کلاف سردرگم خانههای ۲۵متری/ شکست پیاپی برنامههای دولتی بازار مسکن
درحالی که مدیر عامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران میانگین قیمت هر متر از خانههای ۲۵متری را ۳۰میلیون تومان اعلام کرده است، مخالفتها با ساخت این واحدها به شدت ادامه دارد.
به گزارش اکونگار، در سالهای گذشته بحران مسکن و افزایش افسار گسیخته قیمت خانه به خصوص در شهر تهران به یک ابرچالش تبدیل شده است. با شکست برنامههای دولتها برای حل مشکل مسکن، بخش خصوصی خواستار نقش آفرینی در این بازار شده، اما اصرار دولتمردان بر دولتیسازی مسکن همچنان آثار سوء خود را به دنبال دارد.
چه کسی مجوز مسکن ۲۵متری را صادرکرد؟
بازار خرید و فروش مسکن در چند سال گذشته تورم بیسابقهای را پشت سر گذاشته و اکنون مردم نه تنها قدرتی برای خرید خانه ندارند بلکه تأمین هزینههای مربوط به اجارهبها نیز هر روز برای آنها سختتر میشود. از سویی دیگر سازندگان مسکن نیز گرفتار تورم مصالح ساختمانی، رشد قیمت زمین و بروکراسی پیچیده هستند.
استان تهران جمعیت زیادی دارد که این شاخص در کنار افزایش تورم این شهر را تبدیل به گرانترین شهر کشور کرده و وجود تقاضای زیاد برای مسکن، موجب ایجاد شگردهای زیادی برای ساخت آپارتمان شده است.
تکذیب ساخت خانههای ۲۵ متری کار به جایی نبرد
با توجه به مشکلاتی که در بخش قیمت و تقاضای مسکن استان تهران وجود دارد طی سالهای اخیر خبرهای زیادی درباره ساخت خانههای ۲۵ متری مطرح شده است که همواره نیز از سوی مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس تکذیب شده و متولیان بر عدم ارائه مجوز برای ساخت چنین واحدهایی تاکید میکنند،. با این حال اتحادیه تعاونیهای مسکن تهران بدون توجه به مخالفت مسئولان امر، نسبت به ساخت این واحدها بدون اخذ مجوز سماجت دارد.
همچنین از سوی دیگر در حالی که دولت سیزدهم در حال ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن بود، ایده ساخت خانههای ۲۵ متری نیز مطرح شد. البته ایده ساخت میکرو آپارتمانهای ۲۵ متری از سوی اتحادیه تعاونیهای عمرانی، راه به جایی نبرد و سال گذشته نظرات مخالف این طرح تا آنجا ادامه پیدا کرد که سرانجام وزارت راه و شهرسازی از اساس این خبر و اجرای این طرح را تکذیب کرد اما با این حال به نظر میرسد این تکذیبیه به معنای پایان طرح ساخت خانههای ۲۵ متری نبوده است.
مجوزی برای ساخت مسکن ۲۵ متری صادر نشده و نمیشود
در روزهای اخیر مجدداً خبر ساخت واحدهای ۲۵ متری در رسانهها بازتاب یافت اما نکته اینجاست که سال گذشته نیز خبر ساخت خانههای ۲۵ متری دهان به دهان چرخیده بود و تا اندازهای انتقادات را برانگیخت که وزارت راه و شهرسازی و شهرداری تهران از آن اعلام نارضایتی کردند و ماجرا تا آنجا ادامه پیدا کرد که در نهایت، طرح ساخت این واحدها با عنوان «مسکن اقتصادی» از سوی اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران دوباره روی کار آمد؛ طرحی که انتقادات و ابهامات زیادی بهویژه در مورد اخذ مجوز ساخت آن وجود دارد.
در همین راستا، روز شنبه ۱۰ شهریورماه در ماهدشت کرج، طی مراسمی کلنگ ساخت ۳ هزار و ۳۰۰ واحد ۲۵ متری به زمین زده شد اما این در حالیست که مدیرکل راه و شهرسازی استان البرز به این اقدام واکنش نشان داد و اعلام کرد: «اخباری مبنی بر اجرای طرح ساخت خانههای کوچک با متراژ ۲۵ متر مربع که پیش از این نیز چندین بار مطرح شده به گوش میرسد که وزارت راه و شهرسازی و ادارهکل مستقر در استان در این خصوص شفاف اظهار نظر کرده است.»
به گفته او، «هیچ گونه مجوزی از سوی این وزارتخانه و اداره کل راه و شهرسازی برای ساخت مسکنهایی با متراژ ۲۵ مترمربع در هیچ برهه زمانی صادر نشده و از این پس نیز صادر نخواهد شد و اجرای چنین پروژهای خارج از ضوابط و چارچوب قانون و اهداف وزارت راه و شهرسازی است؛ در ساخت مسکن حفظ کرامت انسانی مردم بهصورت ویژه مدنظر قرار دارد و تحت هیچ شرایطی از این رویکرد عقب نشینی نخواهیم کرد.»
مخالفت کمیسیون عمران مجلس با مسکن ۲۵متری
در ادامه شهریور ماه ۱۴۰۲ نیز عضو سابق کمیسیون عمران مجلس با تاکید بر اینکه ساخت مسکن ۲۵ متری مورد تایید نیست، گفته بود: شهرداری و وزارت راه و شهرسازی ایده مسکن ۲۵ متری را تایید نمیکنند و این طرح اجرا نمیشود.
شاکری با بیان اینکه هیچ مرجع رسمی در کشور با ساخت واحدهای ۲۵ متری موافق نیست، اظهار کرد: به هیچ عنوان ساخت منزل مسکونی برای سکونت دائمی با متراژی کمتر از ۷۵ را صحیح نمی دانیم. چرا که ساخت مسکن با متراژی کمتر از این میزان در حقیقت آسیب به مبنای خانواده است.
وی با اشاره به اینکه طرح ساخت مسکن های ۲۵ متری صرفا یک ایده از سمت بخش خصوصی بوده است، ادامه داد: برای اقامت های کوتاه مدت، هتل آپارتمان ها و سایر واحدهای رفاهی و مسکونی کوتاه مدت در تهران وجود دارد.
ساخت خانههای ۲۵ متری اتلاف هزینه و انرژی است
ایرج رهبر نایبرئیس انجمن انبوهسازان تهران نیز با اعلام مخالفت با ساخت خانههای ۲۵ متری گفته بود: من با ساخت این خانهها مخالف هستم و این اقدام درستی نیست. جامعه ما نیازی به خانههای ۲۵ متری و سوئیت تکنفره ندارد، بلکه متشکل از زوجهای جوانی است که نیاز به مسکن دارند. اگر ملزومات یک خانه از قبیل آشپزخانه و سرویس بهداشتی را از ۲۵ متر کم کنیم، تنها یک اتاق سه در سه میماند که کسی نمیتواند در آن زندگی کند و به محض آنکه یک زوج در این خانه ساکن شود، پشیمان میشوند و به یک خانه بزرگتر و احتیاج دارند.
وی این اقداماتی همچون ساخت خانههای ۲۵ متری را اتلاف هزینه، انرژی و زمان دانسته و تاکید داشت: هزینه و قیمت این خانهها کمتر از واحدهای مسکونی عادی نیست، بهعنوان مثال هزینه راه پله برای واحد ۱۰۰ متری یا ۲۵ متری تفاوتی ندارد، همچنین برای ساخت دستشویی و حمام باید استاندارد ساخت رعایت شود، در ورودی و پارکینگ را نیز نمیتوان برای این واحدها حذف کرد که همه این هزینهها عامل افزایش هزینه مشاعات میشود.