شرکتهای کوچک برق در آستانه خاموشی
مدیرعامل شرکت باسط پژوه تهران گفت: متاسفانه طی چند سال گذشته شاهد نابودی تعداد زیادی از شرکتهای کوچک بودیم، بدون شک اگر این روند ادامه پیدا کند چند سال دیگر شرکتهای کوچک وجود نخواهند داشت.
به گزارش اکونگار به نقل از سندیکای صنعت برق ایران؛ «فعالیت برای فعالان اقتصادی این روزها همانند حرکت در فضای مه آلود است». این تعبیری است که بیتا حاتم، مدیرعامل شرکت باسط پژوه تهران برای توصیف حال و روز فعالان صنعت برق از آن استفاده میکند.
او در گفتگویی گفت: گاهی اوقات فعالان صنعتی و تولیدکنندگان ترجیح میدهند فعالیتی نداشته باشند و در مناقصهها شرکت نکنند، زیرا شرکتهای دولتی پول خرید محصولی را که با هزاران مشکل و حجم بالایی از هزینهها تولید میشود، پرداخت نمیکنند.
حاتم در بخش دیگری از گفتگوی خود به حجم بالای بدهی دولت اشاره کرده و افزود: در صورت ادامه این وضعیت چند سال دیگر قطعا شرکتهای کوچک نابوده شده و تنها شرکتهای دولتی و خصولتی قادر به ادامه فعالیت خواهند بود. مشروح این گفتوگو به شرح زیر است.
فضای بیست و سومین نمایشگاه بین المللی صنعت برق را چطور دیدید؟
متاسفانه در نمایشگاه به آنچه که میخواستیم، نرسیدیم و مساحت غرفهای که در اختیار ما گذاشته شد، بسیار کمتر از مقدار درخواستی ما بود. جالب است که خواسته ما یک غرفه ۷۰ متری بود، اما در نهایت متراژ غرفهای که در اختیار ما گذاشته شد، تنها ۳۰ متر بود. البته به نظر میرسد که هر سال این روند با مشکلات و چالشهای بیشتری هم مواجه شده و حضور در نمایشگاه هم دشوارتر میشود. در کنار این موضوع باید به این مساله هم اشاره کنم که نمایشگاه امسال نسبت به سالهای گذشته رونق بالایی داشته و از روز اول شاهد حضور مراجعهکنندگان متعدد بودیم.
فکر میکنید که برگزاری نمایشگاه در رونق کسب و کارها چه تاثیری خواهد گذاشت؟
بازخوردهایی که ما از مشتریان خود در نمایشگاهها دریافت میکنیم، خیلی رونق خاصی در کار و فعالیت ما ایجاد نمیکند، چرا که بخش عمدهای از مشکلات امروز ما حاصل سیاستگذاریهای اشتباه وزارت نیرو است و عملا به شرایط بازار ربطی ندارد؛ بنابراین تنها راه حل این مشکلات تغییر رفتارها و سیاستهای نادرست دولت و وزارت نیرو به منظور بازگشت رونق و توسعه به صنعت برق است.
مهمترین چالش و مشکلی که شما به عنوان یکی از فعالان صنعت برق با آن دست و پنجه نرم میکنید، چیست؟
یکی از مهمترین دغدغههای ما به نقدینگی مربوط میشود چرا که شرکتهای دولتی بدهیهای خود را پرداخت نمیکنند. به جرات میتوان گفت که با وجود شرایط کنونی و حجم بالای بدهی شرکتهای دولتی به فعالیان و پیمانکاران صنعت برق، تنها شرکتهای بزرگی که درآمدهای دیگری دارند، قادر به ادامه کار و فعالیت هستند. متاسفانه طی چند سال گذشته شاهد نابودی تعداد زیادی از شرکتهای کوچک بودیم. بدون شک اگر این روند ادامه پیدا کند چند سال دیگر شرکتهای کوچک وجود نخواهند داشت یا دیگر امکان رشد و توسعه پیدا نمیکنند، مگر به واسطه معاملات غیرشفاف و درآمدهای حاصل از آن. در نهایت هم شرکتهای دولتی و خصولتی میداندار اقتصاد میشوند و میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند.
دغدغه اصلی دیگر بخش خصوصی ناشی از نبود ثبات و تغییر مکرر قوانین و دستورالعملهاست. در شرایط کنونی بسیاری از صاحبان صنایع نمیدانند که طی سالها یا حتی ماههای آینده قرار است چه اتفاقی بیفتد و تصمیمها و سیاستگذاریهای دولت چه سمت و سویی خواهد گرفت. احوال امروز ما همانند فردی است که در یک مه غلیظ مشغول قدم زدن بوده و نمیداند چه مشکلاتی پیش روی خود دارد.
فعالان صنعتی چطور میتوانند در چنین فضای پر ابهامی حرکت کنند؟
به دلیل فضای پر ابهامی که در کشور حاکم است، بسیاری از فعالان اقتصادی ترجیح میدهند دست از تلاش بردارند. به عنوان مثال مجموعه تولیدی ما در بسیاری از مناقصات شرکت نمیکند این در حالی است که محصول مورد درخواست مشتری را با بهترین کیفیت و قیمت هم داریم.
با توجه به اینکه باسط پژوه تهران یک شرکت دانش بنیان هم هست، آیا حمایتی دریافت میکند؟
با وجود همه شعارها و وعده و وعیدهایی که داده میشود، خبری از حمایت نیست. به عنوان مثال ما از دو سال پیش درخواست تسهیلات ۱۰ میلیارد تومانی داشتیم که طی این مدت رقم آن تا یک پنجم کاهش یافت که متاسفانه حتی این رقم هم پرداخت نشد. به همین خاطر از فعالیت در حوزه دانش بنیانها فقط گرفتاریها و دردسرهایش به ما رسیده و عمده حمایتها شامل واحدهای غیرتولیدی شده است. ما حتی در وصول مطالبات خود هم با چالش مواجه هستیم چه برسد به گرفتن وام و تسهیلات.
خواسته شما از سندیکای صنعت برق ایران چیست؟
سندیکا باید نقش متحد کننده داشته باشد و با مطرح کردن مشکلات به دنبال حل آنها باشد. البته اقدامات متعددی در اینباره انجام شده اما سندیکا باید تمام تلاش خود را برای به نتیجه رسیدن آن به کار ببندد.