ماجرای گزارش دیوان محاسبات از شرکت نفت فلات قاره چه بود؟

ارزیابی این نهاد نظارتی از عملکرد شرکت نفت فلات قاره ایران نشان می‌دهد که برخی از اقدامات این شرکت از جمله انعقاد ۹۳ فقره قرارداد اجاره شناور به صورت ارزی و ریالی بدون رعایت قانون برگزاری مناقصات، هزینه کرد مبلغ ۵۲۰ میلیارد ریال برای خرید کالای ملزومات جهت آزمایشگاه بازرسی فنی و هزینه کرد بیش از ۳,۰۰۰ میلیارد ریال در سرفصل حقوق و مزایا و همچنین پرداخت بیش از ۹,۰۰۰ میلیارد ریال حقوق و دستمزد بیش از سقف بودجه اصلاحی شرکت، مغایر با قانون بوده است.

به گزارش اکونگار؛ شرکت نفت فلات قارهٔ ایران شرکت نفت و گاز ایرانی است، که از شرکت‌های تابعهٔ شرکت ملی نفت ایران به‌شمار می‌آید. این شرکت در سال ۱۳۵۹ با هدف مدیریت عملیات اکتشاف، توسعهٔ میادین، تولید و بهره‌برداری از منابع نفت خام و گاز طبیعی مستقر در حوزه خلیج فارس تأسیس شد.

حوزه عملیاتی شرکت نفت فلات قارهٔ ایران شامل ۱٬۸۰۰ کیلومتر طول در خلیج فارس و به عرض متغیر؛ از ۲۷ تا ۱۲۰ کیلومتر است و مدیریت کلیهٔ میادین نفت و گاز فراساحلی (دریایی) جنوب کشور، به غیر از میدان‌های پارس شمالی، پارس جنوبی، گلشن و فردوسی که مدیریت آن‌ها برعهده شرکت نفت و گاز پارس می‌باشد را برعهده دارد.

افزایش ۳۵ درصدی تولید شرکت نفت فلات قاره در ۹ ماه ۱۴۰۲

 علیرضا مهدی‌زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در اواخر سال 1402 در نشست پیش‌بینی تولید و بهره‌دهی چاه‌های این شرکت گفت: با حمایت‌های وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و تلاش‌های همکاران در ستاد و مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران، به‌ویژه همکاران شاغل در دکل‌های حفاری و سکوهای بهره‌برداری، تولید نفت این شرکت در ۹ ماهه امسال بیش از ۳۵ درصد افزایش یافت.

او افزود: این افزایش تولید حاصل اقدام‌های تعمیراتی و توسعه‌ای از ابتدای امسال تاکنون در مناطق عملیاتی بوده است.

به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، از جمله اقدام‌های مهم انجام‌شده در چند ماهه اخیر می‌توان به کابل‌گذاری سکوی فرعی به سکوی اصلی سروش، تعمیر و نوسازی هفت دستگاه مبدل حرارتی در منطقه خارک، تعمیر اساسی دیزل MTU برای برق‌رسانی به چاه‌های سکوی رشادت، تعمیر اساسی ۶ دستگاه توربین، افزایش ظرفیت انتقال نفت‌خام از سکوی ابوذر به جزیره خارک با اجرای حدود ۲ کیلومتر خط ۱۸ اینچ، تعمیر ۲۷ حلقه چاه، حفاری سه حلقه چاه جدید، حفاری مجدد پنج حلقه چاه، تعویض و ترمیم رایزرها و خطوط لوله تزریق گاز و انتقال نفت در سکوی سلمان اشاره کرد.

افزایش ۵۰ درصدی تولید شرکت نفت فلات قاره ایران در دولت سیزدهم

علیرضا مهدی‌زاده می‌گوید: شرایط تولید نفت در دریا با خشکی با توجه به سختی‌ها و تأسیسات فرسوده موجود بسیار متفاوت است، اما با این اوصاف، با تلاش همه همکارانمان توانستیم تولید این شرکت را در دولت سیزدهم ۵۰ درصد افزایش دهیم و به شرایط پیش از تحریم‌ها بازگردانیم.

از سوی دیگر، عمر مفید بخشی از تأسیسات این شرکت سپری شده و باید به‌سمت نوسازی و روزآمد کردن آن‌ها حرکت کنیم بنابراین موضوع پایداری تولید را پیگیری می‌کنیم که خوشبختانه با مساعدت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای نوسازی، تعمیرات و بخشی از توسعه مجموعه تأسیسات شرکت نفت فلات قاره ایران در ۲.۵ سال گذشته اختصاص یافته است.

او تأکید کرد: برای نمونه، امسال با استقرار سکوی سرچاهی F۱۸، برداشت از میدان مشترک فروزان ۷ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داشت. ۶ حلقه چاه روی این سکو آماده تولید است و در یک تا دو ماه آینده این افزایش تولید عملیاتی خواهد شد.

دو سکوی سرچاهی میدان ابوذر هم آماده تولید است که تا پیش از نیمه سال جاری این دو سکو نصب و ۱۰ هزار بشکه به تولید نفت ایران در خلیج‌فارس افزوده خواهد شد، همچنین در میدان سلمان نیز خط لوله جدید سلمان به جزیره سیری به پیمانکار واجد شرایط واگذار شده است که امسال اجرایی خواهد شد و ظرفیت انتقال گاز از میدان سلمان به جزیره سیری را دو برابر افزایش خواهد داد.

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره گفت: در دوره اخیر همه پیمانکاران فعال در پروژه‌های این شرکت، داخلی هستند و بیش از ۸۰ درصد کالاهای موردنیاز را سازندگان ایرانی تأمین می‌کنند، هرچند با توجه به اینکه تولید نفت دریایی استانداردهای بالاتری نسبت به تولید خشکی دارد، بخش‌های کمی هنوز داخلی‌سازی نشده است.

او با تأکید بر توجه خاص به متخصصان و کارشناسان صنعت نفت و شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: اگر مسئولان وزارت نفت توجه لازم را به این نیروها نداشته باشند، ممکن است این نیروها در آینده انگیزه خود را از دست بدهند و برخی از این نیروهای زبده را از دست بدهیم که جایگزین‌کردن آن‌ها بسیار دشوار است. بدون تردید سرمایه اصلی این شرکت نه تأسیسات، بلکه نیروهای انسانی آن است و به‌ویژه در بخش دریایی این موضوع بسیار مشهودتر است.

مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در پایان با بیان اینکه این شرکت به‌عنوان زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران بخش دریایی تولید نفت را به‌ عهده دارد، افزود: ویژگی شرکت نفت فلات قاره این است که زنجیره تولید، بهره‌برداری، صادرات و استخراج نفت دریایی ایران از شمال خلیج‌فارس تا تنگه هرمز را به‌طور کامل به‌ عهده داشته است و بیش از ۲۰۰ سازه دریایی شامل سکوهای نفتی، بهره‌برداری، سرچاهی و مسکونی دارد.

نفت فلات قاره.

اختصاص ۸۰۰ میلیون یورو برای نوسازی تأسیسات نفت فلات قاره از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم

مهدی‌زاده در حاشیه بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران گفت: با توجه به عمر بالای بخش قابل توجهی از تأسیسات و تجهیزات در شرکت نفت فلات قاره ایران، یکی از اولویت‌های مهم این شرکت در دولت سیزدهم، نوسازی و تعمیرات این تجهیزات بوده است که در سال‌های گذشته انجام به‌موقع آن به دلایل مختلف عملی نشده بود.

برای نوسازی خط لوله ابوذر به خارک و خطوط درون‌میدانی ابوذر و ایلام، نوسازی خط لوله انتقال گاز سلمان به سیری، نوسازی سکوی رسالت و ایمن‌سازی چاه‌های آن، تعمیرات اساسی دکل الوند، تعمیرات اساسی توربین‌ها، مولدهای گازسوز، مبدل‌های حرارتی، تأمین اعتبار رنگ‌آمیزی و سندبلاست سکوهای سلمان گازی، همچنین سکوی هنگام و پایانه خلیج‌فارس تأمین اعتبار شده که برخی از این پروژه‌ها واگذار شده و برخی دیگر هم در فرایند واگذاری است.

پروژه نوسازی خط لوله ابوذر به خارک و خطوط درون‌میدانی ابوذر و ایلام در سال ۱۴۰۱ به پیمانکار واگذار، لوله‌های آن تأمین و وارد کشور شده و در فرایند ترخیص از گمرک و پوشش‌دهی است که امیدواریم مطابق برنامه‌، تا پیش از پایان سال لوله‌گذاری آن انجام شود.

مهدی‌زاده با اشاره به اینکه پروژه خط لوله انتقال گاز سلمان به سیری برای جایگزینی خط و افزایش ظرفیت انتقال گاز نیز به پیمانکار واگذار شده است، ادامه داد: نوسازی سکوی رسالت، مناقصه‌ها برای ساخت سکوی تازه و ایمن‌سازی چاه‌های آن نیز در حال پیگیری است.

او درباره نوسازی و تعمیرات دکل الوند توضیح داد: با توجه به محدودیت‌های دکل دریایی و مناسب‌بودن این دکل برای چاه‌های منطقه سیری، نوسازی و تعمیرات آن در دستور کار قرار گرفت. تعمیرات اساسی این دکل بیش از ۱۰ سال پیش در خارج از کشور انجام شده بود و از سه سال پیش، به‌دلیل نیاز به تعمیرات اساسی، عملیاتی نداشته است.

با تأمین اعتبار انجام‌شده، از اسفند پارسال، دکل الوند به یارد کیش منتقل شد و تعمیرات اساسی آن در داخل کشور و با استفاده از ظرفیت پیمانکاران داخلی در حال اجراست.

مهدی‌زاده درباره اقدام‌های انجام‌شده در زمینه تعمیرات توربین‌ها که از الزام‌های تأمین انرژی و تزریق گاز به میدان‌ها و انتقال نفت است، گفت: در دو و نیم سال گذشته بیش از ۲۰ دستگاه توربین تعمیرات اساسی شده و در حال بهره‌برداری است و تعمیرات اساسی ۱۲ دستگاه نیز در حال پیگیری است که به‌زودی آماده بهره‌برداری می‌شوند؛ این آمار بیش از سه برابر مدت مشابه پیش از آن است.

او با اشاره به نوسازی مبدل‌های حرارتی که نقش مهمی در افزایش کیفیت و تولید نفت دارند، افزود: نوسازی و تعمیر ۲۶ دستگاه تیوب‌باندل کارخانه‌های ابوذر و فروزان در منطقه خارک تأمین اعتبار شد.

از این تعداد ۱۰ دستگاه نوسازی و برای ۱۰ دستگاه دیگر نیز تیوب خریداری و به منطقه ارسال شده است، همچنین پیمانکار اجرایی انتخاب و مراحل اجرایی کار آغاز شده است.

گزارش دیوان محاسبات از عملکرد شرکت نفت فلات قاره

ارزیابی این نهاد نظارتی از عملکرد شرکت نفت فلات قاره ایران نشان می‌دهد که برخی از اقدامات این شرکت از جمله انعقاد ۹۳ فقره قرارداد اجاره شناور به صورت ارزی و ریالی بدون رعایت قانون برگزاری مناقصات، هزینه کرد مبلغ ۵۲۰ میلیارد ریال برای خرید کالای ملزومات جهت آزمایشگاه بازرسی فنی و هزینه کرد بیش از ۳,۰۰۰ میلیارد ریال در سرفصل حقوق و مزایا و همچنین پرداخت بیش از ۹,۰۰۰ میلیارد ریال حقوق و دستمزد بیش از سقف بودجه اصلاحی شرکت، مغایر با قانون بوده است.

دیوان محاسبات کشور ضمن تشکیل پرونده و برخورد لازم در این خصوص، پیشنهاد داده که قوانین و مقررات به نحوی اصلاح شود که تهیه قطعات و یا دریافت خدمات خارج از شمول قوانین و مقررات بر اساس نظر کمیته و یا کارگروهی که به موجب قانون تعیین می‌شود، صورت پذیرد.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه