ثبت سابقه جدید برای بورس
چیزی برای گفتن باقی نمانده و هر روز شاهد یک وضعیت جدید هستیم. اخبار تاثیر آنچنانی ندارد و تغییرات میتواند به بازار سرمایه کمک کند. نکته قابل توجه اینجاست که در حال حاضر رویکرد تصمیمات اقتصادی کلان کشور روی بازار سهام تاثیر دارد.
به گزارش اکونگار، فردین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی نوشت: چیزی برای گفتن باقی نمانده و هر روز شاهد یک وضعیت جدید هستیم. اخبار تاثیر آنچنانی ندارد و تغییرات میتواند به بازار سرمایه کمک کند. نکته قابل توجه اینجاست که در حال حاضر رویکرد تصمیمات اقتصادی کلان کشور روی بازار سهام تاثیر دارد.
افزایش چند صدم درصدی نرخ بهره بین بانکی اظهرمنالشمس است که تاثیر ملموسی روی روند بورس ندارد. اما این رویکرد زمانی که فضا طوری مهیا شود که سیاستگذار اقتصادی بخواهد شرایط را طوری پیش ببرد که جذابیت برای فروش اوراق یا رقیبی برای نرخ اوراقی که در شرف فروش است، ایجاد شود این مقوله مثمر به ثمر خواهد بود. نرخ بهره فعلی بین بانکی حتی اگر با فرمول ریاضی هم حساب شود، اثر خاص و ملموسی ندارد اما اگر شرایط نگاه به بازار سرمایه در مقابل اوراق و نرخ بهره پیش رود مهمتر خواهد بود. از نظر من سیاستگذار اقتصادی دچار یک گرفتاری برای مقابله و جبران تورم شده است. چرا که یکی از مهمترین کارها برای جبران تورم افزایش نرخ بهره است. اما سیاستگذار با این کار، هم در فروش اوراق و هم در فضای کسب و کار دولت در بازار سرمایه به مشکل میخورد.
از سوی دیگر سودآوری اکثر شرکتها نسبت به سال ۹۹ دو برابر شده است. اما روند فوق با عنایت به اینکه تحتتاثیر تورم و نه افزایش تولید رقم خورده است، نمیتواند گزینه قابلاتکایی محسوب شود. شواهد حاکی از آن است که درآمد حاصل از فروش شرکتها از سال ۹۹ تاکنون از یکهزار و ۱۰۰همت به بیش از ۴هزار همت افزایش یافته است. اما بررسی شاخص کل و هموزن طی همین مدت روندی متناقض را نشان میدهد. بورس آینه تمامنمای وضعیت اقتصادی کشور بوده که در بدترین حالت ممکن است. به نظر میرسد بازار سهام با موج جدیدی از بلاتکلیفی و سردرگمی سرمایهگذاران مواجه شده که نمیتوان انتظار خاصی برای تغییرات قابل توجه از آن داشت.
تجربه ده سال گذشته نشان میدهد بازدهی در بورس بیشتر بوده هر چند ریسکهایی بر آن مترتب است. بر این اساس از حیث تحلیل کارشناسی، بازار ما استحقاق رشد ۳ تا ۳ و نیم میلیون واحد را دارد، یعنی حداقل ۵۰ درصد رشد. اما در بحث دوم مبنی بر بازیگری دولت در بازار سرمایه، اینکه او چه اجازهای برای این رشد میدهد، واقعا غیرقابل پیشبینی است. برخلاف ادعاها که مرتب میگویند پیشبینیپذیر شدیم، میخواهم بگویم که بهطور کامل از این پیشبینیها خارج شدیم.