پلیمرهای لوازم خانگی در بورس عرضه شوند

محصولات پلیمری و پتروشیمی مانند ABS و PEPE که در صنعت لوازم خانگی مصرف بیشتری دارند هنوز در بورس ارائه نشده و به صورت سهمیه‌‌ای در اختیار شرکت‌های تولیدی قرار داده می‌شوند. متاسفانه واسطه‌ها نیز از این موضوع سوءاستفاده کرده و تولیدکنندگان مجبورند کمبود این مواد را با هزینه چند برابری خریداری کنند.

به گزارش «اکو نگار» و به نقل از دنیای اقتصاد در همین راستا مدیرعامل و بنیان‌گذار شرکت صنایع امرسان با اعلام این مطلب گفت: متاسفانه هیچ کنترلی روی قیمت این اقلام وجود ندارد. مشتقات پتروشیمی یکی از مواد اولیه اصلی در تولید محصولات لوازم خانگی سفید شامل یخچال فریزر، ظرفشویی، لباسشویی و کولر گازی هستند. بنابراین با افزایش قیمت آنها قیمت محصولات لوازم خانگی نیز افزایش خواهد یافت.

 

سلطان حسین فتاحی در ادامه افزود: یکی دیگر از مواد اولیه لوازم خانگی فولاد است که در داخل کشور به اندازه کافی تولید و هم‌اکنون در بورس کالا عرضه می‌شود. اما بورس مشکلات خاص خود را دارد و اگر در مقطع زمانی که فروش در بورس باز می‌شود، شرکت‌ها کمبود نقدینگی داشته باشند قادر به انجام خرید نبوده و به ناچار باید نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند. همچنین به دلیل اینکه در بورس ورق‌‌های فولادی با ابعاد استاندارد عرضه می‌شود، شرکت‌هایی که ورق‌‌های با ابعاد بزرگ‌تری نیاز دارند مجبورند فولاد مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند.

 

وی درباره مشکلات خرید مواد اولیه از خارج کشور گفت: خرید خارجی نیز مشکلات خاص خود  را دارد زیرا امکان باز کردن LC برای شرکت‌های ایرانی وجود نداشته که در نتیجه ناچاریم از واسطه‌ها خرید کنیم و این موضوع قیمت مواد اولیه و هزینه تولید را افزایش می‌دهد. علاوه بر قیمت مواد اولیه که به علت شیوع کرونا در سطح جهان افزایش یافته، کرایه حمل و هزینه‌های لجستیک و بیمه محموله‌ها نیز افزایش یافته که همگی باعث افزایش قیمت مواد اولیه و قیمت تمام شده محصول تولیدی می‌شوند.

 

درج قیمت مصرف‌کننده به جای تولید‌کننده

مدیرعامل و بنیان‌‌گذار شرکت صنایع امرسان در بخش دیگری از سخنان خود درباره مصوبه سازمان حمایت مبنی بر اجباری شدن درج قیمت تولیدکننده روی محصولات لوازم خانگی گفت: اخیرا سازمان حمایت از مصرف‌‌کنندگان و تولیدکنندگان بخشنامه‌‌ای را صادر کرده که بر اساس آن درج قیمت تولید‌کننده یا همان قیمت درب کارخانه را روی محصولات تولیدی اجباری کرده است. پیامدهای این موضوع غیر‌قابل پیش‌‌بینی است. روی محصولات لوازم خانگی قیمت درب کارخانه درج می‌شود در حالی که برای حمل این محصولات به نقاط مختلف کشور کرایه حمل و هزینه لجستیک اضافه می‌شود و از طرف دیگر مالیات ارزش افزوده و سود معقول مورد نظر سازمان حمایت برای توزیع‌‌کننده (۳ درصد برای بنکدار و ۷ درصد برای مغازه‌‌دار) نیز به آن افزوده می‌شود.

 

وی افزود: ارقامی که قرار است به قیمت درب کارخانه افزوده شود برای مصرف‌‌کننده شفاف نیست چون اطلاع‌‌رسانی نشده و زمانی که فروشنده هم درصد اضافه شده را به مصرف‌‌کننده اعلام کند ممکن است مورد پذیرش واقع نشود. در مجموع فکر نمی‌کنم این طرح موفق باشد زیرا عدم اطمینان مصرف‌‌کننده  را در پی دارد و متاسفانه مشکلاتی بین خریداران و فروشندگان به وجود آمده است. این طرح ناپخته بوده و باید بیشتر روی آن کار شود. اگر اطلاع‌‌رسانی موضوع به اندازه کافی بود و مصرف‌‌کنندگان از این موضوع مطلع می‌شدند این مشکلات ایجاد نمی‌شد.  اگر در سال‌های ۹۲ و ۹۳ درج قیمت مصرف‌‌کننده اجباری شده بود این مشکلات به وجود نمی‌آمد.

 

نیاز تولید‌کنندگان به سرمایه در گردش

فتاحی درباره ضرورت حمایت مسوولان دولتی از تسهیل رویه‌های صنعت لوازم خانگی گفت: از آنجا که افزایش نرخ ارز و همچنین افزایش قیمت مواد اولیه موجب افزایش چشمگیر در قیمت تمام شده محصولات شده، ادامه فرآیند تولید سرمایه در گردش بالایی را می‌‌‌‌طلبد. همچنین به علت تحریم‌های ظالمانه، فرآیند واردات مواد اولیه طولانی‌‌تر و پیچیده‌‌تر می‌شود که این موضوع هم قیمت تمام شده مواد اولیه را افزایش می‌دهد. در نتیجه در بخش تولید نیاز بیشتری به سرمایه در گردش داریم. برای صادرات نیز نیاز به سرمایه‌‌گذاری ثابت داریم. واحدهای تولیدی هم سرمایه ثابت و هم سرمایه در گردش نیاز دارند. اگر این نگاه از طرف بانک‌ها به سمت تولید سوق داده شود تولیدکنندگان می‌توانند با تولید محصولات به‌‌روز و انبوه هم تامین نیاز بازار داخلی و هم افزایش صادرات را در برنامه داشته باشند. وی درباره ممنوعیت ورود برندهای خارجی گفت: عرضه‌‌کنندگان لوازم خانگی خارجی بعد از اعلام تحریم‌ها در سال ۹۷ بازار ایران را ترک کردند. در نتیجه مسوولان تصمیم گرفتند ورود لوازم خانگی خارجی را بر اساس اولویت‌‌بندی و درآمدهای ارزی ممنوع کنند. از طرفی از سال ۹۲ وقتی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی با نگاه درون‌‌زایی و برون‌‌گرایی ابلاغ شد، اکثر تولید‌‌کنندگان به ویژه تولیدکنندگان لوازم خانگی برای سرمایه‌‌گذاری در این بخش دست به کار شدند و در سال ۹۷ با فراهم شدن زمینه مناسب به تولید بیشتر دست پیدا کردند. این سرمایه‌‌گذاری باعث شد که در سال‌های تحریم تقاضای بازار را پاسخ دهند و در صادرات هم قدم‌های موثری بردارند. در حال حاضر اگر بخواهیم افق آینده صنعت را نیز بر اساس اقتصاد مقاومتی نگاه کنیم باید در بخش تکنولوژی و نوآوری در محصولات و توسعه صادرات سرمایه‌‌گذاری جدید داشته باشیم. فتاحی در ادامه افزود: برای حفظ قدرت رقابت‌‌پذیری شرکت‌‌ها و همچنین تولید محصولات به‌‌روز باید صادرات را توسعه دهیم. از طرفی مسوولان باید شرایطی را ایجاد کنند تا شرکت‌های خارجی بتوانند وارد کشور و با تولید‌‌کنندگان شریک شده و از نظر سیستم‌های مدیریتی، تکنولوژی تولید و سهم صادرات بتوانند همکاری داشته باشند. این موضوع باعث قوی‌‌تر شدن تولیدکنندگان داخلی خواهد شد و برندهای مشترک نیز در داخل کشور تولید و به کشورهای همسایه صادر می‌شود.

 

تحقیق و توسعه؛ قلب تپنده تولید

مدیرعامل و بنیان‌‌گذار شرکت صنایع امرسان درباره اهمیت موضوع تحقیق و توسعه در تولید محصولات لوازم خانگی گفت: تحقیق و توسعه قلب تپنده هر مجموعه تولیدی و به ویژه لوازم خانگی است. ما به صورت مستمر سلایق و نیازهای مشتریان را با تحقیقات بازار سنجش کرده و محصولات مطلوب را مشخص می‌کنیم. بر اساس این نتایج به واحد تحقیق و توسعه سفارش طراحی محصول می‌شود. به علاوه به صورت موازی از بهترین برندهای جهانی الگوبرداری می‌کنیم و نوآوری‌‌ها و تغییرات را مرتبا رصد می‌کنیم. وی افزود: فقط شرکت‌‌هایی که به تحقیق و توسعه اهمیت می‌دهند می‌توانند محصولات به‌‌روز و با کیفیت و منطبق بر استانداردها تولید کنند. این شرکت‌‌ها آینده را از آن خود می‌کنند و می‌توانند مشتریان وفادار برای خود ایجاد کنند.

 

همچنین شرکت‌‌هایی که بخواهند رقابت‌‌پذیری خود را حفظ کرده و صادرات داشته باشند حتما باید واحد تحقیق و توسعه قوی داشته  باشند تا بتوانند سهم بازار خود را در داخل و خارج حفظ کنند.

 

تولید سبد کاملی از محصولات لوازم خانگی

فتاحی درباره تاریخچه شکل‌‌گیری برند امرسان گفت: این شرکت فعالیت خود را ابتدا با تولید یخچال آغاز کرد. در سال ۱۳۶۰ محصولات دست دوم لوازم خانگی را تعمیرات اساسی کرده و به فروش می‌‌رساندیم. همین باعث شد که نیاز بازار را احساس کنیم و در همان زمان فرصتی ایجاد شد تا تولید را شروع کنیم. امرسان نخستین شرکت تولیدکننده لوازم خانگی بود که بعد از انقلاب تشکیل شده که البته آن زمان با امکانات اندک شروع کردیم.

 

چون کار من طراحی و نقشه‌‌کشی بود به این فکر افتادم که چگونه یک یخچال را طراحی کنم و این طرح را به فرآیند تولید برسانم. در اواخر سال ۱۳۶۰ یک کابینت‌‌سازی را اجاره و شروع به تولید نمونه‌های اولیه کردم و در طول یک ماه ۱۰ دستگاه تولید کردم و در معرض دید فروشندگان لوازم خانگی قرار دادم و با پیش‌فروش محصولات و گرفتن نیمی از مبلغ سفارش هر فروشنده توانستم سرمایه در گردش مورد نیاز تولید را تامین کرده و به تدریج شروع به تولید کنم.

 

وی درباره محصولات تولیدی شرکت گفت: شرکت امرسان کار خود را با تولید یک مدل یخچال آغاز کرد اما در دهه ۸۰ تمامی مدل‌های یخچال و فریزر از مدل ۵ فوت تا ۳۲ فوت را تولید و عرضه کردیم. در دهه ۹۰ برنامه کاری شرکت این بود که سبد محصولات را کامل کند. هم‌اکنون لباسشویی اتوماتیک و دو‌قلو، ماشین ظرفشویی در انواع ظرفیت‌‌ها، کولر گازی و جارو برقی را تولید کرده و توانسته‌‌ایم سبد کاملی از محصولات لوازم خانگی را ارائه دهیم. محصولات جدید امرسان دو مدل یخچال فریزر ساید‌بای‌ساید است که در سال جدید به تولید انبوه رسیده و عرضه می‌شود.

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه