آوار بیتدبیریها بر سر بازار سرمایه/ مصوبات غیرکارشناسی چه بلایی بر سر بورس آورد؟
براساس آمار رسمی طی ۳سال اخیر سود صنایع از ۲۸درصد به ۱۳درصد رسیده که مهمترین دلیل سقوط صنایع بورسی سرکوب قیمتها عنوان شده است.
اکونگار- فهیمه اکبری صحت، در ۱۷اردیبهشت۱۴۰۲ مصوبهای مبنی بر ثابت شدن نرخ گاز خوراک صنایع روی ۷هزار تومان و نرخ گاز روی ۴هزار تومان شاخص کل را با یک سقوط تاریخی رو به رو کرد. پیشتر نرخ خوراک به ترتیب ۵هزار و ۲هزار تومان بود.
اعلام شاخص تولید و فروش صنایع بورسی/وضعیت وخیم شرکتهای معدنی
در ماههای پایانی دولت سیزدهم با پیگیری و شکایت انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی و با رای دیوان عدالت اداری مصوبه فوق به طور کامل باطل و قیمتهای ۷هزار و ۴هزار تومانی فاقد وجاهت قانونی شد.
کاهش ۶۹درصدی ارزش دلاری بورس
براساس آمار ارزش دلاری بورس از حدود ۴۳۰ میلیارد دلار در مرداد ۱۳۹۹ به ۱۳۰ میلیارد دلار در مرداد ۱۴۰۳ رسید که نشان دهنده کاهش بیش از ۶۹ درصدی ارزش دلاری بازار است.
ارزش دلاری بازار سهام یکسال پس از ریزش ۹۹ یعنی مرداد ماه ۱۴۰۰ با حدود ۳۴ درصد ریزش به ۲۸۵ میلیارد دلار و در مردادماه سال ۱۴۰۱ این رقم به ۲۲۰ میلیارد دلار رسید همچنین در سال بعد نیز با کاهش ۳۴ میلیارد دلاری ارزش این بازار معادل ۱۸۶ میلیارد دلار بود.
عوامل موثر بر کاهش ارزش بازار سرمایه کدامند؟
تشدید ناترازی انرژی در حوزههای تامین برق و گاز صنایع، رشد نرخ ارز در بازار آزاد و افزایش فاصله بین نرخ دلار در سامانه نیما و بازار آزاد، افزایش نرخ سود سپردههای بانکی از ۱۸ به ۲۳ درصد در زمستان ۱۴۰۱، افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها و پالایشگاهها، انتشار اوراق گواهی ۳۰ درصدی مهمترین عوامل موثر بر کاهش ارزش بازار سرمایه هستند.
عقبماندگی عجیب بازدهی بورس از بازارهای مالی
از سوی دیگر بررسی بازدهی بورس با سایر بازارها نشان میدهد که در ۳سال اخیر بورس جاماندگی عجیبی از دلار دارد. براساس آمار، از مهر۱۴۰۰ تا ۱۵شهریور قیمت دلار در بازار آزاد بیش از ۱۲۰درصد رشد کرده و به عبارتی بازدهی دلار بیش از ۱۲۰درصد بوده، درحالی که بازدهی بورس در این بازه زمانی حدود ۵۰درصد تخمین زده میشود.
سکوت «عشقی» در برابر قوانین ضد بورسی
در ۳ سالی که مجید عشقی بر صندی ریاست بورس تکیه زده بود، قوانین ریز و درشتی بازار را تحت تاثیر خود قرار دادند. عوارض صادراتی ۴ برابر شد و عشقی بعد از مدتها در مقابل آن موضع گیری کرد. تبصره س ماده ۶ تصویب شد و رسانههای بورسی بیش از شخص رئیس دغدغهمند بودند. نرخ خوراک ۳۰ درصدی تصویب و اجرایی شد، اما هیچ واکنش خاصی از سوی رییس سازمان بورس در برابر این قوانین گرفته نشد و آوار این بیتدبیریها بیشتر از همه بر سر سهامداران خرد نشست.
سبقت بازار طلا از بورس
در ۳سال اخیر دلار بازدهی بیش از ۱۲۰درصدی، بازار مسکن بازدهی ۱۸۰درصدی، بازار خودرو بازدهی ۱۲۷درصدی، طلا بازدهی ۲۲۰درصدی را تجربه کردند که در این میان بازدهی بورس کمتر از ۵۰درصد بود.
کوچ حقیقیها از بازار سرمایه
افزایش بازدهی بازارهای موازی منجر به کوچ سرمایهگذاران خرد از بازار سرمایه شده و ورود حقیقیها به بورس به زیر ۴۰درصد رسیده است. بر اساس آمار، سود خالص ناشران در ۳ سال گذشته کاهش ۵۰درصدی داشته و سهامداران نیز بیش از نیمی از دارایی خود را از دست دادند.