انتقاد گاوداران از قیمت‌گذاری دستوری

نرخ هر کیلو شیرخام؛ ۱۵هزار تومان/ قیمت‌ها پاسخگوی هزینه‌های تولید نیست

نرخ کنونی خرید هر کیلو شیرخام از دامدار را ۱۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: اگر برای تامین کنجاله سویا هر چه سریع‌تر تمهیدات و راه حلی اتخاذ شود تا مسئله کمبود و تامین این نهاده در واحد‌های دامداری مرتفع شود، مشکلی در امر تولید نخواهیم داشت.

به گزارش اکونگار در اردیبهشت ماه سال جاری،قیمت مصوب شیر از 12هزار تومان به 17هزار تومان افزایش یافت تا تولیدکنندگان داخلی بتوانند خود را با افزایش هزینه‌ها تطبیق دهند. 

همزمان با افزایش قیمت شیرخام، تولیدکنندگان معتقدند بودند که هزینه‌ها بیش از 50درصد افزایش یافته و تولید دیگر به صرفه نیست، اما دولت زیر بار افزایش قیمت شیر بیش از 17هزار تومان نرفت و مقرر شد تا هر کیلو شیر خام در بازار همان 17هزار تومان به فروش برسد. 

تولید شیر توجیه اقتصادی ندارد

احمد حسینی، صاحب یک گاوداری در کرمانشاه در این رابطه به «اکونگار» گفت: در سال 1402 قیمت یونجه، کاه و علوفه نوسان نداشته و هرکیلو یونجه از ابتدای سال همان 8هزار 200 تومان قیمت‌گذاری شد، اما مشکل اصلی ما فقط علوفه نیست. 

وی افزود: بیشتر خوراکی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، به صورت مستقیم به قیمت ارز وابسته است و در حال حاضر گاوداری‌های کوچک یارانه نمی‌گیرند و ما باید خوراک را به قیمت بازار آزاد خریداری کنیم. در حال حاضر کنجاله، ذرت و سایر علوفه‌ها با قیمت آزاد به دست ما می‌رسد. 

این فعال صنعت شیر می‌گوید: برای مراقبت و نگهداری نیازمند داروها، انواع آنتی بیوتیک و داروهای تقویتی هستیم، بسیاری از آنها نایاب شده است. تمام این موارد روی قیمت تمام شده محصول تاثیر مستقیم دارد. حال به این هزینه‌ها باید حقوق و دستمزد کارگران، هزینه‌های حمل و نقل، هزینه‌های تعمیر و نگهداری تجهیزات و غیره را اضافه کرد. 

وی در پایان تاکید کرد: واحدهای کوچک تولیدی هیچ توجیه اقتصادی برای ادامه فعالیت ندارند به همین دلیل ترجیح می‌دهند که از فضای تولید پاپس بکشند. باتوجه به هزینه‌های فعلی قیمت تمام شده شیر برای هر مجموعه کوچک بین 20 تا 25هزار تومان است. 

قیمت‌گذاری دستوری مناسب حال واحدهای کوچک تولیدی نیست

مجید، شاهبلاغی، صاحب یک گاوداری در منطقه جوقن شهریار با 14راس گاو با انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری شیر به «اکونگار» می‌گوید: در همین منطقه طی 2سال گذشته نزدیک به 5گاوداری کوچک تعطیل شده است. صاحبان گاوداری ترجیح دادند که گاوهای خود را به دست کشتارگاه‌ها بسپارند و تولید نداشته باشند. 

به گفته وی، در حال حاضر هر خودرویی که 10 تن برای ما یونجه می‌آورد، بین یک و نیم تا 2 میلیون کرایه بار دریافت می‌کند، این درحالیست که باید بیش از 9میلیون تومان هم برای خود یونجه هزینه پرداخت کنیم. به نظر شما با این وضعیت قیمتی فروش شیر به قیمت هرکیلو 15هزار تومان توجیه دارد. 

شاهبلاغی با بیان اینکه در سه سال اخیر هزینه‌های برق سرسام آور شده است، گفت: یک واحد گاوداری کوچک در بهترین حالت اگر 10راس گاو داشته باشدبین 350 تا 400 کیلو شیر تولید می‌کند. واحدهای تولیدی شیر را از ما در بهترین حالت15هزار تومان می‌خرند. یعنی درآمد یک گاوداری کوچک روزی 6میلیون و 800هزار تومان است. روزانه برای این کارگاه دو کارگر با حقوق 500 هزار تومان نیاز است. 

وی تاکید کرد: حالا تصور کنید که اگر ملک اجاره‌ای باشد باید یک هزینه بالا پرداخت کنیم. همچنین برای واحدهای مستقر در این محدوده در تابستان ماهیانه بیش از 12میلیون قبض برق ارسال می‌شد، جمع بندی هزینه‌ها نشان می‌دهد که ادامه فعالیت در این زمینه برای ما اصلا عقلانی نیست. باید به این هزینه‌ها، نوسازی تجهیزات و هزینه‌های تعمیر و نگهداری و هزینه‌های تامین تجهیزات را اضافه کرد. بیشتر سود ما از محل فروش گوساله و فرستادن آنها به کشتارگاه است نه فروش شیر به کیلویی 17هزار تومان. 

وی در پایان تصریح کرد: قیمت‌گذاری دستوری بلای جان ماست. دولت توان جلوگیری از افزایش قیمت‌ها را ندارد، اما وارد حوزه فعالیت ما می‌شود و شعار به خطر افتادن معیشت خانواده‌ها را می‌دهد. 

افزایش 10برابری هزینه‌های تولید شیر

مرتضی بهمندی، صاحب یک گاوداری با 18راسی در منطقه خوزنکلا در این رابطه به «اکونگار» گفت: هزینه‌های گاوداری‌ها در سال 1401 به یکباره بیش از 10برابر شد. از زمانی که ارز 28هزار و 500 تومانی از اقلام دامپزشکی حذف شد، ما تمامی محصولات را به قیمت آزاد خریداری می‌کنیم، اما قیمت شیر باید دستوری و با صلاحدید دولت باشد. 

به گفته وی، قیمت تمام شده شیر در گاوداری‌ها از مرز هرکیلو 20هزار تومان گذشته است، یک واکسن ساده برای ما حدود 3میلیون آب می‌خورد، اما دولت هیچ کدام از هزینه‌ها را در تعیین قیمت شیرخام لحاظ نمی‌کند. قیمت شیرخام پس از کش و قوس‌های فراوان 17هزار تومان شد، اما بازهم هزینه‌ها در این مدت شش ماهه چندین برابر شده است. 

وی تاکید کرد: واحدهای تولید شیر با مشکلاتی مانند گرانی دارو، گرانی اقلام دامپزشکی، گرانی آذوقه، گرانی برق، افزایش هزینه‌های حمل و نقل  رو به رو است. نمی‌دانیم دولت با چه الگویی قیمت شیرخام را دستوری اعلام می‌کند. 

روایت رئیس انجمن صنفی گاوداران از وضعیت صنعت 

برخلاف صحبت‌های فعالان این صنف، احمد مقدسی، رئیس انجمن صنفی گاوداران به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: هم اکنون وضعیت تامین ذرت و جو مناسب است و تنها در خصوص کنجاله سویا با مشکلاتی روبرو هستیم که بنابر تصمیمات ستاد تنظیم بازار قرار است قیمت کنجاله سویا به سبب افزایش قیمت جهانی مجدد اصلاح شود.

به گفته او، قیمت هر کیلو ذرت علوفه‌ای از یک هزار و ۵۰۰ به ۳ هزار و ۳۰۰ تومان، یونجه از ۸ هزار تومان به ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و کنجاله سویا از ۱۶ هزار و ۳۰۰ به ۱۹ هزار تومان افزایش یافته است.

مقدسی ادامه داد: اگر برای تامین کنجاله سویا هر چه سریع‌تر تمهیدات و راه حلی اتخاذ شود تا مسئله کمبود و تامین این نهاده در واحد‌های دامداری مرتفع شود، مشکلی در امر تولید نخواهیم داشت.

رئیس انجمن صنفی گاوداران افزود: برآورد‌ها حاکی از آن است که تولید شیرخام تا پایان سال در صورت تامین به موقع نهاده به ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برسد.

او نرخ کنونی خرید هرکیلو شیرخام از دامدار را ۱۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: بنا بر تصمیم اخیر ستاد تنظیم بازار مبنی بر افزایش مجدد قیمت کنجاله سویا منتظریم تا نرخ کنجاله مشخص شود تا درخواست اصلاح قیمت شیرخام  بر مبنای قیمت تمام شده را به ستاد تنظیم بازار ارائه کنیم.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اکونگار هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد