پیامرسانهای داخلی ۴۰میلیون کاربر دارند؟
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: توسعه پیام رسانهای بومی امروز به حدی رسیده که هم اکنون بیش از ۴۰ میلیون نفر از مردم ایران از آنها استفاده میکنند در صورتی که زمانی قابل تصور نبود که ما بتوانیم سکوهایی داشته باشیم که قابلیت میزبانی از دهها میلیون کاربر را داشته باشند.
به گزارش اکونگار به نقل از ایسنا، عیسی زارع پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - در نشستی با مسوولان بسیج دانشجویی دانشگاههای کشور به فرآیند طراحی و پیشرفت شبکه ملی اطلاعات در سالهای گذشته پرداخت و با اعلام اینکه هم اکنون این شبکه پیشرفت حدود ۶۴ درصدی دارد، تاکید کرد: شبکه ملی اطلاعات، شبکه ای پرسرعت، با کیفیت و امن در گستره ایران است که نیازهای مردم را در حوزههای مختلف پاسخگو میشود که در ابتدای این دولت پیشرفت آن ۲۳ درصد بود که در کمتر از ۲ سال به حدود ۶۴ درصد رسیده است.
وزیر ارتباطات به مشکلات و کمبودهای زیرساخت ارتباطی نیز اشاره کرد و گفت: راه حل اساسی برای این مشکل، فیبرنوری منازل و کسب و کارهاست که با آماده کردن زیرساختهای آن، اجرای پروژه از یک سال گذشته آغاز شده و تاکنون نیز در ۱۰۰ شهر تکمیل و سرعتهای تا ۹۰۰ مگابیت برثانیه نیز به مردم ارائه شده است.
وی افزود: برنامه داریم تا پایان سال ۱۴۰۴ تمام شهرهای کشور را تحت پوشش این شبکه قرار دهیم و بر اساس برنامه هفتم توسعه نیز تا سال ۱۴۰۷ باید تمام ساختمانهای کشور به فیبرنوری متصل شوند.
زارع پور به توسعه ارتباطات روستایی در ۵۵۰۰ روستا در دولت سیزدهم نیز اشاره کرد و گفت: برای ارائه سرویسهای مختلف بر اساس فناوری اطلاعات به تمام مردم کشور به این ارتباطات نیاز داریم.
وی افزایش دو تا سه برابری ترافیک تولید داخل کشور را یکی دیگر از دستاوردهای این دوره عنوان کرد و افزود: در این دولت با تبادل ترافیک داخلی ۶.۵ ترابیت برثانیه رکورد تولید ترافیک داخل شکسته شد.
وزیر ارتباطات با تشریح مدلهای مختلف مدیریت فضای مجازی در کشورهای دیگر، تاکید کرد: اگر میخواهیم که مستعمره دیجیتال کشورهای دیگر نباشیم باید سکوهای خود را داشته باشیم چرا که در آینده نزدیک این سکوها هستند که کشورها را مدیریت میکنند.
طبق اعلام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، زارع پور در گزارشی نیز از آخرین وضعیت تحقق دولت هوشمند را تشریح و درباره پنجره واحد خدمات دولت هوشمند نیز گفت: هدف ما این است که مردم از طریق یک آیکون در گوشی های خود به صورت شبانه روزی و بدون ارائه هیچ مدرکی بتوانند از خدمات دولتی استفاده کنند و بر اساس برنامه هفتم توسعه تمام دستگاههای عمومی و دولتی مکلف شدهاند که تا پایان این برنامه صددرصد خدمات خود را به صورت هوشمند به مردم ارائه کنند.
به گزارش «اکونگار»، آمارهای وزارت ارتباطات، نشان میدهد که آمار یکسانی از تعداد کاربران پیامرسانهای بومی وجود ندارد. هر چند وزارت ارتباطات با وجود گذشت هفته دولت هنوز گزارش عملکرد یک ساله خود را منتشر نکرده، اما برخی آمارها که در سایت سازمان فناوری اطلاعات دیده میشود حکایت از این دارد که کاربر ماهانه فعال چهار پیامرسان مورد تایید وزارت ارتباطات تا پایان سال 1401 برای روبیکا 39 میلیون و 43 هزار و 636 کاربر، ایتا 21 میلیون و 466 هزار و 109کاربر، بله 15 میلیون و 972 هزار و 690 کاربر و سروش پلاس 10 میلیون و 427 هزار و 538 کاربر بوده است. همچنین در این گزارش برای نخستین بار اعلام شده است که میزان ترافیک روزانه پیامرسانها و شبکههای اجتماعی بومی از 200 گیگابیت بر ثانیه در ابتدای دولت سیزدهم به هزار و 400 گیگابیت برثانیه در انتهای سال 1401 رسیده است که این رشد را باید مدیون شروع فیلترینگ پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و واتساپ از نیمه دوم سال 1401 دانست.
در برابر این آمارهای ناهمگن با هم، «ایرنا» خبرگزاری رسمی دولت نیز به تازگی گزارشی منتشر و عملکرد ایتا و تلگرام در مرداد ماه 1402 را مقایسه کرد. گزارشی که خبر میدهد در برابر 2 میلیارد بازدید از پستهای تلگرام، 80 میلیارد بازدید از پستهای ایتا وجود دارد. آمار و ارقام این گزارش و مشخص نبودن چگونگی حصول این دادهها آنقدر عجیب بود که حتی اعتراض ایتا را هم برانگیخت و باعث شد در بیانیهای این آمار را تکذیب کند.
«ایرنا» در گزارش خود نگاهی مقایسهای به عملکرد ایتا و تلگرام در مردادماه ۱۴۰۲ انداخت که بر اساس آن «در مردادماه ۱۴۰۲ در ایتا، ۱۱ میلیون و ۶۳۷ هزار پست از سوی ۱۰۳ هزار کانال یا منبع رسانهای منتشر شده و درمجموع ۸۱ میلیارد بازدید گرفتهاند؛ در مقابل در همین بازه زمانی در تلگرام، ۱۲ میلیون و ۵۲ هزار پست از سوی ۲۶۷ هزار نفر نشر و بازنشر و یک میلیارد و ۹۳۹ میلیون بازدید گرفتهاند.»
البته در همین گزارش بازدید چهل برابری پستهای ایتا مورد تردید قرار گرفته است. در ادامه این گزارش میخوانیم: «تعداد پستهای منتشر شده در دو پیامرسان بهطور تقریبی با هم برابر است، اما در ایتا با وجود اینکه تقریبا یکسوم منابع و کانال خبری برای ارسال پست وجود داشته، ولی با افزایش ۴۰ برابری بازدید روبهرو هستیم که بدون شک این میزان اختلاف غیرطبیعی و ناشی از دستکاری، استفاده از روباتها و بدافزارها به نظر میرسد؛ زیرا تلگرام فارسی با وجود کانالهای خبررسانی بیشتر، به اندازه 5/ 2 درصد ایتا بازدید گرفته و حتی وجود فیلترینگ تلگرام در ایران و فیلتر نبودن ایتا، این میزان اختلاف و بازدید ۴۰ برابری را توجیه نمیکند.»