«اکونگار» بررسی کرد

آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر ایرانیان / رتبه جهانی کشورمان چند است؟

آلودگی هوای پایتخت و برخی شهرهای بزرگ کشور به مرز هشدار رسیده و به همین دلیل دانش آموزش و نیمی از کارمندان غیر حضوری شدند، اما شاخص آلودگی برای پنجمین روز متوالی در مرز هشدار قرار گرفت.

به گزارش اکونگار، هرساله، همزمان با سرد شدن هوا، معضلی به نام آلودگی هوا، سلامت و جان مردم را تهدید می‌کند. درحالی که دولت‌ها وعده‌های مختلفی در رابطه با مدیریت بحران آلودگی هوا داده‌اند، اما وضعیت فوق بحرانی آلودگی هوا در فصل سرما سال به سال بدتر شده و عمری بیش از دو دهه یافته است. از دهه 80 تا کنون مدارس و ادارات در فصل سرد سال با مشکل تعطیلی رو به رو می‌شوند و هیچ گره‌ای از وضعیت بغرنج آلودگی هوا در کشور گشوده نمی‌شود.

آلودگی هوا عامل چهارم مرگ و میر در کشور

در ماه‌های ابتدایی سال جاری دبیرکل اتحادیه جهانی مبارزه با بیماری های ریوی، عنوان کرد که آلودگی هوا چهارمین عامل مرگ و میر در ایران است. بر اساس بررسی‌ها و آخرین تحقیقات صورت گرفته در اتحادیه جهانی مبارزه با بیماری‌های، هر سال ۹ میلیون نفر را در دنیا بر اثر آلودگی هوا از دنیا می‌روند.

کدام شهرهای ایرانی بیشتر آلوده هستند؟

آمارهای اتحادیه جهانی مبارزه با بیماری‌های ریوی می‌گوید که  ۲۷ شهر ایران که بیشترین میزان آلودگی هوا را دارند عبارتند از تهران، اهواز، مشهد، تبریز، شیراز، اصفهان، ایلام، سنندج، خرم‌آباد، اراک، کرج، کرمانشاه، آبادان، شهرکرد، یزد، ارومیه، کرمان، قزوین، بیرجند، قم، زابل، بجنورد، زنجان، بوشهر، اردبیل، زاهدان و دزفول که در برخی از این شهرها همزمان با آلودگی هوای ناشی از سوخت، پدیده ریزگردها نیز وجود دارد. البته با وجود هشدارهای فراوان آمار درستی در رابطه با مرگ ناشی از آلودگی هوا در کشور منتشر نشده است. 

آلودگی هوا سالانه 20هزار ایرانی را به کام مرگ می‌کشاند

آخرین آماری که وزارت بهداشت اعلام کرده نشان می‌دهد که سالانه ۲۰ هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا در ایران وجود دارد. بیش از نیمی از جمعیت کشور در معرض آلودگی هوا قرار دارند و خسارات آلودگی هوا در ایران سالانه به ۷ میلیارد دلار می‌رسد. فقط در شهر تهران سالانه بیش از ۳۷۰۰ نفر به علت آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند و خسارت این پدیده در تهران بالغ بر ۲.۳ میلیارد دلار است.

مقصر آلودگی هوا کیست؟

طبق گفته کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر  تهران، بیش از ۸۰ درصد منابع آلودگی هوای تهران ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون و خودروها و موتورسیکلت‌ها هستند. به‌طوری که موتورسیکلت‌ها هشت برابر خودروهای استاندارد یورو۲ آلودگی تولید می‌کنند و در تهران با ۱۲ میلیون لیتر مصرف سوخت، شاهد آلودگی هستیم.

تهران بیست و یکمین پایتخت آلوده جهان

وضعیت شهر تهران از نظر شاخص آلودگی هوا به قدری دشوار شده که با وجود صنعتی نبود این شهر و غیر قابل قیاس بودن شهر تهران با بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، آمارهای سازمان ملل می‌گوید که تهران سال گذشته بیست و یکمین شهر آلوده جهان بود و ایران در میان 127کشورها جهان  رتبه بیست و چهارم را از نظر آلودگی هوا به خود اختصاص داده است.

آمارهای جهانی می‌گویند که بیش از ۲۶ هزار نفر در ایران و ۶ هزار و ۴۰۰ نفر در تهران به دلیل آلودگی هوا دچار مرگ زودرس می‌شوند و هزینه سالیانه مرگ و میر به دلیل آلودگی هوا نیز سالانه ۳۰ میلیارد دلار است.

نقش وسایل نقلیه در تشدید آلودگی

در دو روز اخیر مدارس تهران و شهرهایی مانند اصفهان غیرحضوری شده و نیمی از کارمندان فعالیت غیرحضوری داشتند. وضعیت هوای تهران به مرز هشدار رسیده و شاخص آلودگی رو به افزایش است.

با ورود به پنجمین روز آلودگی شدید در تهران و برخی شهرهای دیگر، سرهنگ محمد رازقی معاون عملیات پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در این خصوص گفت: «وسایل نقلیه ۶۰ تا ۷۰ درصد از میزان آلودگی هوای شهر تهران را به خود اختصاص داده‌اند» این آمار در شرایطی اعلام شده که مطابق آئین‌نامه اجرایی ماده ۷ قانون هوای پاک و برای جلوگیری از تشدید آلودگی هوا، پلیس راهور، علاوه بر اعمال قانون از طریق دوربین‌های کنترل ترافیک و دوربین‌های مکانیزه ثبت تخلفات، به محض مشاهده خودروی دودزا، با راننده‌های متخلف برخورد می‌کند.

photo_2023-11-15_07-39-02

مقصر آلودگی تهران کیست؟

همچین محمد درویش فعال زیست محیطی در این رابطه به فرارو گفته بود«اطلاعاتی که سازمان کنترل کیفیت هوای تهران، وابسته به شهرداری منتشر کرده نشان می‌دهد ما ۲ نوع آلاینده داریم. برخی آلاینده‌ها، «آلاینده‌های متحرک» هستند و برخی آلاینده‌ها، ثابت. آلاینده‌های متحرک شامل وسایل نقلیه و آلاینده‌های ثابت شامل کارخانه‌ها و سایر مراکزی است که آلودگی تولید می‌کنند. بر اساس آمار‌های رسمی، ۸۱.۹ درصد از آلودگی‌های گاز‌های سمی که در فضای شهر تهران منتشر می‌شود ناشی از منابع آلاینده متحرک است. ۶۰ درصد از آلاینده‌های دیگری که در فضا منتشر می‌شود (از جمله ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرون و تمامی ریزگرد‌های مشهود) به علت فعالیت‌های معدنی پیرامون شهر تهران و ساخت و ساز‌های داخل پایتخت ایجاد می‌شود. همچنین شهر تهران با پدیده افزایش نرخ گرد و خاک رو به رو است؛ شرایطی که ناشی از بیایان زایی اطراف تهران و به ویژه اطراف دریاچه نمک قم است؛ بنابراین می‌توانیم تایید کنیم که سهم بالای وسایل نقلیه در ایجاد آلودگی هوای شهر تهران صادق است.»

 

 

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه