«اکونگار» در گزارشی بررسی میکند
مسکن کارگری رویایی دستنیافتنی / دولت چهاردهم گره کور مسکن را باز میکند؟
مسکن در ایران حتی برای خانوادههای بالای شهرنشین هم بهنوعی چالش محسوب میشود چه برسد به خانوادههای متوسط و روبهپایین که گاهی هرچه دارند را باید برای یک سرپناه هزینه کنند. دولتها اما هر یک پس از دیگری تلاشهایی برای بهبود وضعیت کردند ولی هنوز به نتیجهای نرسیدهاند.
بهگزارش اکونگار: مسکن در ایران گرهای است که بهنظر به این زودیها باز نخواهد شد و همین موضوع دلیلی است که اقتصاد کلانشهرهای ایران نمیتوانند بهشکوفایی برسند.
«تولید» نیروی کار میخواهد و نیروی کار هم طبیعتا بعد از اقلام معیشتی به مسکن نیاز دارد. برخی از کارشناسان معتقدند که همین قیمت مسکن باعث شده تا طبقه کارگر نتواند ریسک مهاجرت به شهرهای بزرگ را به تن بخرد و اگر هم بیاید باتوجه به توانایی و تخصص همچنان مجبور است بیشتر درآمدش را برای سقف بالای سرش هزینه کند.
استثمار کارگران متخصص در بازار کار/ زندگی تمام طبقه کارگری زیر خط فقر
«مسکن طبقه کارگر» اما همواره در شعارهای مسوولان و مدیران این سالها بوده است و هر دولتی تلاش میکند تا این گره کور را باز کند ولی هربار مسکن ارزان و یا آن چیزی که مسکن کارگری خوانده میشود یا میبینیم که کلید خانه بعد از پرداخت چندین برابر مبلغ مورد نظر تحویل داده میشود و یا اینکه بودجه خانواده کارگر به ثبت نام در اینگونه طرحها نمیرسد.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به تازهترین ادعای مسوولان دولتی در حل بحران مسکن کارگری و همچنین اشارهای خواهیم کرد به راهحلهایی که میتوان با آنها این ابرچالش را برطرف کرد.
وعده اولویت مسکن کارگران در دولت چهاردهم
در همین مورد «فرزانه صادق»، وزیر راه و شهرسازی بعد از ظهر پنجشنبه ۱۰ آبان در مراسم چهلمین روز جانباختن کارگران معدن طبس، با تاکید بر اینکه تهیه مسکن کارگران را در اولویت قرار خواهند داد گفت: «تلاش میکنیم در میان اولویتهای تامین مسکن برای جامعه، تامین مسکن کارگران را در جایگاه ویژهای قرار دهیم. از صنایع، معادن و بخش خصوصی میخواهیم تا برای رفع مشکل مسکن کارگران با دولت همکاری کنند.»
او در همین مورد ادامه داد: «تامین مسکن مردمی و مسکن کارگران سرلوحه قرار میگیرد و برای آن برنامهریزی میشود. زمین را وزارت راه در اختیار صنایع و معادن قرار میدهد.»
راهکارهای حل بحران مسکن کارگران
اصلیترین مشکل کنونی کارگران، مسکن است که برای حل این معضل اول باید زمین مورد نیاز را تامین کرد.
برای جهش در ساخت مسکن کارگران تنها چند پیشنهاد اجرایی برای رفع گوشهای از مشکلات کارگران ارائه دادهاند که در ادامه اشارهای بهآنها خواهیم کرد:
تخصیص زمین توسط وزارت راهوشهرسازی به تعاونیهای مسکن کارگری.
تخصیص زمین به کارفرمایان برای احداث مسکن برای کارگران.
استفاده از ظرفیت مولدسازی داراییهای دولت برای احداث مسکن کارگری.
تخصیص اعتبارات و وام برای تسهیل و تسریع مسکن کارگری.
شناسایی و تسهیل در تغییر کاربری املاک و اراضی شرکتهایی که در محدوده شهرها قرار گرفتهاند.
ایجاد مشوق برای کارفرمایان برای تامین مسکن کارگری.
اجرایی شدن مصوبه شورای عالی کار برای شروع به کار قرارگاه ملی مسکن کارگری و فعال شدن ظرفیت در زمین مانده ماده ۱۴۹ قانون کار.
استفاده از منابع و ظرفیتهای سازمان تامین اجتماعی و شرکتهای وابسته برای تحقق طرح جهش مسکن کارگری.