رشد مثبت محصولات زیبایی در دوران پساکرونای ایران
مدیرعامل شرکت خانومی گفت: زمانی که کرونا شروع شد، در همه دنیا، تجارت الکترونیک رشد زیادی پیدا کرد و کالاها به صورت آنلاین خریدوفروش میشدند؛ اما زمانی که کرونا تمام شد این ماجرا درباره همه کالاها ادامه پیدا نکرد و اغلب گروههای کالایی بعد از کرونا شاهد رشد منفی بودند به جز دو دسته؛ کالاهای لاکچری مثل طلا و جواهر و کالاهای زیبایی.
به گزارش اکونگار به نقل از خبرآنلاین؛ مسعود شاهمرادی، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت خانومی در بخشی از این رویداد درباره پلتفرمهای اینترنتی فروش فرآوردههای آرایشی و بهداشتی صحبت کرده و گفت: حدود ده سال است در شرکت خانومی، سعی کردهایم از ابزارهای حوزه تجارت الکترونیک برای توسعه فروش و برندها استفاده کنیم.
او درباره تجارت الکترونیک توضیح داد: تعریف ساده تجارت الکترونیک این است که از ابزارهای اکترونیک برای فروش محصولات استفاده کنیم. اما واقعیت این است زمانی که گفته میشود «فروش»، بخش مهمی از تجارت الکترونیک یعنی «رساندن پیام» در نظر گرفته نمیشود؛ البته که بسیار فراتر از فروش محصولات است. تجارت الکترونیک شاید مهمترین ابزار پیامرسانی باشد و بهنوعی رسانهای متفاوت در دنیای امروز محسوب شود.
شاهمرادی درباره تاثیر کرونا بر خریدوفروش آنلاین افزود: زمانی که کرونا شروع شد، در همه دنیا، تجارت الکترونیک رشد زیادی پیدا کرد و کالاها به صورت آنلاین خریدوفروش میشدند؛ اما زمانی که کرونا تمام شد این ماجرا درباره همه کالاها ادامه پیدا نکرد و اغلب گروههای کالایی بعد از کرونا شاهد رشد منفی بودند به جز دو دسته؛ کالاهای لاکچری مثل طلا و جواهر و کالاهای زیبایی. رشد ادامهدار خریدوفروش کالاهای زیبایی پدیده مهمی است در ایران که باید آن را ببینیم و بشناسیم.
تلاش برای ساخت یک الگو در خانومی
مدیرعامل شرکت خانومی در ادامه عنوان کرد: ساخت یک «الگو»، در ادامه برای این پلتفرم آنلاین بسیار مهم بوده است. ما با همراهی بهترین تولیدکنندگان، با مخاطب صحبت میکنیم و اگر این تجربهها را به الگو تبدیل نکنیم، هزینه این توسعه بالا میرود. باید در تجارت الکترونیک قله بسازید تا بتوانید فروشتان را پایدار نگهدارید.
او تاکید کرد که تجارت الکترونیک در ایران راهش را برای توسعه برندها پیدا کرده و برندهای زیبایی میتوانند از طریق ابزار تجارت الکترونیک تجربه بسازند.
همچنین در بخش پنل بعدازظهر، شاهمرادی درباره برندینگ و بازاریابی فرآوردههای آرایشی-بهداشتی در ایران توضیحاتی ارائه کرد. او در مورد روند فروش محصولات در «خانومی» گفت: هر برندی که تجارت الکترونیک را در نظر گرفت، توانست رشد خوبی را تجربه کند وارد رقابت جدی با سایر برندها شود. این رشد کاملا به توجه شرکتها به تجارت الکترونیک برمیگردد.