جهان زیر بار بحرانهای فزاینده / غیاب سران اعضای دائم شورای امنیت در مجمع عمومی سازمان ملل
هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل در شرایطی آغاز به کار کرد که فقر و نابرابری، تغییرات آب و هوایی، جنگ و بیثباتی بیش از پیش جهان را تهدید میکند. با این حال، رهبران چهار عضو از پنج عضو دائم شورای امنیت در این مجمع غایبند.
به گزارش اکونگار به نقل از یورو نیوز، نشست امسال نمایندگان ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل که در پس زمینه جنگ اوکراین، بحرانهای سیاسی جدید در غرب آفریقا و آمریکای لاتین، شیوع موج جدید ویروس کرونا، بیثباتی اقتصادی، افزایش نابرابری و بلایای طبیعی تازه به شکل زلزلههای ویرانگر، سیل و آتشسوزیهای مخرب برگزار میشود، موضوعِ «بازسازی اعتماد و احیای مجدد همبستگی جهانی به منظور تسریع اقدامات لازم برای تحقق اهداف برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ و تحقق صلح، رفاه، پیشرفت و محیط زیست پایدار برای همه مردم جهان» را برای خود برگزیده است.
انتظار میرود سران و نمایندگان ۴۸ کشور عضو سازمان ملل متحد در نشست ۲۰۲۳ شرکت نکنند. هر چند حضور لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهوریِ به قدرت بازگشتهٔ برزیل و نیز نخستین سخنرانی حضوری ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تا حدودی توجهها را به خود جلب میکند ولی فارغ از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه که از حضور در مجامع بینالمللی منع شده، جای خالی شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و نیز ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل احساس خواهد شد.
چرا که از میان پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل که وظیفه پاسداری از امنیت و صلح بینالمللی را به عهده دارد، تنها جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده میزبان در نشست امسال حضور خواهد داشت.
این در حالی است که امانوئل ماکرون در طول دوران ریاست جمهوری خود پای ثابت نشست مجمع عمومی سازمان ملل بود ولی امسال به بهانه سفر قریب الوقوع چارلز سوم، پادشاه بریتانیا به فرانسه و نیز دیدار با پاپ در جریان سفرش به مارسی از سفر به ایالات متحده انصراف داده و ریشی سوناک نیز که میتوانست نخستین حضورش را به عنوان نماینده مردم بریتانیا در کسوت نخست وزیر این کشور تجربه کند، به دلیل برنامه کاری فشردهاش از سفر به نیویورک امتناع کرده است.
افزون بر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، سران چندی از کشورهای بزرگ و قدرتهای نوظهور جهانی هم همانند آقای پوتین ترجیح دادهاند که امسال به اعزام وزیر خارجه خود اکتفا کنند. نارندرا مودی، نخست وزیر هند، خستگی ناشی از میزبانی سران کشورهای عضو گروه بیست را بهانه کرده و رئیس جمهوری مکزیک هم ظاهرا در بازتنظیم برنامه کاری خود نتوانسته جایی برای سفر به آمریکا باز کند.
با این حال، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، قدرت نخست اتحادیه اروپا و نیز شارل میشل، رئیس شورای اروپا به نمایندگی از اتحادیه اروپا که عضو ناظر سازمان ملل است، در مجمع عمومی امسال شرکت دارند.