محمود سریع القلم:

بین افزایش درآمد سرانه و نوآوری در جهان رابطه مستقیمی وجود دارد

دکتر محمود سریع القلم، در همایش جامع «دنیای‌ اقتصاد»، گفت: در جهانی که امروز زندگی می‌کنیم اتفاق بسیار مهمی رخ‌داده است.

به گزارش اکونگار به نقل از بنکر (Banker)، این استاد دانشگاه درخصوص آمادگی کشورها برای تحولات آینده نیز چنین توضیح داد: یک پژوهش نشان می‌دهد در حوزه هوش‌مصنوعی برخی از مدل‌ها تا ۱۹۱‌میلیون دلار هزینه داشته‌اند و این هزینه را صنعت متقبل شده، نه دولت و نه دانشگاه.

صنایع بر روی ۱۰۸ مدل مهم هوش‌مصنوعی کار کرده‌اند؛ چراکه دولت‌ها امکان این کارها را ندارند.

از ۱۴۹ مدل بنیادی در هوش‌مصنوعی ۹۸ مورد آزاد و ۲۳مورد تا اندازه‌ای آزاد است و ۲۸ مورد در اختیار عامه نیست.

گوگل بیشترین نقش را در تولید هوش‌مصنوعی در دنیا دارد؛ ولی چهار مورد بعدی هم شرکت‌ها هستند که عمده کار را در زمینه هوش‌مصنوعی انجام می‌دهند.

آمریکا بیشترین نقش را در این زمینه دارد و بعد از آن چین و انگلیس نقش‌آفرین هستند.

امارات با جوینت‌ونچرهایی که در دنیا برقرار کرده در شبکه جهانی کار می‌کند؛ به‌گونه‌ای که تعداد مدل‌های ‌ای‌آر امارات از فرانسه بیشتر است.

او درباره داد و ستدهای اقتصادی پدیدآمده از تبادل دیتا در صحنه جهانی اظهار کرد: در حال‌حاضر این رقم ۸‌تریلیون دلار است که در سال‌ ۲۰۳۰ به ۱۱‌تریلیون دلار خواهد رسید.

عمده هوش‌مصنوعی در صنعت و علوم‌پزشکی سرمایه‌گذاری خواهد شد. پیش‌بینی می‌شود ۱۸۸‌میلیارد دلار تا سال‌ ۲۰۳۰ در این بخش سرمایه‌گذاری شود.

سریع‌القلم درخصوص گام‌های خلاقیت در انقلاب چهارم صنعتی نیز گفت: آمریکا در این مورد ۱۸‌درصد نقش دارد؛ چین ۴۹‌درصد و مابقی دنیا ۳۳‌درصد نقش دارند.

در حوزه انرژی و انرژی‌های تجدیدپذیر، چین نقش بسیار شاخصی دارد (۵۶‌درصد) ؛ آمریکا ۹‌درصد و مابقی دنیا ۳۵‌درصد نقش‌آفرینی می‌کنند.

در مجموعه نوآوری‌های جهان نیز ۴۰‌درصد آمریکا، ۲۷‌درصد چین و ۳۲‌درصد بقیه جهان نقش دارند.

به گفته این استاد دانشگاه، بررسی‌ها نشان می‌دهد بین افزایش درآمد سرانه و نوآوری در جهان رابطه مستقیمی وجود دارد.

به میزانی که درآمد سرانه افزایش پیدا می‌کند و فقر کاهش می‌یابد، نوآوری‌های فردی نیز افزایش پیدا می‌کند.

اگر استانداردهای استخدام گوگل را ببینید، این شرکت به‌کارمندان خود می‌گوید در هفته یک تا دو روز آزاد هستید و می‌توانید هر کاری را که می‌خواهید در داخل شرکت یا بیرون انجام دهید.

مطالعات نشان می‌دهد کسانی که از این آیتم استفاده کرده‌اند، نوآوری بالاتری داشته‌اند.

سطح آمادگی اقتصادی کشورها

سریع‌القلم به کشورهایی که از نظر اقتصادی از سطح آمادگی بالایی برخوردارند اشاره و عنوان کرد: با توجه به معیارها و بنچ‌مارک‌ها، ۱۰ کشور اول از ۱۲۴کشور مورد مطالعه، سطح آمادگی اقتصادی بالایی نسبت به آینده‌ دارند که به‌ترتیب شامل سنگاپور، دانمارک، سوئیس، آمریکا، سوئد، فنلاند، نروژ، هلند، انگستان و استرالیا می‌شود.

جالب آنکه برای اولین کشور خاورمیانه‌ای، امارات، رتبه ۲۷ درج‌شده و رتبه‌های قابل‌توجه دیگر به ترتیب کره‌جنوبی (۱۳)، فرانسه (۲۱)، قطر (۳۴)، چین (۳۸)، عربستان (۴۲)، روسیه (۴۸)، ترکیه (۵۳)، کویت (۵۸)، ویتنام (۶۱) و عمان (۶۳) هستند.

رتبه ایران ۸۷ است که در کنار بولیوی (۸۶) و پاراگوئه (۸۵) قرارگرفته‌است.

او همچنین گفت: در داوس تحقیقی انجام شد و از حدود ۳‌هزار شرکت دنیا پرسیده شد، مهم‌ترین مشکل را در دو سال‌آینده چه می‌دانید؟

آنها پاسخ‌داده‌اند که اول اطلاعات غلط در دنیای اینترنت، دوم آب و هوای غیر‌قابل پیش‌بینی، سوم نابرابری‌های اجتماعی و چهارم ناامنی سایبری. همچنین برای ۱۰سال‌آینده مسائل اقلیمی و آب‌و‌هوایی را مهم‌ترین مشکل دانسته‌اند.

سریع‌القلم در بخش دیگر به پژوهشی که از سوی موسسه مکنزی انجام‌شده است، اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین ویژگی که مکنزی مطرح کرده، این است که در این دنیای پر از تناقض، میان پرسنل و مدیریت و سهامداران بنگاه‌ها چه میزان ارزش‌های مشترک وجود دارد؟

در پاسخ به این پرسش نیز عنوان‌شده که اگر ارزش‌های مشترک را بیشتر کنند کارآمدی و نوآوری نیز بیشتر خواهد شد.

او همچنین گریزی به میزان ppm کنونی در دنیا زد و گفت: پیش‌بینی می‌شود که در یک قرن آینده کره‌زمین حدود 2 تا 3 درجه‌گرم شود.

ذرات آلوده در جهان 441 ppm است و اگر این عدد به 560 برسد، کره‌زمین دیگر قابل سکونت نیست.

این استاد دانشگاه با اشاره به رابطه نفت و مشکلات ژئوپلیتیک در جهان گفت: هر زمانی‌که مشکلات ژئوپلیتیک پیش‌آمده، قیمت نفت بالا رفته‌است.

آمریکا برای پایین نگه‌داشتن قیمت نفت با بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت از جمله ونزوئلا و ایران مماشات می‌کند، به‌خصوص در سال‌انتخاباتی در آمریکا.

چالش بزرگ ایران

او سپس به چالش بزرگ کشور اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین چالش امروز ایران، محدودیت در ارتباطات جهانی است.

اگر من دانشگاهی بگویم که استاد دانشگاه شهیدبهشتی هستم و چند کتاب و مقاله دارم و بسیار هم از خودم راضی باشم، زمانی‌که پایم را از کشور بیرون می‌گذارم و یک استاد هلندی، هندی و… می‌بینم، متوجه می‌شوم چه ضعف‌هایی دارم.

اگر بنگاه‌دار و سیاستمدار در طول روز نتواند با چندین نماینده از شرکت‌های مختلف ارتباط داشته‌باشد، نمی‌تواند شعاع فکری خود را گسترش دهد.

این است که برای اقتصاد و فرهنگ و برای داشتن تخصص و در تمام جهات، ۶۰ تا ۷۰‌درصد نیاز به ارتباط جهانی داریم. دلیل اول مسائل ما این است که با جهان ارتباط نداریم.

مطمئنا دانشگاه خوب دانشگاهی است که در راهروهای آن یک استاد هندی، یک استاد مصری، یک استاد چینی و یک استاد آلمانی تردد کنند. آنجاست که فضای فکری برای استاد و دانشجو گسترش می‌یابد.

سریع‌القلم در انتهای صحبت‌های خود با طرح این سوال که «چرا بین‌المللی‌شدن مهم است»؛ اظهار کرد: در این فضاست که ما رقابت را یاد می‌گیریم.

گسترش استانداردهای کاری، پذیرش تخصص‌گرایی، یادگیری شفافیت کاری و راستگویی همگی به‌واسطه بین‌المللی‌شدن اتفاق می‌افتد.

جلوگیری ساختاری از فساد و رانت، توجه به اهمیت نگاه حقوقی در کسب‌وکار، یادگیری زبان‌های خارجی و مجهز‌شدن به هوش عاطفی و آداب تعامل با دیگران، همگی در سایه بین‌المللی‌شدن امکان‌پذیر است.»

از دیگر رسانه ها
دیدگاه