افزایش ۶۰ تا ۱۲۰درصدی قیمت خودرو در سال گذشته / نظام شفاف بورس کالا برای دلالان جذاب نیست

یک کارشناس بازار سرمایه، گفت: پس از خروج خودرو از بورس، قیمت خودرو ۶۰ تا ۱۳۰ درصد افزایش داشته است.

به گزارش اکونگار، سال1401 عرضه خودرو در بورس کالا آغاز شد، در مدت زمانی که خودروهای داخلی و مونتاژی در بورس کالا عرضه می‌شدند، قیمت‌ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شد.

مستندات وزارت صمت در این زمینه حکایت از آن دارد که سال گذشته در مجموع ۶۸هزار و ۱۲۵دستگاه خودرو در بورس کالا عرضه شده که درآمد خودروسازان از مابه‌التفاوت قیمت فروش کارخانه و بورس ۱۷هزار و ۴۴۷میلیارد تومان بوده است.

از زمانی که عرضه خودرو در بورس کالا متوقف شد، قیمت خودرو در بازارهای داخلی به یکباره رشد بسیار بالایی را تجربه کرد. درحالی که کارشناسان معتقد بودند که فروش محصول در بورس، مناسب خودروسازان نیست و شرکت‌های خودروسازی باید از طریق بورس جذب سرمایه کنند و محصول نهایی در بازار به فروش برسد، عده دیگری بر این باور بودند که فروش خودرو در فضای شفاف بورس کالا منجر به کوتاه شدن دست دلالان از بازار خودرو می‌شود. 

خودروسازان از عرصه در بورس چقدر سود کردند؟

با وجود اینکه خودروسازان تمایل فراوانی برای عرضه محصول در بورس کالا داشتند، اما رییس سازمان بورس با تاکید بر این نکته که جای خودرو در بورس نیست، به زیان خودروسازها اشاره کرد و گفت که قیمت کارخانه محصولات خودروسازها اصلاح نشده بود و ادامه روند قبلی نتیجه‌ای جز از بین رفتن صنعت خودروسازی در پی نداشت.

 خودروسازان دنبال بازگشت به بورس

در مهرماه سال 1402مجید عشقی رییس سازمان بورس،درباره احتمال عرضه مجدد خودرو در بورس کالا و تصمیم جدید با توجه نامه ایران‌ خودرو برای عرضه مجدد محصولات، گفت: خودروسازان در حال پیگیری برای بازگشت عرضه‌ها در بورس کالا هستند.

در ماه‌های اخیر، اظهار نظرهای متناقضی در رابطه با عرضه خودرو در بورس کالا شده، اما هنوز تصمیم سازمان بورس در رابطه با این موضوع به صورت قطعی مشخص نشده است. 

همایون دارابی

افزایش شدید قیمت خودرو در بازار آزاد

به گزارش تسنیم، کارشناس بازار سرمایه، گفت: تمام خودروهایی که پارسال بدون رقابت و مشکل داشتند در بورس کالا برای یک مدت کوتاهی معامله می‌شدند، قیمت آن‌ها امروز بین تقریباً ۶۰ تا ۱۲۹ درصد افزایش دارد.

عرضه 7درصد تولیدات خودروسازان در بورس

همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در موافقت با عرضه خودرو در بورس کالا گفت: ما سال گذشته خودرو را برای مدت کوتاهی نزدیک هفت درصد تولیدات خودروسازها را در بورس عرضه کردیم. قیمت‌ها چطور بود پارسال؟

وی افزود: در یک مورد در خودروی شاهین حتی ما به اندازه عرضه چهارهزار دستگاه، تقاضا نداشتیم. خودرو ۳۳۴ میلیون تومان قیمت خورد، امروز آن قیمت چقدر است؟ ۶۰۵ میلیون تومان یعنی تمام خودروهایی که پارسال بدون رقابت و مشکل داشتند در بورس کالا برای یک مدت کوتاهی معامله می‌شدند امروز بین تقریباً ۶۰ تا ۱۲۹ درصد قیمتشان رفته بالا، چرا؟

بورس کالا

دارابی گفت: برای این که ما اجازه ندادیم نظام شفاف بورس کالا جانشین دلالی شود. فقط نزدیک هفت درصد خودروهای ما وارد بازار بورس کالا شد؛ ۶۸ هزار دستگاه عرضه شد. آن ۶۸ هزار دستگاه ۴۱ هزار میلیارد تومان به صورت شفاف به جای این که راهی دلالی و بازار سیاه شود، توزیع شد. چه کسانی سهم بردند؟ نزدیک ۱۶ هزار میلیارد تومان را خودروسازها بردند. نزدیک ۱۰ هزار میلیارد تومان را مصرف کننده‌ها با قیمت ارزانتر در بورس کالا خریدند نسبت به بیرون و نزدیک به ۱۴۰۰ میلیارد تومان دولت توانست مالیات بگیرد، چیزی که الآن نمی‌تواند بگیرد.

مانور دلالان در بازار خودرو

وی افزود: ما می‌آییم در یک اقتصادی که می‌خواهیم رشد کند، می‌خواهیم اشتغال ایجاد کنیم، می‌خواهیم مردم رفاه داشته باشند، یک سیستم دلالی ناشفاف را می‌گذاریم وسط، می‌گوییم از این سیستم ناشفاف تبعیت کنید و آن وقت اجازه می‌دهیم پول به جای این که بیاید داخل کارخانه، برود به جیب مردم و برود سراغ دولت، اینجا هدر برود و برود به جیب دلال‌ها.

کارشناس بورس گفت: اگر امسال تا این شش ماه اول امسال همان روند پارسال در بورس کالا انجام می‌شد، فکر می‌کنید چقدر شغل ایجاد می‌شد؟ خودروساز ما دارد زیان ناخالص می‌دهد، یعنی حتی خودرویی که می‌فروشد، بهای مواد اولیه و دستمزدش نیست. ما از این انتظار داریم که شبکه قطعه سازی خوب داشته باشد، برود تحقیق و توسعه کند؟

اگر اجازه می‌دادیم نه تنها ظرفیت قطعه سازی ما امروز پر شده بود، نه تنها خودروسازی مثل ایران خودروی ما که پارسال در همان مدت کوتاه ۵۸ هزار دستگاه عرضه کرد. ۱۰ هزار میلیارد تومان از زیانش کمتر شد. ۱۰ هزار میلیارد تومانی که به جیب دلال‌ها می‌رفت. اگر می‌ماند برآورد خود ما این است که نزدیک ۱۳ هزار نفر در صنعت خودرو بیشتر سر کار می‌بردیم، اما نکردیم.

مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار

مخالفت رییس سازمان بورس با عرضه خودرو در بورس کالا

به گزارش «اکونگار»، در مهرماه سال جاری، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس در رابطه با عرضه خودرو در بورس کالا،  گفت: درباره عرضه خودرو در بورس نیز گفت: فعلا برنامه‌ای برای عرضه خودرو در بورس وجود ندارد و به نظر می‌رسد با توجه به تعهدات خودروسازان در سامانه یکپارچه، تا یکسال و نیم آینده فعلا برنامه جدیدی برای عرضه بورسی وجود ندارد، اما اگر خودروسازان بخواهند این کار را انجام دهند مشکلی برای آن نداریم.

وی ادامه داد: ما به عنوان بازار سرمایه این آمادگی را داریم در راستای قانون جهش تولید مسکن به تامین مصالح ساختمانی کمک کنیم تا با قیمت‌های پایه یا قیمت‌هایی که منطقی باشد این کار را انجام دهیم. چرا که مسئله مسکن حمایتی ادامه دار خواهد بود و به محض اینکه میزان تقاضا اعلام شود آمادگی آن را داریم. قانون در حال حاضر مجلس در شش ماه پایانی خودش است و با توجه به تعدد طرح‌ها و لوایحی که در دست بررسی بوده، سخت است که امسال اصلاح قانون بازار سرمایه به تصویب برسد و امیدواریم که این اتفاق هر چه سریع تر رخ دهد.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه