مشکلاتی که در حال حاضر وجود دارد، رفع خواهد شد و شرایط نانوایان و بالطبع مردم نیز به‌ مراتب بهبود خواهد یافت.» 

دلیل بی‌نظمی در بازار نان چیست؟

 سه نرخی بودن موجب بی‌نظمی بازار می‌شود. فعالان این حوزه خواستار سامان دادن به سازوکار قیمت‌گذاری گندم، آرد و نان شدند. البته در قیمت گذاری دخل و تصرفی صورت نگرفته و مشابه سال‌های قبل است. البته قرار بر این است که طرحی در دستور کار قرار گیرد که صرفه جویی در مصرف گندم و آرد در بازار فراهم شود. برخی از نانوایی‌ها نیز با مشکلات دیگر رو به رو بودند که بر اساس این طرح، سهمیه آنها به طور کامل متوقف شده و لذا در عرضه نان به شهروندان با مشکل رو به رو هستند. 

نانوایی‌ها چقدرکسری در سهمیه آرد خود داشتند؟

از طرفی برخی نانوایی‌ها با کاهش 20 الی 50 درصد در سهمیه آرد خود روبه‌رو هستند که این نانوایی‌ها مدعی هستند فروش نامتعارف نداشته و آرد را با میزان لازم به نان تبدیل کردند. ما هم ضمن بررسی دریافتیم واریزی کمک هزینه نانوایی‌ها بر اساس پرینت دستگاه‌های کارت خوان است ولی طرح مذکور می‌گوید باید به کارنامه هر نانوایی مراجعه شود.

آیا محدودیت فروش نان برای نانوایان وجود دارد؟

حدود 20 ماه از «طرح هوشمندی یارانه آرد و نان» می‌گذرد. طرحی که در واقع به اجرا درآمد تا نان سهمیه‌ بندی نشود. این در حالی است که تا پیش از این نانوایان در هر نوبت به طور میانگین هفت تا هشت کیسه آرد یارانه‌ای دریافت می‌کردند و نوبت توزیع این کیسه‌های آرد پنجم، پانزدهم و بیست‌وپنجم هر ماه بود اما در ابتدای طرح از تمامی نانوایان یک کیسه آرد یارانه‌ای را حذف کردند و حالا به دلایل مختلف سهمیه آرد هر نانوایی را کم و کمتر می‌شود. به طوری که در سامانه مربوط به نانوایان قید شده است که مثلا یک نانوایی که نان بربری طبخ می‌کند، باید متوسط تعداد مشتریان به ازای هر کیسه آرد یارانه‌ای 30 نفر باشد و هر کیسه آرد 110 قرص نان بربری می‌دهد. با یک حساب و کتاب سرانگشتی می‌توان متوجه شد که سهمیه هر نفر حدود 3.5 قرص نان می‌شود.

براین اساس، اگر نانوایی بیشتر از این میزان (متوسط تعداد مشتریان به ازای هر کیسه آرد یارانه‌ای، 30 نفر) نان بفروشد، به عنوان فروش نامتعارف به سامانه گزارش می‌شود و نانوا نه تنها جریمه شده که سهمیه آرد او کسر می‌شود و از سوی دیگر مواردی هم وجود دارد که کمک هزینه واریزی نان به صورت کامل به نانوایان پرداخت نمی‌شود. در چنین شرایطی می‌توان گفت سهمیه آرد دولتی برای نانوایان دردسر شده است و در حالی که آرد تنها 10 تا 15 درصد هزینه‌های نانوایان را تشکیل می‌دهد، دولت به بهانه توزیع آرد دولتی قیمت نان را ثابت نگه داشته و اقتصاد بسیاری از نانوایان را دچار مشکل کرده است. نانوایان توضیح می‌دهند که دولت می‌گوید 150 هزار تا 180 هزار میلیارد تومان یارانه آرد پرداخت می‌کند اما در اجرا، در سرزنجیره تولید، با قیمت تعیینی، نمی‌گذارد قیمت واقعی تولید گندم ارائه شود، پس از آن یارانه‌ای را که باید به دست مصرف‌کننده بدهد از کشاورز می‌گیرد و یارانه‌ای را که باید به ته خط بدهد از نانوا می‌گیرد.

عمده‌ترین مسئله کنونی نانوایان چیست؟

نانویان از نبود متولی مشخص برای خود محروم هستند. به این معنا که نانوایان برای پیگیری مطالبات و مشکلات خود مرجع مشخصی ندارند و باید به چند ارگان مختلف مراجعه کرده و بالطبع به آنها پاسخگو باشند. که می‌توان گفت عمده‌ترین مسئله کنونی نانوایان، نبود مرجع و ارگانی واحد برای پیگیری مطالباتشان است. درواقع، نانوایان می‌خواهند سهمیه متعارف به درستی تعریف و دلایل کسر سهمیه آرد مشخص شود.

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه