فعال کارگری در گفت‌وگو با «اکونگار»:

بی‌تفاوتی به مطالبات بر زمین مانده جامعه کارگری/آب رفتن لحظه‌ای سفره‌های کارگران

با تغییر دولت‌ها مشکلات جامعه کارگری به قوت خود باقی می‌ماند و همین انبار شدن مطالبات باعث شده تا بسیاری از اولویت‌ها مانند اهمیت نیروی انسانی از یادها محو شود.

به‌گزارش اکونگار: سال‌ها یکی پس از دیگری می‌آیند و می‌روند ولی متاسفانه هنوز گره‌ای از مشکلات جامعه کارگری ایران باز نشده است هرچند تحرکاتی در دستور کار قرار می‌گیرد ولی این تنها کافی نیست. از سویی شورا عالی کار توانست رقم مناسبی را برای حداقل مزد سال آینده در نظر بگیرد ولی ساعتی نگذشت که با افزایش قیمت طلا و ارز تاثیر افزایش مزد از بین رفت. در این مورد که در سال جاری کارگران با چه مشکلاتی روبه‌رو هستند با یکی از فعالان کارگری گفت‌وگو کرده‌ایم. سهرابی در این مصاحبه معتقد است که معاونت روابط کار باید از اهرم‌های تسهیل‌گری خود استفاده کند.

اهمیت نقش سرمایه انسانی

«احسان سهرابی»، فعال کارگری و تحلیل‌گر حوزه کار در پاسخ به اینکه چه اولویت‎هایی می‌تواند در سال جدید به کمک کارگران بیاید، به‌خبرنگار «اکونگار» می‌گوید:‌ «باتوجه به تاکیدات اقتصادی مقام معظم رهبری که در ادوار اخیر در سخنان ابتدای سال خودشان به آنها اشاره دارند ولی متاسفانه از سوی مسوولان توجهی به این تاکیدات نشده است و باید آسیب‌شناسی کنیم که چرا بعد از ابلاغ شعارهای سال فقط تاثیر آن را در گفتارشفاهی مسوولان مشاهده می‌کنیم و متاسفانه در عمل خبری از نتیجه نیست. مهمترین موضوع در اقتصاد این است که نقش سرمایه انسانی نباید نادیده گرفته شود. زمانی می‌توانیم شاهد شکوفایی در تولید باشیم که کارفرماها همانند اینکه برای خطوط تولید خود به‌دنبال تامین و نگهداری هستند به مباحث و نیازهای سرمایه‌های انسانی که در موفقیت مجموعه تاثیرگذار خواهند داشت هم به همان اندازه توجه کنند.» 

او در همین مورد و با اشاره به نقش کارگر در ساختار اقتصادی ادامه می‌دهد: «این مورد باید مورد توجه قرار بگیرد که در روند توسعه نباید نقش کارگران را از کیک تولید فراموش کنیم. همچنین بحث اهمیت نیروی کار به‌عنوان شرکای اجتماعی که در سه‌جانبه‌گرایی اهمیت دارند حتما در بحث توسعه انسانی باید مورد توجه قرار گیرد و نیاز است تا به‌عنوان یک اصل به آن توجه داشته باشیم.»

این فعال کارگری با پرداختن به رخدادهای سال گذشته اضافه می کند: «در مورد مهمترین اتفاق مثبت سال گذشته باید به اقدام وزیر کار در شورای عالی کار اشاره کنیم که توانست شعار وفاق را در عمل نشان دهد و کارگران در یک وضعیت مطلوب نکات خود را مطرح کنند. خوشبختانه دیگر شاهد اتفاقاتی که در دولت قبل رخ می‌داد  و موجب می‌شد صدای کارگران شنیده نشود، نبودیم. باید اضافه کنم که نسبتا عدد مناسبی هم برای حداقل مزد در نظر گرفته شد.»

تاثیر افزایش مزد از بین رفت

سهرابی با انتقاد از رشد تورم و قیمت‌ها می‌گوید: «پس از اینکه این مبلغ اعلام شد تنها چند ساعت بعد با افزایش قیمت طلا و دلار و ... روبه‌رو شدیم که عملا باعث کوچک‌تر شدن سفرها شد. این افزایش حقوق‌ها که در سال‌های گذشته یکی دو ماه در برابر قیمت‌ها مقاومت می‌کرد ولی امسال به ساعت هم کشیده نشد که تاثیرش را از دست داد. قیمت‌ها در همه حوزه‌ها «بهداشتی و درمانی»، «آموزشی»، «حمل‌و‌نقل»، «معیشتی»، «مسکن» و ... افزایش داشته که باید بگوییم فشار را به جامعه کارگری افزایش می‌دهد. امیدواریم براساس قانون در سال چند بار شاهد افزایش حقوق‌ها باشیم. دستمزدها برابر قانون می‌تواند به‌صورت فصلی افزایش داشته باشد.»

او در همین مورد اضافه می‌کند: «اتفاق بد اما اینکه دولت‌ها وارث طرح‌ها و لوایحی هستند که در ادوار گذشته به تصویب می‌رسد. دولت باید این فشار حداکثری که به کارگران می‌آید را با نقش تسهیل‌گریش ترمیم کند. دولت باید بررسی کند که اگر مصوبه‌ای به جامعه آسیب می‌زند تغییراتی در آن بدهند نه اینکه با اجرای آن فشارهای اجتماعی بیشتر شود.»

 

فاصله کارگران و کارمندان کاهش یابد

این فعال کارگری  با ارائه پیشنهادی ادامه می‌دهد: «توقع ما این است که معاونت روابط کار و سایر کارشناسان این حوزه در وزارتخانه نسبت به امنیت شغلی کارگران طرح‌هایی را در دستور کار داشته باشند که وضعیت را بهبود دهد. در فصول مختلف ابلاغیه‌هایی صادر می‌شود که چگونه کارمندان می‌توانند از ساعت‌های شناور استفاده کنند این درحالی است که کارگران حتی نمی‌دانند ساعت کارشناور چیست. کارمندان در هر شرایطی امنیت شغلی دارند ولی کارگران در فصل گرم و سرد سرکار رفته‌اند که این فاصله یا باید کاهش یابد و یا کاملا از بین برود. در کنار این موضوع باید به تشکل‌های کارگری هم تنها نگاه کمی نداشته باشیم و کیفیت آنها را هم به‌روزرسانی کنیم و افرادی که واقعا کارگر هستند در تشکلات مستقر شوند زیرا ما به نمایندگان واقعی کارگری نیاز داریم تا با چانه‌زنی مشکلات را برطرف کنیم. کسی که از فضای کارگری و سفرهای خانواده‌هایشان خبر داشته باشد طبیعتا نمی‌تواند از حقوق کارگران استفاده کند.»

از دیگر رسانه ها
دیدگاه