اهمیت تشکیل اتحادیه همکاریهای دیجیتال
به گفته رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای، مطرحشدن پیشنهاد اتحادیه همکاریهای دیجیتال از سوی اتاق بازرگانی ایده خوبی است اما در این مسیر همواره موانعی مانند مسائل تحریمی وجود دارد. البته او عقیده دارد که مشکلات داخلی کشور درزمینه ورود تکنولوژی مشکل جدیتری بوده و بهتر است دولت به فکر رفع این موانع باشد.
به گزارش اکونگار به نقل از دیجیاتو؛ شهاب جوانمردی، مدیرعامل شرکت فناپ، در رویداد روز فناوری ایران که با حمایت این شرکت در نمایشگاه جیتکس ۲۰۲۳ برگزار شد، طرح شکلگیری اتحادیه منطقهای تخصصی با نام «اتحادیه همکاریهای دیجیتال خاورمیانه» را معرفی کرد و از تلاش اتاق بازرگانی تهران، بهعنوان پاویون نیرومند بخش خصوصی، برای شکلگیری این اتحاد و همکاری استراتژیک میان اتاقهای مشترک کشورهای منطقه خبر داد.
بعد از مطرحشدن این ایده از سوی اتاق بازرگانی، فرزین فردیس عضو هیئترئیسه این اتاق گفت: نه تحریمها، بلکه رانت و انحصار موانع مهمتری بر سر راه اتحادیه همکاریهای دیجیتال هستند.
حسین اسلامی، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تهران، با اشاره به اینکه کشوری مثل ایران با پتانسیل بالای سرمایه انسانی باید پیشنهادهایی را در این حوزه مطرح کند، گفت: البته موانعی نیز سر راه این اتحادیه وجود دارد که لازم است بخش خصوصی بیشازپیش برای طراحی درست و اجرای دقیق آن با یکدیگر گفتوگو کنند. ما هم به همکاری سازمان نظام صنفی با اتاق تهران و اتاق ایران علاقهمندیم و آمادگی داریم که مشارکت لازم را درخصوص طراحی این اتحادیه و پیشنهاد آن داشته باشیم.
او درباره این موانع توضیح داد: موانعی مثل عدم همراهی برخی از کشورها در سطح خاورمیانه نیازمند رایزنیهای جدی با برخی از کشورهای منطقه در ابتدای شکلگیری این اتحادیه است. پیش از آن در داخل کشور نیز باید در حوزه فناوریهای نوین در اقتصاد دیجیتال به یک همگرایی در تشکلها رسیده باشیم. ما نیز در نظام صنفی مدتهاست که تشکلهای صنفی حوزه فاوا را با حضور اتاق تهران و بسیاری از تشکلهای دیگر شروع کردیم.
به گفته اسلامی، مشکل تحریمها میتواند به ارتباطاتی که قصد برقراری آن را داریم، آسیب بزند اما نمیتواند مانع اصلی باشد. او باور دارد که گفتوگو در حوزه اقتصاد دیجیتال و طراحی یک اتحادیه میتواند با هماهنگیهای حقوقی به شیوهای جلو برود که مخاطب تحریم نباشیم.
رئیس سازمان نصر با اشاره به اینکه بخش خصوصی همواره مورد هدف تحریمهاست، گفت: میتوان راههای حقوقی را تمهید کرد که با توان بخش خصوصی و همراهی دیگر کشورها چنین اتحادیهای مخاطب تحریمها قرار نگیرد؛ اگرچه این دغدغه برای بسیاری از مشارکتکنندگان در اتحادیه وجود دارد.
چیزی بهجز رفع موانع از دولت نمیخواهیم
او همچنین درباره انتظاراتی که نهادهای خصوصی از دولت دارند، بیان کرد: ما از دولت بهجز رفع موانع چیزی نخواستیم و بهدنبال حمایت هم نیستیم. گاهی لازم است هماهنگیهایی با دیگر کشورها وجود داشته باشد که انتظار داریم دراینخصوص دولت پیشنهادهای بخش خصوصی را مدنظر قرار دهد و از آنها برای پیشبرد امور استفاده کند. آنچه که از دولت انتظار داریم درواقع رفع موانع بهمنظور تقویت بخش خصوصی است تا بتواند روی پایش خود ایستاده و همکاریهای بینالمللی را نیز شکل دهد.»
اسلامی عقیده دارد که این اتحادیه چندان به واردات کمک نمیکند. درواقع او مشکلات عمده کشور درزمینه ورود تکنولوژیهای نرمافزاری و سختافزاری را ازجمله مشکلات داخلی میداند.
رئیس سازمان نصر تصریح کرد: بخش خصوصی مشکلات تحریمی را حل میکند و بهتر است بانک مرکزی و وزارت صمت بهدنبال رفع موانع داخلی باشند.
به گفته او، صادرات مستقیم بهدلیل مسائل تحریمی دچار پیچیدگیهایی است ولی دنیای اقتصاد دیجیتال دنیای فراتر از مرزها بوده و همواره راههایی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی و تکنولوژی و همینطور خدماتی که حوزههای فناوری میتوانند ارائه دهند، وجود دارد.