اهمیت فروش سهام و جذب سرمایه دیجی‌کالا برای اکوسیستم

مدیرعامل «لوناتو»، جذب سرمایه دیجی‌کالا را به سود کل اکوسیستم استارتاپی کشور ارزیابی کرده است.

به گزارش اکونگار به نقل از دیجیاتو؛ مدیرعامل «لوناتو» در یادداشتی جذب سرمایه دیجی‌کالا را به سود کل اکوسیستم استارتاپی کشور ارزیابی کرده است و نوشت: همه ما از شرایط سخت اقتصادی این روزهای ایران آگاهیم. نه‌تنها استارتاپ‌ها، بلکه صنایع بزرگ و سازمان‌هایی که به بلوغ رسیده‌اند نیز برای ادامه مسیر و بقایشان مشکلاتی دارند. صنعت برق، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های کشور، با چالش‌های بزرگی مواجه است و ناتوانی در تأمین برق کشور در تابستان نشان‌دهنده مشکلات موجود در سطح کلان است.

از مهم‌ترین عاملان شرایط امروز سرمایه‌گذاری‌نکردن برای ارتقای زیرساخت‌های موجود و تأمین نیاز روزافزون برق بوده است. محرومیت از سرمایه‌گذاری خارجی، تحریم‌ها و مشکلات دیگر این صنایع مهم را با چالش‌های جدی مواجه کرده است. همین موضوعات در اکوسیستم استارتاپی کشور نیز تأثیرگذار است و کمبود منابع مالی برای رشد و ارتقای استارتاپ‌ها، این صنعت را به مشکلاتی دچار کرده است.

همه این موارد در کنار بسته بودن راه‌هایی، مانند عرضه در بورس برای جذب سرمایه‌های بزرگ‌تر، سبب رخوت و روزمرگی در اکوسیستم استارتاپی شده است. باتوجه‌به بالا بودن هزینه تمام‌شده پول در کشورمان، چند سالی است که سرمایه‌گذاری خطرپذیر نیز از رونق افتاده یا اینکه سرمایه‌گذاری‌ها برای استارتاپ توجیه اقتصادی ندارد.

بررسی جذب سرمایه جدید دیجی‌کالا

هنوز مدت زیادی از خرید تپسی از سوی گروه صنعتی گلرنگ نگذشته که خبر فروش 40 درصد از سهام دیجی‌کالا به همراه اول منتشر شده است. گلرنگ به‌عنوان بخش خصوصی و همراه اول که پیشتر با بازوی سرمایه‌گذاری خود، حرکت اول، در این بازار حضور داشتند، مهم‌ترین قراردادهای سرمایه‌گذاری چند سال اخیر را منعقد کرده‌اند.

بازخوردهای اولیه از حضور دولت در دیجی‌کالا را خواندم و لازم است بگویم که در برخی کشورها دولت‌ها در سرمایه‌گذاری و خرید سهام استارتاپ‌ها نقش فعالی دارند. این نوع سرمایه‌گذاری معمولاً با هدف حمایت از نوآوری، رشد اقتصادی، ایجاد شغل و توسعه تکنولوژی انجام می‌شود. باتوجه‌به ساختار حکمرانی در ایران، این موضوع دورازذهن نیست. نمونه‌هایی از سهامداری دولت‌ها در استارتاپ‌های خصوصی در کشورهایی مانند عربستان، سنگاپور و حتی ایالات متحده آمریکا نیز وجود دارد.

صندوق‌های سرمایه‌گذاری دولتی، برنامه‌های حمایتی و شتاب‌دهنده‌های دولتی، سرمایه‌گذاری مستقیم دولت در پروژه‌های تحقیق و توسعه، خرید سهام در بورس و سرمایه‌گذاری از طریق شرکت‌های دولتی نمونه‌هایی از این موارد هستند.

مزایای سرمایه‌گذاری همراه اول در دیجی‌کالا

سرمایه‌گذاری همراه اول در دیجی‌کالا حرکت استراتژیک مهمی برای هر دو شرکت محسوب می‌شود. می‌توان این سرمایه‌گذاری را از چندین جنبه ارزیابی کرد:

  1. تقویت موقعیت همراه اول در بازار دیجیتال: همراه اول در جایگاه بزرگ‌ترین اپراتور تلفن همراه در ایران، با این سرمایه‌گذاری به‌دنبال تقویت حضور خود در بازار دیجیتال و تجارت الکترونیک است. دیجی‌کالا به‌عنوان بزرگ‌ترین فروشگاه آنلاین ایران، فرصتی عالی برای همراه اول فراهم می‌کند تا از رشد سریع تجارت الکترونیک در کشور بهره‌برداری کند.
  2. هم‌افزایی استراتژیک: این سرمایه‌گذاری می‌تواند منجر به هم‌افزایی دو شرکت شود. همراه اول با دسترسی به پایگاه کاربری گسترده دیجی‌کالا می‌تواند خدماتش را به تعداد بیشتری از کاربران ارائه دهد. از سوی دیگر، دیجی‌کالا می‌تواند از زیرساخت‌ها و تکنولوژی‌های همراه اول برای بهبود خدمات خود و ارتقای تجربه کاربری بهره ببرد.
  3. دسترسی به داده‌ها و تحلیل‌های بزرگ: سرمایه‌گذاری در دیجی‌کالا می‌تواند داده‌های بزرگ (Big Data) از رفتارهای خرید کاربران را در دسترس همراه اول قرار بدهد. این اطلاعات می‌تواند برای بهبود خدمات، بازاریابی دقیق‌تر و توسعه محصولات جدید استفاده شود.
  4. تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری: برای همراه اول، این سرمایه‌گذاری استراتژی تنوع‌بخشی به سبد سرمایه‌گذاری‌های شرکت محسوب می‌شود. ورود به بازار تجارت الکترونیک می‌تواند ریسک‌های ناشی از وابستگی به بازارهای سنتی مخابراتی را کاهش دهد.
  5. تقویت جایگاه دیجی‌کالا: از دیدگاه دیجی‌کالا، این سرمایه‌گذاری می‌تواند به‌جای منبع مالی قوی برای توسعه زیرساخت‌ها، افزایش ظرفیت لجستیک و بهبود فناوری‌های خود استفاده شود. همچنین دیجی‌کالا می‌تواند از اعتبار و امکانات همراه اول برای توسعه کسب‌وکار خودش استفاده کند.
  6. تأثیر مثبت بر اقتصاد دیجیتال ایران: این نوع سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند به توسعه و رشد اقتصاد دیجیتال در ایران کمک کند. همکاری شرکت‌های بزرگ در زمینه‌های مختلف ممکن است منجر به ایجاد فرصت‌های شغلی، افزایش نوآوری و تقویت زیرساخت‌های دیجیتال شود.

نقدشوندگی سهام و اثرات آن بر اقتصاد دیجیتال

یکی از بخش‌هایی که کمک بزرگی به اقتصاد دیجیتال ایران می‌کند و کمتر به آن توجه شده، نقدشوندگی بخشی از سهام بنیان‌گذاران اصلی یا مدیران بالایی این سازمان‌هاست. خروج «میلاد منشی‌پور» از تپسی و نقدشوندگی بخشی از سهام سرآوا و واگذاری بخشی از سهام برادران محمدی در دیجی‌کالا، چرخه پول را در این فضا به راه می‌اندازد و در بلندمدت می‌تواند در قالب شرکت‌های جدید سرمایه‌گذاری شود. ذات بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها خلق ارزش‌های جدید است و این خروج‌ها راه‌های توسعه اقتصاد دیجیتال را در ایران هموار می‌کند.

نتیجه‌گیری

فروش سهام و جذب سرمایه دیجی‌کالا نه‌تنها برای خود این شرکت بلکه برای کل اکوسیستم استارتاپی ایران بسیار مهم است. این اتفاق می‌تواند باعث تسریع رشد اقتصاد دیجیتال، افزایش نوآوری و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید شود. همچنین نقدشوندگی سهام بنیان‌گذاران می‌تواند منجر به سرمایه‌گذاری مجدد در استارتاپ‌های جدید و ایجاد ارزش‌های تازه در بازار شود. به‌طورکلی، چنین حرکت‌هایی ممکن است اکوسیستم استارتاپی ایران را در برابر چالش‌های اقتصادی پویا‌تر و مقاوم‌تر کنند.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه