طلا، سرمایه خوش رنگ و لعاب ایرانیها / دلایل جذابیت طلا، سکه و ارز برای سرمایهگذاران چیست؟
طلا و سکه در یک سال گذشته برای سرمایهگذاران داخلی رشد ۵۰ تا ۶۰درصدی داشتند که منجر به حذف جذابیت این کالای سرمایهای برای ایرانیان شده است.
به گزارش اکونگار، در پاییز سال گذشته قیمت طلا به یکباره از یک میلیون و 30هزار تومان تا کانال 3میلیون تومان پافرا گذاشت. رشد شدید قیمتها در بازار طلا و سکه، منجر به هجوم سرمایهگذاران به این بازارها شد و بخشی از سرمایههای خانگی هم راه به این دو بازار یافت.
قیمت هرگرم طلای 18عیار در روز 30مهر1401 نزدیک به یک میلیون و 300 هزار تومان بود که روز 29آذر هرگرم طلای 18عیار 2میلیون و 300هزار تومان قیمتگذاری شد. روند رو به رشد قیمت طلا در سال 1401 ادامه داشت و در بهمن ماه طلا کانال 3میلیونی را فتح کرد، اما با بازگشت آرامش به بازارها قیمت طلا هم روند آرامتری به خود گرفت.
در ابتدای سال 1402 و همزمان با کنترل بازار ارز، سکه و طلا قیمتها هم وضعیت بهتری پیدا کردند و در شش ماهه نخست سال خبری از افزایش قیمت سکه، طلا و ارز نبود.
دلار در محدوده قیمتی 50هزار تومان، سکه در محدوده 29میلیون تومان و طلا در محدود 2میلیون و 300هزار تومان در نوسان بود.
در ابتدای مهرماه سال جاری و همزمان با حمله حماس به اسراییل بازار طلا، سکه و ارز التهاب کوتاهی را تجربه کرد. قیمت طلا به یکباره 200هزار تومان گران شد و قیمت سکه تا بیش از 2میلیون تومان هم بالا رفت. در روزهایی که دلار به خواب پاییزه رفته بود به یکباره قیمت دلار تا کانال 53هزار تومان رفت، اما با فروکش کردن آتش جنگ در غزه بازارها هم به تبعیت از بازارهای جهانی آرامش نسبی را تجربه کردند.
یکی از نکات مهم و قابل تامل در بازارهای کالاهای سرمایهای، جذابیت بالای طلا و سکه برای سرمایهگذاران ایرانی است. درحالی که قیمت طلای جهانی روی قیمت طلای 18عیار تاثیر مستقیم دارد، اما عرضه و تقاضا و تنشهای بینالمللی و نوسانات اقتصادی هم قیمت طلا و سکه را تحت تاثیر قرار داده و جذابیت بازارها را برای سرمایهگذاران داخلی بیشتر میکند.
بررسیها نشان میدهند که، قیمت جهانی طلا در مقایسه با یک سال پیش نهایتا ۱۱.۵ درصد رشد کرده اما قیمت طلا در بازار داخلی ظرف همین مدت دستکم ۵۰ درصد بالا رفته و سکه امامی با بازدهی ۶۵ درصدی روبرو است.
قیمت جهانی طلا هفته قبل تا مرز دو هزار و ۱۳۸ دلار پیش رفت. گروهی از سرمایهگذاران توقع داشتند بازار طلای داخل کشور نیز واکنشی مشابه داشته باشد و به سمت مرز و محدودههای جدید حرکت کند، اما هیچکدام از این پیشبینیها محقق نشد تا بازار طلا مقداری احساس سرخوردگی کند. اگرچه بررسی دقیق بازار نکات قابل توجهی را درباره وضعیت سرمایهگذاران ایرانی افشا میکند.
قیمت جهانی طلا روز شنبه ۱۱ آذرماه رکورد جدیدی ثبت کرد و تا دو هزار و ۷۲ دلار و ۱۲ سنت پیش رفت. رصد بازار نشان میدهد در روز ۱۳ آذر انس برای ساعاتی تا سقف قیمت دو هزار و ۱۳۸ دلار پیشروی کرده، اما نهایتا به دو هزار و ۳۰ دلار برگشت و در پایان معاملات روز شنبه ۱۸ آذر روی پله دو هزار و پنج دلار ایستاد.
قیمت جهانی طلا در مقایسه با یک سال پیش ۱۱.۵ درصد افزایش پیدا کرده ولی قیمت طلا در بازار داخلی ظرف همین مدت دستکم ۵۰ درصد رشد داشته است. آذر پارسال برای خرید یک گرم طلا نهایتا باید یک میلیون و ۶۳۵ هزار و ۸۰۰ تومان پول پرداخت میکردید. در پایان هفته اول اسفند سال ۱۴۰۱، قیمت طلا به رکورد تاریخی دو میلیون و ۷۷۶ هزار و ۶۰۰ تومان دست پیدا کرد، اما قبل از شروع سال جدید ناچار شد تا یک میلیون و ۹۹۲ هزار و ۶۰۰ تومان عقبنشینی کند. قله قیمت هر گرم طلا ۱۸ عیار در سال ۱۴۰۲ را دهم اردیبهشت با رسیدن به نقطه دو میلیون و ۷۴۸ هزار تومان شاهد بودیم و پس از آن قیمت طلا در سیزدهم مهرماه تا دو میلیون و ۲۴۳ هزار و ۸۰۰ تومان عقب رفت. آخرین قیمت طلا ۱۸ گرمی دو میلیون و ۴۴۹ هزار و ۷۰۰ تومان بود که میزان بازدهی طلا در بازار داخل را به حدود ۵۰ درصد میرساند.