روایت «اکونگار» از تازهترین یافتههای زیست محیطی اکونومیست
اقتصاد جهان زیر ضرب تغییرات اقلیمی / خسارت سنگین گرمایش زمین به تولید ناخالص داخلی کشورها
بررسیها نشان میدهد که ضربه گرمایش زمین به تولید در دهههای آینده بیشتر از اعداد تخمین زده شده کنونی است.
به گزارش اکونگار، بحران آب و هوایی و تغییرات اقلیمی، مهمترین چالش قرن اخیر است که تمامی جهان را تحت تاثیر قرار داده است.یکی از مواردی که به گفته کارشناسان حیات و اقتصاد جهان را تهدید میکند، خشکسالی و کاهش بارندگی است. خشکسالیهای پیاپی در کشورهای جهان آسیبهایی مانند افزایش فقر و گرسنگی، افزایش بیماریهای ناشی از آب، تخریب اکوسیستم، بیابان زایی را به دنبال دارد و حتی کارشناسان معتقدند که صلح جهانی را مورد تهدید قرار می دهد.
روسیه به دنبال یافتن شرکا و مقاصد جدید تجاری / تلاش روسها برای رفع آثار سوء ناشی از تحریمها
نقش تغییرات اقلیمی در مشکلات اقتصاد جهان
به گزارش اکونومیست، ماه گذشته و قبل از برگزاری جلسه، مذاکرات بینالمللی آب و هوایی در دبی، اقتصاددانان مشغول به روز رسانی دادهها و تخمینهای تاثیر گرمایش زمین بر اقتصاد جهان بودند.
در روند این بررسیها مشخص شد که بحران آب و هوایی و تغییرات اقیلمی بیش از هر چیزی اقتصاد جهان را تهدید میکند. بر اساس این یافتهها تاکید شد که گاهی اوقات ضربه گرمایش زمین به تولید در سالهای نه چندان دور بیشتر از اعداد قابل تصور کنونی و تخمین زده شده است.
درحالی که اقتصاددانان این بحران را بسیار جدی و تهدید جهانی میدانند، مخالفان این نظریهها معتقدند که این اعداد حاصل مدلهای اقتصادی است که برای ثبت میزان کامل آسیبهای آب و هوایی مناسب نیستند.
خسارتهای میلیاردی بحران آب و هوایی به اقتصاد کشورها
در سالهای اخیر بحرانهای جدی مانند آتش سوزی جنگلها، کاهش شدید منابع آبی و ... از نتایج افزایش بیسابقه دما و خشکسالی بود. بررسیها نشان میدهد سیل و آتش سوزی در سال 2023 میلیاردها دلار به اقتصاد کشورها خسارت وارد کرده است. این رقم بالاتر از حد پیش بینی توافقنامه پاریس در سال 2015 است. در آن توافقنامه پیش بینی شده بود که 2درجه سانتیگراد(3.6 فارنهایت) بالاتر از سطوح پیش از صنعتی شدن گرم شود.
سبقت همهگیری کرونا از تغییرات اقلیمی در آسیب به اقتصاد جهان
درحالی که اقتصاددانان تاکید جدی روی آثار مخرب گرمایش زمین بر اقتصاد کشورها دارند، منتقدان این نظریه میگویند که تا پایان قرن، گرم شدن هوا آسیب کمتری نسبت به کووید-19 به اقتصاد جهان وارد میکند، یا این بحران آسیب کمتری از بحران مالی 2007-2009 به سهام جهانی وارد میکند.
ویلیام نوردهاوس، اقتصاددان آمریکایی برنده جایزه نوبل اقتصاد، در سال 2018 با مدلی که نشان میداد سیاستهای آب و هوایی که به بهترین وجه هزینهها و منافع را از نقطه نظر اقتصادی متعادل میکند، منجر به گرم شدن بیش از 3 درجه سانتیگراد تا سال 2100 میشود.
یک سال پیش از آن، دولت ترامپ مدلهای مشابهی را برای توجیه جایگزینی طرح برق پاک دوره اوباما با طرحی که اجازه انتشار بیشتر گازهای گلخانهای از نیروگاههای زغالسوز را میدهد، پیش کشید.
"مدلهای ارزیابی یکپارچه" (IAMs) مدلی است که اقتصاددانان برای نتیجه گیری در مورد هر چیزی از زیان تولید گرفته تا ریسک مالی یا قیمتگذاری بازارهای کربن از آن استفاده میکنند.
ارایه دهندگان این مدل، بر نظریهای تکیه میکنند که چگونه تقاضا، عرضه و قیمتها در سرتاسر اقتصاد با هم تعامل دارند تا تعادل جدیدی پس از یک شوک بیرونی ایجاد شود.
تداوم و ماندگاری شوکهای تغییرات اقلیمی در اقتصاد جهان
یک سازمان غیردولتی و پژوهشی مستقر در بروکسل اعلام کرد که تغییرات آب و هوایی اساساً با سایر شوکها متفاوت است، زیرا به محض وقوع، از بین نمیرود.
موضوع دیگر این است که مدلهای IAM برای سالها از یک "تابع درجه دوم" برای محاسبه تلفات تولید ناخالص داخلی استفاده میکنند که شامل مربع کردن تغییرات دما است، در حالی که روشهای دیگر مانند تابع نمایی را که برای تغییرات سریع مناسبتر است، نادیده میگیرند.
علاوه بر این سردرگمی، IAMها با توجه به طراحی خاص خود و متغیرهایی که انتخاب میکنند، نتایج کاملاً متفاوتی تولید میکنند که تفسیر را دشوار میکند.
آسیب گرمایش زمین به تولید ناخالص داخلی
بهروزرسانی مدل نوردهاوس برنده نوبل اقتصاد در سال 2018 برای سال جاری، که در وبسایت او به عنوان «پرکاربردترین IAM تغییر اقلیم» منتشر شد، خسارتهای 3.1 درصدی تولید ناخالص داخلی جهانی را با رسیدن به گرمایش 3 درجه سانتیگراد برآورد میکند.
در مقابل، آخرین نتایج بررسیهای صورت گرفته توسط گروهی از کارشناسان بانکهای مرکزی اروپا نشان میدهد که افزایش 2.9درجه سانتیگراد تا سال 2050 بیش از 8درصد بر زیانهای مالی کشورها تاثیر میگذارد و دولتها باید خسارتهای مربوط به خشکسالی، موج گرما، سیل و طوفان را بپردازند.
کاهش داراییهالی مالی جهان در پی گرمایش زمین
برآوردهای G20 (سازمان بیندولتی متشکل از ۱۹ کشور بههمراه اتحادیه اروپا (EU) و اتحادیه آفریقا (AU) که برای رسیدگی به مسائل عمده مرتبط با اقتصاد جهانی مانند ثبات مالی بینالمللی، تغییرات اقلیمی و توسعه پایدار فعالیت میکند.) نشان میدهد که افزایش 4درجهای هوا نسبت به سال 2015 میتواند 2.9 درصد از میانگین ارزش داراییهای مالی جهانی را کاهش دهد.
استیو کین، استاد دانشگاه کالج لندن، در مقالهای نوشت که چقدر برآوردها از ضربه به داراییهای مالی متفاوت است. او گفته اساتید دیگر همکاری میکند تا به مقامات کمک کند تا خطرات را بهتر درک کنند.