آمارهای مسکنی دولت سندیت ندارد
یک کارشناس اقتصاد مسکن در خصوص قیمتهای کنونی مسکن گفت: افزایش نرخ مسکن در بازار متوقف شده که این به معنای ریزش یا افت قیمتها نیست و اساسا کاهش ۲ درصدی قیمتها مفهومی از ریزش ندارد کما اینکه در گزارش مهرماه بانک مرکزی هم کاهشی در قیمتها اعلام نشد.
به گزارش اکونگار به نقل از اقتصاد 100، به دنبال برخی اقدامات دولت در حوزه بازار مسکن ، مانند طرح شناسایی خانههای خالی و اخذ مالیات از آنها و کنترل بنگاههای ملکی و مشاوران املاک، رکود بازار مسکن همچنان پابرجاست. در این میان به دلیل کاهش تعداد معاملات ملکی، در برخی نقاط، کاهش قیمت مسکن گزارش شد، اما به دلیل توان ضعیف مردم در خرید یا رهن و اجاره مسکن، همچنان تحول خاصی در این بازار ایجاد نشده است.
یک کارشناس بازار مسکن اظهار کرد: اگر قیمتها به طور دنبالهدار افزایش پیدا نمیکند به این دلیل است که قیمتها آنقدر افزایش یافته که کسی توان خرید ندارد. تعداد معاملات مسکن در تهران در شهریورماه به ۳ هزار معامله رسیده در حالی که در مقطعی تعداد معاملات به ۲۰ هزار فقره معامله هم میرسید.
در حالی که وزیر راه و شهرسازی گفته بود میانگین ریزش نرخ مسکن در تابستان امسال ۳۰ درصد بوده و سیاست کاهش نرخ مسکن ادامه دارد و همچنین مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران کاهش نرخ مسکن در تهران را ۲۰ درصد اعلام کرده بود، آخرین گزارش بانک مرکزی اعلام میکند که در شهریور ماه ۱۴۰۲ تورم ماهانه نرخ آپارتمانهای مسکونی شهر تهران منفی ۱.۷ درصد بوده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۰.۷- درصد)، ۱ واحد درصد کاهش داشته است. از سوی دیگر کارشناسان بازار مسکن بر این باور هستند که قیمتها در بازار مسکن کاهش پیدا نکرده بلکه روند افزایش نرخ مسکن متوقف شده تا دوباره به این بازار برسد.
این تناقضها در آمار ابهاماتی را وضعیت بازار مسکن ایجاد کرده که خروجی این بوده که هرچند مسئولان مدعی کاهش نرخ مسکن در بازار هستند اما فروشندگان بازار، خریدار ندارند.
فردین یزدانی، کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به ابهامات و تناقضها در اعداد و ارقام اعلامی شده درباره کاهش نرخ مسکن در بازار اظهارکرد: آماری که از سوی مسئولان اعلام میشود سندیت ندارد و هرچند که مرکز آمار و بانک مرکزی بخشی از دولت هستند اما میتوان گفت که تا حدی آمار مستند ارائه میدهند.
وی ادامه داد: طبق همین آمارهای رسمی در بازار مسکن تا تیرماه شاهد افزایش قیمتها بودیم و از سال گذشته تا تیرماه افزایش نرخ در بازار مسکن ادامهدار بود و در تیرماه درصد بسیار کمی قیمتها کاهش پیدا کرد که به این میزان کاهش، نمیتوان ریزش قیمتها گفت.
این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه در این بازار شاهد رکود شدید هستیم و قیمتها هم از سال گذشته تا تیرماه آنقدر افزایش داشتند که دیگر خریداری وجود ندارد، گفت: افزایش نرخ مسکن در بازار متوقف شده که این به معنای ریزش یا افت قیمتها نیست و اساسا کاهش ۲ درصدی قیمتها مفهومی از ریزش ندارد کما اینکه در گزارش مهرماه بانک مرکزی هم کاهشی در قیمتها اعلام نشد.
یزدانی درباره دلیل توقف افزایش نرخ مسکن در طول چند ماه گذشته، افزود: وقتی دولت این شرایط بازار مسکن را دستاورد میداند و آن را ناشی از برخورد با مشاوران املاک متخلف اعلام میکند باید به این نکته توجه داشته باشد که آن چیزی که بانک مرکزی در گزارشها اعلام میکند، حاصل از معاملات انجام شده و معمولا هم نرخ پیشنهادی بالاتر از نرخ معاملاتی است و قیمتها در بازار بیشتر از این اعداد اعلام میشود.
وی با تاکید بر اینکه دولت برای توقف افزایش قیمتها در بازار مسکن کاری انجام نداده است، گفت: اگر قیمتها به طور دنباله دار افزایش پیدا نمیکند به این دلیل است که قیمتها آنقدر افزایش یافته که کسی توان خرید ندارد. تعداد معاملات مسکن در تهران در شهریورماه به ۳ هزار معامله رسیده در حالی که در مقطعی تعداد معاملات به ۲۰ هزار فقره معامله هم میرسید. بنابراین معاملات به حداقل و کف رسیده و بازار راکد است.