گزارش«اکونگار» از شوکی کمسابقه در بازاری همیشه جذاب
گریز سرمایهگذاران از ورود به حوزه ساخت و ساز / قیمت تمام شده ساختمان از تورم پیشی میگیرد؟
فعالان حوزه ساخت و ساز معتقد که سرمایهگذاران به دلیل خواب طولانی سرمایه از این بازار فاصله گرفت اند.
به گزارش «اکونگار»، نوسانات بازار مسکن این روزها شکل عجیبی به خود گرفته به طوری که با وجود رکود در معاملات ملکی، هزینه ساخت مسکن شیب صعودی دارد. آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار در رابطه با تورم نقطه به نقطه و حجم معاملات مسکن در آبان سال جاری نسبت به سال گذشته نشان میدهد که میانگین معاملات کاهش ۵۵درصدی را تجربه کرده و تورم نقطه به نقطه بیش از ۶۲درصد شده است. این آمار نشان میدهد که متوسط قیمت آپارتمان در شهر تهران حدود ۸۰میلیون شده است و تعداد خرید و فروش ملک در پایتخت به یک خواب زمستانی عمیق رفته است.
افزایش قیمت مسکن در تهران نشان از رشد فزاینده تورم در حوزه ساخت و ساز دارد.
براساس برآوردهای انجام شده، هزینه ساخت هر متر مسکن به طور متوسط ۲۰میلیون شده است. البته بررسی های نشان میدهد که سازندگان باید برای ساخت ساختمانهای تا ۱۰ طبقه، متری ۲۵ میلیون تومان در نظر بگیرند. همچنین هزینه ساخت برای ساختمانهای تا ۱۶ طبقه، حدود ۳۰میلیون تومان برآورد شده است.
قیمت مصالح ساختمانی در اوج
مجتبی عبادی، فعال حوزه ساخت و ساز در شرق تهران در این باره به «اکونکار»، میگوید« این ارقام همزمان با شروع آغاز فصل گرما بالاتر هم میرود. در حال حاضر قیمت سیمان پاکتی ۵۸ هزار تومان است. اگر مشکل برق صنایع جدی باشد، تولید سیمان در بیشتر کارخانهها متوقف شده و در نتیجه باید منتظر سیمان ۱۲۰ هزار تومانی باشیم. وی ادامه داد: در حال حاضر کارخانههای فولاد هم با چالش تامین انرژی رو به رو هستند. اگر این روند ادامه داشته باشد یک وضعیت نامساعد در حوزه میلگرد و تیرآهن به وجود میآید. همچنین در فصل سرما تقاضا برای محصولاتی مانند مصالح ساختمانی بسیار پایین است و همین موضوع بازار را در یک آرامش نسبی نگه میدارد.
به گفته وی حدود ۸۰ درصد از ساخت و سازهای کشور به بتن نیاز دارد. برای بتن ریزی سیمان و میلگرد یک نیاز اساسی است. حال اینکه اگر صنایع فولادی و سیمانی با چالش انرژی رو به رو باشند یک خطر جدی برای صنعت ساخت و ساز پیش میآید.
این فعال بخش خصوصی میگوید« بیش از ۸۰ درصد از سیمان تولید کشور در حوزه بتن استفاده میشود،اگر مشکلی برای صنایع سیمانی به وجود آید علاوه بر اینکه صنعت ساختمان با مشکل مواجه میشود، بسیاری از کارخانهها و واحدهای بتنسازی هم تعطیل میشوند و خود این موضوع یک تهدید جدی برای اقتصاد کشور است.»
وی در پایان تاکید میگند«بزرگترین مشکلی در حوزه صنعت ساختمان وجود دارد این است که مواد اولیه و محصولات بنیادی علاوه بر اینکه تاثیر مستقیم از نرخ ارز میگیرند، به چالشهای عمومی هم واکنش نشان میدهند.به همین دلیل هزینه تمام شده صنعت ساخت و ساز از تورم عمومی هم پیشی میگیرد.»
قیمت مصالح ساختمانی از تورم سبقت میگیرد
در روزهای گذشته مرکز آمار دادههای مرتبط با تورم مصالح ساختمانی را منتشر کرد. بر اساس این آمار، قیمت نهادههای ساختمانی نسبت به فصل پیش از خود، افزایشی 1.9 درصدی را تجربه کرده است.
همچنین درصد تغییرات شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران نشاندهنده آن است که این شاخص نسبت به فصل مشابه سال قبل یعنی در تورم نقطه به نقطه ٤٧,٣ درصد افزایش داشته که در مقایسه با همین اطلاع در فصل قبل ٣٩.٧ درصد یعنی ٧.٦ واحد درصد صعود داشته است.
در این رابطه مجید بهرامی، فعال حوزه ساخت و ساز به «اکونکار» گفت: درحالی که دولت آمارهای امیدوار کنندهای در رابطه افزایش ساخت و ساز میدهد، واقعیت ها با آمارهای دولتی کاملا در تضاد هستند.
وی افزود: سرمایهگذاران تمایلی به حضور در صنعت ساخت و ساز ندارند. برآورد هزینهها و قیمت تمام شده یک پروژه بسیار دشوار شده، همچنین خواب سرمایه در این حوزه بسیار زیاد است در نتیجه بازارهای زود بازده می روند.
این فعال حوزه ساخت تاکید کرد: کارشناس هزینه ساخت هر متر آپارتمان را حدود ۲۵ تخمین میزنند، دقیقا در اسفند ۱۴۰۱قیمت تمام شده هر متر آپارتمان حدود ۱۹میلیون تومان بود. قیمت مصالح ساختمانی، قیمت زمین و هزینههای جانبی به قدری افزایش یافته که دیگر از پیش بینی قیمت ها خارج شده ،قیمت مصالح ساختمانی از تورم بسیار پیشتر است.
وی ادامه داد: در حوزه ساختمان کمبود کارگر ساختمانی به یک معضل تبدیل شده، استاد کاران تقریباً از کار افتاده اند و نیروی جوان برای این کار تربیت نمی شود. البته نیروی جوان تمایل چندانی به کارهایی مانند بنایی، گچکاری، کاشی کاری و ... ندارند در نتیجه مجبور هستیم از مهاجران افغان در این شغل ها استفاده کنیم که آنها هم اصلا در سطح استاد کاران قدیمی نیستند و مسائل و مشکلات مرتبط با خود را دارند.