فرسودگی شدید ماشین آلات معدنی / واردات غیر تخصصی تجهیزات بلای جان معادن
دبیر انجمن ماشین آلات معدنی و راهسازی گفت: میانگین عمر ماشین آلات معدنی و راهسازی بیش از ۱۸ سال است که از نظر فنی و بهره وری، کاملا فرسوده و نیازمند بازسازی و نوسازی است.
به گزارش اکونگار، سال 1400، کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران میانگین عمر ماشینآلات معدنی در کشور را 25سال اعلام کرد. به عبارت بهتر طبق بررسیهای صورت گرفته بخش عمدهای از ماشینآلات و تجهیزات معدنی در دهه هشتاد وارد کشور شدهاند که بیشترین تجهیزات فرسوده در معادن کوچک مقیاس در حال فعالیت هستند.
بررسیهای صورت گرفته در کمیسیون معدن اتاق ایران نشان میدهد که معادن کشور نیاز به بیش از 25هزار ماشینآلات و تجهیزات نیاز دارد که تولید داخل نمیتواند حتی 5درصد از نیاز معادن را برآورده سازد.
میانگین عمر ماشینآلات معدنی بیش از 8سال است
به گزارش صداوسیما، عبدالرضا صالحی با اشاره به تولید ماشینآلات معدنی و راهسازی در کشور، گفت: بر اساس آمار هم اکنون ۱۵ تا ۱۸ هزار ماشین آلات معدنی و راهسازی در کشور وجود دارد که بخش عمدهای از آنها در معادن فعال اند و طبق آمار بدست آمده، عمر میانگین ماشینآلات در کشور بالای ۱۸ سال است که از نظر فنی و بهره وری، کاملا فرسوده و مستهلک هستند.
وی اضافه کرد: فرسوده بودن ماشین آلات معدنی و راهسازی، تبعاتی از جمله بهره وری پایین، مصرف سوخت بالا، استهلاک بالا، هزینه تعمیرات بالا و افزایش آلودگی ایجاد میکند؛ به همین دلیل میتوان گفت هیچ گونه صرفه اقتصادی برای استفاده از این ماشین آلات در معادن وجود ندارد.
ماشینآلات معدنی فرسوده قابلیت نوسازی ندارند
دبیر انجمن ماشین آلات معدنی و راه سازی با بیان اینکه ماشین آلاتی که در معادن استفاده میشود، قابل نوسازی در شرایط فعلی نیست، گفت: دو راهکار برای حل این موضوع پیش رو داریم که یا باید تولید را گسترش دهیم یا در واردات تسریع کنیم؛ در سال گذشته با رشد تولید ۱۰۰ درصدی، ۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه ماشین آلات تولید شد که عمده آنها ماشین آلات مقیاس کوچک هستند و در معادن کاربرد چندانی ندارند.
صالحی افزود: عمده قطعات ماشین آلات تولیدی، وارداتی هستند؛ به عبارتی حدود ۴۰ درصد از قطعات مانند قطعات آهنگری، فلزکاری و رنگ در داخل تولید میشود و بقیه مثل موتور، اکسل و سیستم هیدرولیک کاملا وارداتی است.
دبیر انجمن ماشین آلات معدنی و راه سازی ادامه داد: زیرساخت و فناوری لازم برای تولید ماشین آلات سنگین که در معادن استفاده میشود در کشور وجود ندارد و ماشین آلاتی هم که وارد میشود عمدتا مستعمل است.
رانتزایی واردات غیرتخصصی
وی با اشاره به اینکه ماشینآلات معدنی به صورت غیر کارشناسی وارد میشود و این واردات تاحدودی رانت ایجاد کرده است گفت: یکی از شرکتهای بزرگ معدنی بر اساس رای تعزیرات برای تخلفی که در واردات ماشینآلات مرتکب شده بود حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان جریمه شده است.
حلقههای مفقود زنجیره توسعه معادن ایران
چالش ماشینآلات مستعمل برای استخراج معادن
صالحی گفت:ماشینآلات مستعمل عمر بالایی دارند و جوابگوی استخراج معادن نیستند که این موضوع باعث کاهش بهرهوری میشود بنابراین با آوردن ماشینآلات مستعمل به معدن، بهرهوری کاهش پیدا میکند.
وی افزود: در برنامه افق ۱۴۰۴ باید ۸۰۰ هزار تن استخراج ماده معدنی انجام شود این در حالی است که در بهترین حالت در سالهای گذشته ۵۰۰ هزار تن استخراج شده است، بر این اساس با توجه به ماشینآلاتی که وجود دارد دستیابی به هدف ترسیم شده سخت خواهد بود.