مافیای فروش بنزین چه سودی از یارانه سوخت میبرد؟
بنزین؛ کالایی که به دلیل عرضه آن به بهای نازل، بخش عمدهای از سهم قاچاق کالا به خارج از کشور را در بر میگیرد؛ کالایی که با توجه به تجربههای چند دوره اخیر، ظرفیت ایجاد بحران در سطح ملی را دارد.
به گزارش اکونگار به نقل از روزنامه شرق، جمال هادیانطباییزواره در یادداشتی نوشته میزان پرداخت یارانه سوخت در کشور سالانه حدود ۸۰ میلیارد دلار است در شرایطی که مجموع درآمدهای نفتی کشور در حال حاضر خوشبینانه چیزی حدود 40 میلیارد دلار است. این اعداد نشان میدهد که حدود دو برابر درآمدهای نفتی صرف پرداخت یارانه سوخت میشود.
چرا دولت جرأت جراحی قیمت بنزین را ندارد؟
اگر پایینترین حد مصرف روزانه یعنی حدود 100 میلیون لیتر در روز را در نظر بگیریم، از این میزان ۶۰ میلیون لیتر بنزین سهمیهای و ۴۰ میلیون لیتر نیز بنزین آزاد بوده است. با توجه به پرداخت یارانه بنزین در هر دو مورد، روزانه هزارو ۶۵۰ میلیارد تومان یارانه به بنزین سهمیهای و هزار میلیارد تومان یارانه به بنزین آزاد تعلق گرفته است که نشان میدهد دولت هر روز بیش از دوهزار و ۶۵۰ میلیارد تومان یارانه بنزین داده است.
با یک حسابی سرانگشتی، یارانه پرداختشده به بنزین در ماه ۷۹.۵ هزار میلیارد تومان و در سال ۹۵۴ هزار میلیارد تومان خواهد بود و این در حالی است که بودجه عمومی دولت بر اساس قانون بودجه سال 1402، 2000 هزار میلیارد تومان بوده است. بنابراین یارانه پرداختی به بنزین، معادل حدود 50 درصد بودجه عمومی دولت در سال 1402 بوده است.
بنزین؛ کالایی که به دلیل عرضه آن به بهای نازل، بخش عمدهای از سهم قاچاق کالا به خارج از کشور را در بر میگیرد؛ کالایی که با توجه به تجربههای چند دوره اخیر، ظرفیت ایجاد بحران در سطح ملی را دارد.
حالا سؤال اینجاست که کدام عقل سلیمی کالایی با اینهمه تبعات، عواقب و اثرات منفی را در جرگه کالاهای راهبردی قرار داده و اقتصاد کشور را معطل و متوقف آن کرده و حاضر است عواقب جانی، مالی و امنیتی آن را بپذیرد! مگر آنکه مافیاهای قدرتمندی در تولید، توزیع، فروش و قاچاق آن باشد که با ایجاد حساسیت و سوءاستفاده از نیازهای روزانه مردم ایران و همسایگان، درآمدهای کلانی عایدش شود که بعید هم نیست! بی تردید بنزین باید از جرگه کالاهای راهبردی و مؤثر در معادلات اقتصادی کشور و به تبع آن از معادلات سیاسی، اجتماعی و امنیتی خارج یا اثر آن کم رنگ شود.