«اکونگار» بررسی میکند
روایتی از شروع بحران بیمه کارگرانساختمانی / آثار مخرب سهمیهبندی به بیمه کارگران
شروع بحران بیمه کارگران ساختمانی بهسالها پیش باز میگردد و بنا بهروایت یک فعال کارگری فرازونشیبها از همان روزها آغاز شده و است و همچنان ادامه دارد، همینطور در این گزارش اشارهای خواهیم داشت به اعتراض یک نمایندهها به حواشی ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی در صحن مجلس شورا.
بهگزارش اکونگار: ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی در سالهای اخیر به بحرانی در جامعه پرچالش کارگری تبدیل شده است و باتوجه به اینکه کارگران این طیف حامی قدرتمندی بهغیر رسانهها و برخی نمایندگان ندارند در مقابل اما مافیای ساختوساز حضوری پررنگ دارند و حتی با نفوذشان در مجلس از تصویب طرحهای و لایحههای حمایتی جلوگیری میکنند. در این شرایط اما مطالبهگری و حمایت از این کارگران همچنان ادامه دارد. روز گذشته یکی از نمایندگان مجلس شورا در صحن بهارستان با تذکری به رییس جمهوری و وزیرکار به بازی این روزهای بازرسان اداره کار و کارگران ساختمانی اشاره کرده گفت: «بعضا بیمه کارگران بهبهانه حضور مامور مربوطه و طرح این جمله که ما مراجعه کردیم شما حضور نداشتید، قطع میشود.» چالشها همینطور در مورد کارگرانی که بیش از 50 درصد حوادث کار منجرب به فوت را بهخود تخصیص میدهند همچنان ادامه دارد ولی هنوز از دود سفیدی که بتواند خبر از حل این بحران بدهد نیست. رسانهها اما همچنان پیگیر تحقق بیمه واقعی کارگران ساختمانی هستند. در ادامه این گزارش به آخرین رخدادها اشاره خواهیم کرد.
بیمه کارگران ساختمانی چرا باید سهیمهبندی شود؟
«کمال حسینپور»، نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورا، ضمن انتقاد از وضعیت بیمه کارگران ساختمانی و بلاتکلیفی این قشر، گفت: «ضرورت دارد تدابیر لازم برای افزایش سهمیه بیمه تامین اجتماعی کارگران ساختمانی و حل مشکلات کارگران ساختمانی در حوزه بیمه تامین اجتماعی از سوی رییسجمهور و وزیر کار اتخاذ شود. بیش از 50 درصد از فوتیهای ناشی از حوادثکار بهبخش ساختمان مربوط میشود. مشکلات کارگران ساختمانی در حوزه بیمه تامین اجتماعی هنوز حل نشده است. سازمان تامین اجتماعی مکلف بود نسبت به بیمه کارگران ساختمانی اقدام و به آرزوی دیرینه کارگران ساختمانی که سالها در انتظار بهرهمندی از مزایای بیمه اجتماعی بودند جامه عمل بپوشاند. متاسفانه در حال حاضر نهتنها سهمیه جدیدی برای بیمه کارگران و استادکاران اختصاص نمییابد بلکه با این قشر نجیب و زحمتکش کشور برخورد مناسبی صورت نمیگیرد و هر روز به بهانههای واهی بیمه کارگران ساختمانی قطع میشود.»
این عضو کمیسیون کشاورزی با تذکری به رییسجمهور و وزیر کار درباره بیمه کارگران ساختمانی و حل مشکلات این قشر ادامه داد: «بعضا بیمه کارگران بهبهانه حضور مامور مربوطه و طرح این جمله که ما مراجعه کردیم شما حضور نداشتید، قطع میشود در حالی که در شرایط رکود ساختوساز بعضا کارگر بهصورت ناخواسته درگیر بیکاری شده و هفتهای یک یا دو روز سر کار ساختمان حاضر میشود. برقراری مجدد بیمه هم برای کارگران بسیار دشوار است و سهمیههای بیمه کارگران ساختمانی بسیار ناچیز است. سوالی که مطرح است این است که اصلا چرا برای بیمه کارگران ساختمانی باید سهمیهبندی وجود داشته باشد.»
بیمه کارگران چه زمانی بحرانی شد
«محمدرضا داوری»، رییس هیات مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی خراسان رضوی با اشاره به تاریخچه بیمه کارگران ساختمانی گفت: «از سال ۱۳۸۹ بیمه کارگران ساختمانی شروع شد و در سال ۱۳۹۹ این روند متوقف شد. نهتنها پس از این تاریخ در جریان همهگیری کرونا، کارگری بیمه نشده بلکه روند روبه رشد قطع بیمه کارگران ساختمانی به شکل غیرمنطقی افزوده شده است. استدلال ما در برابر سازمان تامین اجتماعی که شرایط را عادی جلوه میدهد این است که روند قطعی بیمهها دقیقا پس از آن سال شروع شد و اگر مسئله عادی بود، از سالهای قبلش نیز شروع میشد. ۸۰۰ هزار بیمه شده کارگر ساختمانی در کل کشور وجود دارد که ۳۰۰ هزار کارگر در فاصله این ۴ سال از لیست بیمهشدگان سازمان خارج شدند که برخی استانها سهم بیشتری داشتند. یکی از این استانهای پر قطعی، استان خراسان رضوی و شهر مشهد است که کارگران ساختمانی زیادی دارد. تمام استانها مشکل بیمهای دارند اما سازمان تامین اجتماعی در خراسان رضوی به شکل مضاعف و ویژهای با پاسخهای سربالا، اقدام به قطع بیمه کارگران ساختمانی کرده است. در خراسان رضوی ۱۲ هزار نفر طی مدت کوتاهی قطعی بیمه داشتیم. با پیگیریهایی که از سازمان تامین اجتماعی صورت گرفت، قول دادند که سهمیهای برای بازگرداندن برخی از آنها اختصاص یابد که سهمیه آنها بسیار ناچیز است. همان سهمیه نیز با تعلل فراوان در حال اختصاص است. هنوز قولهایی داده میشود اما امیدواریم در این دولت که نام وفاق را برخود گذاشته، اتفاق و تغییر محسوسی رخ دهد و صدای ما شنیده شود.»