«اکونگار» گزارش میدهد
ابهام در بازگشت مزایای رفاهی و انگیزشی کارگران / چرا مالیاتها کسر میشد؟
بعد از گذشت چد سال نهایتا سازمان امور مالیاتی در بخشنامهای از امکان استرداد مالیات اضافی اخذ شده از کارگران خبر داد. براساس این بخشنامه برخی از کارگران میتوانند بدون مراجعه حضوری بابت مالیات اضافه کسر شده از آنها دادخواست ثبت کنند.
![](https://cdn.econegar.com/thumbnail/OoXPkDxe6oUt/QVTJVoyf7Fy8v7V9bFdYMrs-FF6TLTNVauHO7IQftiqZh21K2NitvWDMGria3oJU-MuNnAirgE_zcuaw-MeSSpwr3TDd7_caSH6S2vwvYiC_AfaWDn3E53xPnCH-q3cd/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86.jpg)
بهگزارش اکونگار: اگر بخواهیم در حوزه روابط کار و بیمهای بررسی سطحی هم انجام بدهیم میبینیم نهتنها روابط بین کارگر و کارفرما در محیط کار چالشهای بسیاری دارد بلکه مجری قانون هم نمیتواند از پس اجرای صحیح قانون بر بیاید. براساس آرای مکرر دیوان عدالت اداری، اینطور مقرر شد که مزایای رفاهی و انگیزشی مشمول مالیات بر حقوق نشوند، سازمان امور مالیاتی مدتهای مدید این الزام را اجرایی نکرد تا اینکه در چهاردهم بهمن، این سازمان بخشنامهی جدیدی صادر کرد. خبر خوب اینکه این امکان وجود دارد که حقوقبگیران برای حقوق سالهای گذشته به سازمان امور مالیاتی مکاتبه کنند و استرداد مالیات اضافی را درخواست کنند. ولی خبر بد اینکه این ارقام هنوز در بودجه سال آینده محاسبه نشده است و باعث ابهام در این حوزه شده است.
تا چه روزی زمان داریم؟
سوال اصلی این است که برای مطالبه مالیات اضافی چقدر زمان داریم؟ طبق قانون برای هر سال از تیرماه تا پایان اسفند سال مالی بعد میتوان اقدام کرد. بهعنوان مثال برای مطالبه مرداد ۱۴۰۲، از تیر ۱۴۰۳ تا اسفند ۱۴۰۳ فرصت باقی است اما در بخشنامهی جدید سازمان امور مالیاتی آمده اگر اضافه پرداخت مالیاتی به این دلیل باشد که حقوقبگیر از مقررات اطلاع نداشته یا سازمان امور مالیاتی به هر دلیلی مالیات اضافی گرفته یا کارفرما مالیات اضافه پرداخته، محدودیت زمانی برای استرداد وجود ندارد. بنابراین کارگرانی که ظرف سالهای قبل مالیاتپردازی داشتهاند، میتوانند با مکاتبه با سازمان امور مالیاتی، مالیات گرفته شده بابت مزایای رفاهی و انگیزشی را پس بگیرند.
مالیاتها چگونه بازگردانده میشود؟
این بخشنامه بهویژه بر این نکته تاکید دارد که اگر رابطه استخدامی کارگر و کارفرما همچنان برقرار باشد، نیازی به مراجعه حضوری کارگر برای درخواست استرداد مالیات نیست و این فرآیند بهطور خودکار از طریق سامانه مالیات بر حقوق انجام خواهد شد. همچنین اگر کارگر درخواست بازگشت مالیات اضافی را ارائه دهد، باید مدارک مربوط به مزایای رفاهی و انگیزشی (مانند کمک هزینه مسکن، پاداش تولید، حق عائلهمندی و سایر مزایا) را ارائه دهد تا اثبات شود که این وجوه از این دسته بودهاند.
در صورتی که کارگران بخواهند مالیات اضافی خود را استرداد کنند، میتوانند از طریق سازمان امور مالیاتی یا بهصورت رسمی از طریق دفاتر خدمات قضائی درخواست خود را ثبت کنند. اگر کارفرما درخواست بازگشت مالیات اضافی را از سازمان مالیاتی مطرح کند، محدودیت زمانی برای انجام این درخواست وجود ندارد، اما اگر خود کارگران بخواهند اقدام کنند، ممکن است با موانع زمانی مواجه شوند.
حوزههای رفاهی انگیزشی کارگران
اما پنج مورد شفاف و روشن از مزایای رفاهی و انگیزشی برای مشمولان قانون کار وجود دارد. در تبصره ۳ ماده ۳۶ قانون کار به این پنج مورد اشاره شده و عبارت هستند از «کمک هزینه اقلام مصرفی خانوار» یا همان بن خواربار، «کمک هزینه مسکن»، «کمک هزینه عائلهمندی»، «حق تاهل» که از ابتدای سال ۱۴۰۳ اضافه شده و در نهایت «پاداش افزایش تولید» یا پاداش بهرهوری که به تایید مراجع ذیصلاح یا همان وزارت کار رسیده باشد. رقم پاداش افزایش تولید تا ۳۰ درصد حقوق میتواند افزایش یابد و بنابراین مولفهی بسیار مهمی محسوب میشود ولی این ماده قانونی بیتر جنبه نمادین دارد.
ابهام در بخشنامه ابلاغ شده
در این مورد باید اضافه کنیم که خبر بد اینکه متاسفانه سازمان امور مالیاتی در بودجه ۱۴۰۴ مزایای رفاهی و انگیزشی را مشمولِ مالیات کرده است. به عبارت دیگر در بند «ز» قانون بودجه سال آینده به صراحت اشاره شده که مزایای رفاهی و انگیزشی مشمول کسر مالیات هستند؛ البته این بند در قوانین بودجه سالهای قبل هم بعضاً وجود داشته است. بنابراین این استرداد مالیات اضافی مربوط به قبل از سال ۱۴۰۴ است و سال آینده گویا قرار است بازهم از مزایای رفاهی کارگران مالیات بگیرند.