رئیس اتحادیه نمایشگاهداران خودرو در گفتوگو با «اکونگار»:
غزه جنگ شد؛ خودرو در ایران گران شد
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران،گفت: افزایش تنشها و تشدید جنگ در غزه روز یکشنبه هفته گذشته بازار خودرو را ملتهب کرد، خودرو هم در دسته بازارهایی است که از تکانههای خارجی تاثیر میگیرد.
به گزارش اکونگار، پس از تشدید جنگ غزه در روز یکشنبه هفته گذشته، تمامی توجهها به افزایش قیمتها در بازار طلا و ارز منعطف بود، درحالی که به گفته رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران، در همان روز قیمت خودروهای خارجی هم رو به افزایش گذاشت.
برای مثال در بخش خودروهای خارجی قیمت لکسوس در یک روز 150میلیون تومان گران شد. در میان خودروهای داخلی هم کوییک دندهای S که هاچبک اقتصادی سایپا به شمار میرود، حدود دو میلیون تومان دیگر گرانتر شده و با قیمت ۳۴۶ میلیون تومانی خرید و فروش شد. پژو پارس LX TU۵ نیز با رشد قیمتی 10 میلیون تومانی در دسته گرانها قرار گرفت.
این اتفاقات در حالی رخ داد که خودروسازیها درخواست افزایش قیمت کارخانهای خودرو را داشتند. سعید موتمنی، در رابطه با تمایل خودروسازان برای افزایش قیمت کارخانهای خودرو به «اکونگار»گفت: درحال حاضر بازار ارز از التهابات کمی فاصله گرفته است. در هفته گذشته قیمت دلار در واکنش به جنگ غزه دچار افزایش قیمت شد. همین افزایش قیمت طی یک ساعت قیمت خودروهای خارجی را تکان داد. در نتیجه میتوانیم بگوییم که بازار خودرو هم مانند سایر خودروها به تکانههای خارجی واکنش نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه التهابات بازار خودرو در سال گذشته به صورت مستقیم از نرخ ارز، کمبود خودرو خارجی در بازار داخل و ایجاد یک فضای دلالی شکل گرفت، عنوان کرد: با بازگشت آرامش به بازار ارز، شرایط به گونهای است که میتوان بازار خودرو را پیش بینی کرد
رئیس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران با بیان اینکه خودروسازان تمایل به افزایش قیمت کارخانهای دارند، عنوان کرد: واقعیت این است که هیچ ضمانت اجرایی مبنی بر اینکه پس از افزایش قیمت کارخانهای خودروها در بازار آزاد گران نشوند، وجود ندارد
وی اظهار داشت: مشکل خودروسازی به 40 سال گذشته باز میگردد هر سال خودروسازان ساز گرانی میزنند و پس از آن مصوبه افزایش قیمت خودرو تصویب میشود و مجددا قیمت خودرو در بازار آزاد بالاتر میرود. علت اصلی دونرخی شدن قیمت خودرو در بازار کمکاری خودروسازان، نبود مدیریت صحیح در بازار خودرو، کش و قوسهای فراوان میان متولیان و ... است.
موتمنی با بیان اینکه وجود قیمت دو نرخی در هر بازاری منجر به فساد میشود، عنوان کرد: در این میان مصرف کننده بیش از هر بخش دیگری متضرر خواهد شد. در سال گذشته عدهای خودرو را در بورس کالا با پایینترین نرخ خریداری کردند و صاحب سودهای کلانی شدند. دلیل این اتفاق همان مسله دونرخی بودن محصولات است.
وی در رابطه با مدیریت قیمت خودرو در بازار گفت: بازار خودرو جای مناسبی برای سرمایهگذاری نیست، این موضوع در تمام دنیا صدق میکند که خودرو کالای سرمایهای نیست. خودرو کالای مصرفی است، اما در کشورمان خودرو به دلیل التهاب تمامی بازارها به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است. اگر دقت کنید از زمانی که قیمت خودرو دونرخی شد عدهای در زمان پیش خرید محصولات سرمایه خود را وارد بازار میکنند و چند دستگاه خودرو میخرند، پس از دریافت محصولات آن را با قیمت بالاتری در بازار آزاد به فروش رسانند در این شرایط عده ای با سودهای دو جانبه بازار را آشفته می کنند.باید مانند تمامی دنیا وقتی خودروی پیش فروش شده تحویل میشود، هیچ تفاوتی میان قیمت کارخانه و قیمت بازار آزاد ندارد.
وی افزود: وقتی خودرو دو نرخی باشد، حتما بازار به هم میریزد. یکی از دلایل مهم وضعیت بازار خودرو در شرایط کنونی عملکرد خود خودروسازان است. بینظمی قیمتی در بازار خودرو ریشه در ضعف مدیریت شرکتهای خودروساز دارد. باید شرکتهای خودروسازی به دنبال ایجاد یک قیمت واحد بین قیمت کارخانه و بازار آزاد باشند.
وی تاکید کرد: در شرایط کنونی خودروسازان به دنبال افزایش قیمت خودرو هستند، اما باید در نظر داشته باشیم که اگر افزایشها ممکن شود، باید همزمان با افزایش قیمتها عرضه محصولات به اندازهای باشد که بازار آزاد به دنبال افزایش ناگهانی نرخها و ایجاد شرایط دو نرخی نباشد.
رییس انجمن نمایشگاهداران خودروی پایتخت با اشاره به آزادسازی واردات خودرو و حضور خودروهای خارجی در بازار داخل گفت: از زمانی که زمزمه حضور خارجیها در بازار به گوش رسید،قیمتها کاهشی شد، در چنین شرایطی، اگر عرضه خودرو افزایش یابد، قیمتها کاهش بیش از پیش را تجربه خواهد کرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: به طور قطع امسال واردات خودرو به کشور انجام میشود، به همین دلیل شاهد عقبنشینی آن دسته از افرادی هستیم که قصد سرمایهگذاری در این بازار را داشتند.